«Historisk vedtak» mot skattetriksing, men Norge stemte ikke for
FNs medlemsland har vedtatt å starte forhandlingene om en global skattekonvensjon. Flere bistandsorganisasjoner kaller vedtaket historisk, men fortviler over at Norge ikke stemte for.
125 stater stemte for, 9 stemte mot og 46 stemte avstående i FN-avstemningen onsdag kveld. Med det vil forhandlingene om en global skattekonvensjon, som særlig de afrikanske landene og sivilsamfunnet har kjempet for i en årrekke, starte til neste år.
– Dette er et historisk steg i kampen mot skatteunndragelser og den ekstreme ulikheten i verden, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.
Målet med skattekonvensjonen er å bekjempe skatteunndragelser og aggressiv skatteplanlegging.
– Det er et svært alvorlig problem at multinasjonale selskaper og ekstremt rike enkeltpersoner bruker avanserte metoder for å unngå å betale skatt. Klarer vi å gjøre mer for å bekjempe dette, vil det bli mer penger til helse, utdanning og annen velferd, sier Høybråten.
En ny rapport fra Tax Justice Network ser på nettopp hvordan multinasjonale selskaper og rike personer bruker skatteparadiser til å unngå å betale skatt. I rapporten finner de at 492 milliarder dollar går tapt til skattetriksing hvert år. Det utgjør over det dobbelte av det OECD-DAC-landene ga i bistand i 2023 (224 milliarder dollar).
Norges avstående stemme
«Norge bør ikke sitte på gjerdet når FN gjør fremskritt i kampen mot internasjonal skattetriksing. Det er på tide å si tydelig ja», skrev Redd Barna-generalsekretær Henriette Killi Westhrin, Tax Justice Norge-leder Andreas Fjeldskår og ForUM-leder Kathrine Sund-Henriksen i Panorama før FN-avstemningen onsdag.
Slik ble det imidlertid ikke. Norge stemte avstående i likhet med 45 andre rike land.
– Regjeringen har sagt at de ønsker en skattekonvensjon i FN, da er det skuffende at den ikke stemmer for når det gjelder, mener Høybråten.
– Ordentlig feigt
Ungdomsorganisasjonen Changemaker går lenger i kritikken mot Norge, og mener det er «usselt gjort» å stemme avstående.
– Statsminister Støre og utenriksminister Eide har gjentatte ganger uttrykt at de støtter arbeidet med en skattekonvensjon i FN, men så forholder de seg passive når det virkelig gjelder. De er ordentlig feige, sier Marte Hansen Haugan, leder i Changemaker.
I de tidligere avstemningsrundene om skattekonvensjonen har blokken av EU-land i FN stemt nei. Før gårsdagens avstemning ga blokken signaler om at de nå skulle avstå fra å stemme for eller mot.
Haugan hadde stor tro på at Norge, som i tidligere runder har stemt avstående, ville stemme ja.
– Jeg
er skuffet over Norge. Skal vi kunne kalle oss et foregangsland, må vi
faktisk bevege oss et skritt lenger enn det våre allierte og likesinnede gjør.
Hvis ikke går vi jo ikke foran, men ved siden av, sier Haugan.
Også seniorrådgiver Sondre Nave i Redd Barna reagerer.
– Vi kan ikke akseptere at de rikeste får slippe unna skatteregningen samtidig som mange barn står uten skolegang, helsehjelp og sikkerhetsnett. Dette er en historisk mulighet til å rette opp dette. Pengene som de aller rikeste gjemmer unna i skatteparadiser kunne utgjort en enorm forskjell for mange barn i land over hele verden. Vi forventer at Norge øker ambisjonene når forhandlingene starter, sier Nave.
– Ikke en stemme imot
Statssekretær for utenriksminister Espen Barth Eide, Andreas Motzfeldt Kravik (Ap), forklarer at Norge valgte å stemme avstående denne gangen, blant annet fordi de mener at forhandlingsresultatet ikke gikk langt nok i å sikre enighet som grunnlag for arbeidet videre, og synergier med andre skatteprosesser.
Samtidig understreker han at Norge vil fortsette å engasjere seg i arbeidet for en global skattekonvensjon.
– Vår avstående stemme er ikke en stemme imot, men et signal om at vi ser frem til bredere forankring av alle lands innspill i det videre arbeidet, sier Kravik.
– Regjeringen er opptatt av at konvensjonen om skatt i FN blir et effektivt og inkluderende verktøy, som har bred legitimitet og oppslutning blant FNs medlemsland, fortsetter han.
Også Kravik påpeker at Hurdalsplattformen slår fast at skatteunndragelse og ulovlig kapitalflukt skal bekjempes, og at regjeringen vil bidra til økte skatteinntekter for utviklingsland.
– For å nå disse målene må land i det globale nord og i det globale sør slutte seg til prosessen og bidra i forhandlingene også i fortsettelsen. Det handler om eierskap og legitimitet og derfor også om implementering og effekt. Vi tror det gir best mulige resultater for alle land.
Høybråten i Kirkens Nødhjelp mener at alle vil være tjent med en global skattekonvensjon. Ved å stanse ulovlig kapitalflukt, skatteunndragelse og skatteplanlegging, vil nemlig land kunne få inn mer skatteinntekter.
– Skattekonvensjonen i FN handler om å endre de grunnleggende årsakene som holder mennesker nede i fattigdom. Når verdens stater får mulighet til å beholde sine rettmessige skatteinntekter, vil de også få et større handlingsrom til å oppfylle menneskerettighetene for sin befolkning, sier Høybråten.
Les også:
-
Akademia er FNs nye allierte
-
Norge må stemme ja til en skattekonvensjon i FN
-
Nå må Norge gå i front på skatt
-
Mellom regjeringa si Afrika-strategi og praksis er det eit gap
-
Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør
-
Internasjonalt skattesamarbeid virker
-
Flertallet av FNs medlemmer stemte for global skattekonvensjon – men ikke Norge