Meninger:
Akademia er FNs nye allierte
Verden har store utfordringer med å nå bærekraftsmålene. Men nå søker FN støtte fra en «ny» alliert, nemlig akademia. Da bør Norge bidra, gjennom å fremme kunnskapsdrevne løsninger i skattespørsmål på den internasjonale scenen.
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.
Utfordringene med å skaffe nødvendig utviklingsfinansiering ble påpekt under de forberedende møtene til den fjerde internasjonale konferansen om finansiering for utvikling (FfD4) i New York.
I åpningstalen fremhevet Navid Hanif, FNs assisterende generalsekretær for økonomisk utvikling, tre hovedutfordringer:
1) Mange har fortsatt ikke opplevd fremgang på bærekraftsmålene
2) Nylige kriser har ytterligere hindret oppnåelse av målene
3) Det er økt behov for kunnskapsdrevet politikk
FN har også fremhevet betydningen av akademia for å løse disse utfordringene. Da er spørsmålet om Norge vil bruke akademisk ekspertise i sitt diplomatiske arbeid.
Med forhandlingene om en global skattekonvensjon og FfD4-konferansen i 2025, har Norge nå mulighet til å gå foran som et eksempel.
Skatt – en hjørnestein
Skatt er en hjørnestein i mobilisering av nasjonale ressurser og et nøkkelområde der akademisk kunnskap er nødvendig.
Men skattesystemers kompleksitet virker ofte avskrekkende for offentlig engasjement og hemmer debatter. Resultatet av det er at offentligheten oppfatter skattetriksing som noe «ufarlig», til tross for de betydelige negative konsekvensene det har for offentlige tjenester og menneskerettigheter.
Akademia kan spille en sentral rolle i å belyse de faktiske effektene av komplekse skatteregler og vise hvordan disse påvirker hverdagen vår, samt hvilken betydning de har for nasjonal og internasjonal ulikhet.
I tillegg har forskning lenge vist at rettferdige skattesystemer er avgjørende for sosial bærekraft, særlig i tider med økende politisk usikkerhet.
Akademia i kampen mot økonomisk hemmelighold
Til tross for økt fokus på rettferdig beskatning i internasjonale diskusjoner, er utbredt økonomisk hemmelighold med på å tilsløre virkeligheten og begrenser debatten. Dette påvirker hvordan vi oppfatter ulikhet i samfunnet vårt.
De siste årene har akademia spilt en viktig rolle i å avdekke omfanget av skatteomgåelse, skatteunndragelse og ulovlige finansstrømmer.
Et eksempel er «Atlas of the Offshore World», lansert i 2023 av Skatteforsk – Centre for Tax Research og EU Tax Observatory. Dette verktøyet, som er finansiert av Norad, gir oppdatert data og innsikt om skatteutfordringer og har blitt brukt av beslutningstakere i globale, regionale og nasjonale forhandlinger om skatt.
Det illustrerer hvordan akademisk arbeid kan gjøres tilgjengelig for allmennheten og samtidig påvirke politikkutforming.
Noe av dette ble belyst på FNs akademiske dialogdag, Financing for Development Dialogues: from Evidence to Action, 2. desember.
Dagen hadde fokus på hvordan forskning kan bidra til politikkutforming, og akademias potensial som en bro mellom høynivå internasjonale forpliktelser og praktiske løsninger på bakken. Målet var å innhente forskernes innspill og innsikter om sentrale temaer som skatt, gjeld og klimakrisen. Likevel var Skatteforsk – Centre for Tax Research ved NMBU det eneste norske forskningssenteret til stede.
Et spørsmål om lederskap
Med forhandlingene om en global skattekonvensjon og FfD4-konferansen i 2025 i sikte, har Norge nå mulighet til å gå foran som et eksempel og styrke samarbeidet mellom beslutningstakere, byråkrater og akademikere.
Landets engasjement i andre fora som diskuterer internasjonal skattepolitikk, gir også en unik mulighet til å spille en ledende rolle på dette området.
Dersom Norge griper dette øyeblikket og fremmer kunnskapsdrevne løsninger på den internasjonale scenen, kan vi bidra til å skape en mer rettferdig og bærekraftig fremtid – og samtidig styrke vår rolle som en brobygger i dialogen med det globale sør.
Les også:
-
«Historisk vedtak» mot skattetriksing, men Norge stemte ikke for
-
Norge må stemme ja til en skattekonvensjon i FN
-
En afrikansk vår i vente?
-
Ren matlaging redder liv
-
Forskning viser klar sammenheng mellom utdanning og fred
-
– Systemet fremstår som helt sykt når man kartlegger pengebruken
-
– Hårreisende at regjeringen vil bruke 50 bistandsmillioner på studieavgifter i Norge
-
Nå må Norge gå i front på skatt