Katrine Andrea Heggedal gjorde alt fra å studere samtidsdans til å jobbe med kunstprosjekter før hun ble byråkrat. Her på Norads statistikk-fremlegging 7. mai.

– Jeg er byråkrat, og det er vakkert

Ukas byråkrat studerte samtidsdans og jobbet med kunstprosjekter før hun ble byråkrat. – Jeg deler ikke ut penger, men jeg teller dem og viser hva vi har brukt dem på. På den måten kan skattebetalerne og andre holde politikere og oss byråkrater ansvarlige for pengebruken, sier Katrine Andrea Heggedal (41), som er Norads statistikk- og analysesjef.

Publisert Oppdatert

Norad lanserte sin offisielle bistandsstatistikk, som viste en rekordhøy norsk bistand i 2023, forrige uke. Og om du lurer på hva denne ukens byråkrat har bedrevet tiden med de siste månedene, har du svaret der. For bak statistikken, analysene og lanseringen, sto Seksjon for statistikk og analyse i Norad som Katrine Andrea Heggedal er leder for.

Men det blir ikke roligere for Heggedal helt ennå. For utover Norad-jobben, leder hun OECDs utviklingskomités statistikkarbeid og arrangerer nå første møte i det internasjonale forumet for «TOSSD», der Norge akkurat ble medlem. TOSSD er nemlig et nytt rammeverk i bistanden, som skiller seg fra OECDs utviklingskomités rammeverk ved at alle land – både tradisjonelle givere og mottakere – kan være medlemmer, og at all offisiell støtte til utviklingsland og globale fellesgoder måles, ikke bare bistanden.

Byråkraten:

Byråkratiet er selve bautaen i samfunnet vårt, og byråkratene er tannhjulene som får det hele til å gå rundt. Men hvem er de egentlig, alle disse byråkratene som sitter på kontorer og i åpne landskap i departementer og direktorater over det ganske land? Og hva driver de egentlig med? I denne spalten får du møte noen av de

Hvordan starter du dagen?

Ingen dag er lik, men samtidig er de vel alle ganske alminnelige. Jeg er B-menneske og føler ikke for å utdype, utover at jeg liker lørdag morgen best.

Hva er det beste med jobben din?

At jeg får lede en seksjon med flinke, hardtarbeidende og ekstremt hyggelige folk. Jeg skal ikke ramse opp alt de kan og gjør, men vi har ansvaret for alt fra bistandsstatistikk og analyse til å gi råd og støtte dem som forvalter bistandspengene. Det føles viktig å bruke dagene på å gi et best mulig kunnskapsgrunnlag for bistanden og sikre åpenhet om finansieringen.

Fra 2. mai ble vi også en ny seksjon, med forvirrende nok, helt samme navn som før. Men nå har vi fått enda flere folk og funksjoner. Så om dagen bruker jeg mye tid på å finne ut hvordan vi skal jobbe, og på hva det er strategisk lurt å prioritere fra vår side for å bidra til at Norads forvaltning skal bli enda mer kunnskapsbasert.

Og hva liker du minst?

Jeg blir innkalt til altfor mange møter og må si nei til mye som er både relevant og gøy. Vi har mye å gjøre stort sett, og så er vi en gjeng med ambisiøse folk som gjerne vil utforske nytt terreng og ideer, gjøre ting på nye måter og lære av andre miljøer. Det liker jeg! Men til tider er det krevende å nedprioritere, og si: «Nei, dette må vi la ligge nå». Men så er jo det jobben min, og jeg liker jo den, ellers ville jeg hatt en annen jobb. 

Hvor ofte tenker du på at det er skattebetalernes penger du forvalter?

Jeg tenker nok oftere på at det er knappe ressurser vi forvalter, at vi må bruke bistandspengene på effektive tiltak og prioritere landene og utfordringene der bistanden er en helt nødvendig finansieringskilde. Og så tenker jeg mye på at ressursene er så ekstremt skjevt fordelt, og at vi er heldige i dette landet. Den lille prosenten til bistand skulle virkelig bare mangle. Men så er det ikke jeg som deler ut pengene, jeg teller dem og viser hva vi har brukt dem på til skattebetalerne og andre. På den måten kan de holde politikere og oss byråkrater ansvarlige for pengebruken. Det er stor grad av åpenhet, enhver kan se oversikten over hva pengene har gått til fra 1960 frem til nå på bistandsresultater.no.

«Byråkrati», «byråkrat» og at noe er «byråkratisk» er nærmest blitt til skjellsord i Norge. Byråkrater blir ofte beskyldt for å være trauste og kjedelige. Er de det?

Litt kjedelig er det jo å jobbe i byråkratiet. Det er så skikkelig og ryddig. Folk følger lover og regler. Leverer grundige råd til beslutningstakere, dokumenterer saksbehandlingen og er til hinder for impulsive endringer, plutselige retningsendringer og populistiske fremstøt fra politikere. Adhocrati hadde vært mye morsommere.

Er du stolt over å være byråkrat?

Selvfølgelig. Jeg sier det ofte: Jeg er byråkrat, og det er vakkert.

Hvilken sak engasjerer deg for tiden?

Revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem denne uken. Hvis det blir vedtatt i Stortinget, så blir det førende for Norads arbeid siden det er det politikerne prioriterer. Og så er jeg opptatt av lokalt ledet utvikling, hva det egentlig betyr, også for de nevnte politiske prioriteringene. Og den offisielle bistanden, definisjonen av bistand, den internasjonale og nasjonale forståelsen av den og finansieringen. Det er jeg ALLTID opptatt av. Og tusen andre ting.

Hvis du ikke hadde vært byråkrat – hva er drømmejobben?

Arkeolog, kanskje, grave i jorden sakte.

På tampen: Hva er dine beste lesetips?

Anbefaler Norads analyseblogg, der vi løfter frem aktuelle problemstillinger, forskning og data og gjør det mer tilgjengelig både for folk som jobber med bistand og utviklingsspørsmål eller som er interessert i det. Vi håper den bloggen kan bidra til utveksling og diskusjon om sentrale temaer i bistanden. 



Powered by Labrador CMS