Meninger:
Norge må stemme ja til en skattekonvensjon i FN
Norge bør ikke sitte på gjerdet når FN gjør fremskritt i kampen mot internasjonal skattetriksing. Det er på tide å si tydelig ja.
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentenes egne.
I løpet av de neste dagene skal FNs medlemsland stemme over om de skal starte forhandlinger om en skattekonvensjon allerede på nyåret. Dette er en historisk sjanse til å gjøre det internasjonale skattesystemet mer rettferdig.
27 norske organisasjoner, fagforeninger og ungdomspartier krever at Norge stemmer ja i et åpent brev til statsminister Jonas Gahr Støre og andre ministere.
Verden står overfor økende ulikhet og alvorlige klimaendringer. Hull i det internasjonale skattesystemet tapper land for enorme inntekter som skulle gått til helse, utdanning og klimatilpasning. En skattekonvensjon har som mål å tette disse hullene. I utgangspunktet er Norge tilhenger av en slik konvensjon, og nå er det tid for å vise handling.
Skatteunndragelse og aggressiv skattetilpasning er internasjonale problemer som krever internasjonale løsninger.
Framgangen for en skattekonvensjon i FN er en svært håpefull utvikling i en tid der mye går feil vei.
Skattekoalisjonen Tax Justice Network beregner i en fersk rapport at verdens land taper 492 milliarder dollar i året på grunn av multinasjonale selskapers og rike enkeltpersoners skattetriksing. Det er over dobbelt så mye som rike land ga i bistand i fjor.
Dette er sannsynligvis bare toppen av et isfjell, da rapporten kun baserer seg på tilgjengelige data og mye er utilgjengelig på grunn av hemmelighold.
IMF estimerer at de indirekte skattetapene er minst tre ganger større. Selv om de rikeste landene taper de største summene, blir fattige land hardere rammet da de mister en større andel av sine inntekter.
En FN-ledet reform vil gi alle land mulighet til å forme globale skatteregler, noe som vil sikre en mer rettferdig fordeling av ressurser og styrke lands mulighet til å investere i egen utvikling. Et stort flertall av verdens land støtter prosessen for å sikre inkluderende, demokratisk og effektivt samarbeid i FN.
Norge har lenge vært en forkjemper for internasjonalt skattesamarbeid. Statsminister Jonas Gahr Støre uttalte i september at Norge vil fortsette å spille en aktiv rolle i dette arbeidet. I Hurdalsplattformen har regjeringen også prioritert å bekjempe økonomisk ulikhet, blant annet gjennom å styrke skattesystemer, bekjempe ulovlig kapitalflukt og skatteunndragelse.
Resolusjonen som nå ligger på bordet, er et viktig steg mot et globalt skattesystem uten smutthull, som kan takle både dagens og fremtidens utfordringer. For å leve opp til vår egen ambisjon om å være et foregangsland mot skattetriksing, må Norge stemme ja.
Les også:
-
Akademia er FNs nye allierte
-
«Historisk vedtak» mot skattetriksing, men Norge stemte ikke for
-
Nå må Norge gå i front på skatt
-
Mellom regjeringa si Afrika-strategi og praksis er det eit gap
-
Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør
-
Internasjonalt skattesamarbeid virker
-
Flertallet av FNs medlemmer stemte for global skattekonvensjon – men ikke Norge