Innovasjon Norge legger ned i Afrika, skalerer opp i oljehovedstad
Innovasjon Norge legger ned sitt eneste Afrika-kontor, etter at staten avsluttet det bistandsfinansierte oppdraget deres. Samtidig får selskapet økt offentlig støtte til å ruste opp i USAs oljehovedstad Houston. En norsk «Afrika-gründer» reagerer kraftig.
– Jeg tenkte «what the hell», da jeg leste det. Vi er i 2024, og så satser vi på olje framfor noen av verdens raskest voksende markeder, sier den norske gründeren og næringslivslederen Håvar Bauck på telefon fra Nairobi.
I den kenyanske hovedstaden ligger også Innovasjon Norges siste gjenværende Afrika-kontor, som fikk nye lokaler i 2022. Både kronprins Haakon og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim var den gang til stede for å markere viktigheten av den nye nordisk-baltiske kontor-satsingen.
– Målet er å bidra med nordisk kompetanse innen blant annet fornybar energi og landbruksteknologi, og se på muligheter for samarbeid med kenyanske selskaper og styresmakter, sa Tvinnereim under åpningen 24. november 2022.
Men allerede året etter, ved utgangen av 2023, ble det bistandsfinansierte oppdraget til Innovasjon Norge, avsluttet. Som følge av dette, melder selskapet nå at de legger ned arbeidet sitt i Afrika i juni 2025. Samtidig skalerer de opp arbeidet i Canada og i USAs oljehovedstad Houston neste år.
Norad-oppdraget forsvant
– Oppdraget fra Norad forsvant, da forsvant også en stor del av grunnlaget for tilstedeværelsen vår, forteller Gaute Hagerup, som er direktør for Innovasjon Norges arbeid i Europa og Afrika, til Panorama.
Innovasjon Norge eies nemlig av staten og fylkeskommunene, og jobber på oppdrag fra offentlige aktører for å realisere verdiskapende næringsutvikling i Norge og i utlandet. I Nairobi gikk selskapets oppdrag konkret ut på å bidra til næringsutvikling, gjennom å støtte etableringen av private næringsvirksomheter og arbeidsplasser i Afrika.
– Vi ønsker jo veldig gjerne å fortsette å være til stede i Afrika, men da må også noen andre ville det, og det må komme til uttrykk gjennom oppdrag og finansiering, sier Hagerup, som understreker at det ikke trenger å komme fra Norad.
– Håvar Bauck, samt Erik Solheim og Jakob Retvedt Bakkerud, reagerer på at dere styrker kontoret i USAs oljehovedstad Houston, samtidig som dere legger ned i solrike Afrika. Hva vil du si til det?
– Det handler om hvilke ressurser vi får. Houston er et kontor der vi også får ressurser fra andre aktører, som Stavanger kommune, svarer han.
Motsier Afrika-strategien, mener Bauck
Innovasjon Norge har vært i Afrika siden 1990-tallet med kontorer i Sør-Afrika og Zimbabwe som tidligere er lagt ned, og med kontor i Nairobi, Kenya, fra 2014.
– Innovasjon Norge har vært en spydspiss for norsk næringsliv i Afrika, mener Håvar Bauck, som selv har bodd i afrikanske land siden 2002.
Fra Nairobi, der Bauck nå er bosatt, har han blant annet vært med å starte selskapet HotelOnline som tilbyr teknologiske løsninger til hoteller i Afrika. Han har også deltatt på en rekke arrangementer i regi av Innovasjon Norge, som han mener er et samlingspunkt for norsk og norskrelatert næringsliv i Afrika.
– Alle som jobber i privat sektor her, har vært i kontakt med Innovasjon Norge, sier han.
Relativt få norske bedrifter er etablert i afrikanske land. Nettopp derfor trengs Innovasjon Norge i Afrika fordi de er til stede, ser potensialet, kan bidra til å minske aktørers opplevde risiko ved å starte opp og kan hjelpe dem med å etablere seg i Afrika, mener Bauck.
– Norsk privat sektor har mye positivt å bidra med i Afrika som innovasjon, kapital og fremtidsrettede og bærekraftige løsninger. De kan også være gode rollemodeller, som viser at det er fullt mulig å lykkes i Afrika med en høy etisk standard, sier han.
Bauck viser til at Afrika-kontoret legges ned bare måneder etter at regjeringen kom med en ny Afrika-strategi. Denne strategien vier mye oppmerksomhet til privat sektors rolle og investeringsmuligheter i Afrika.
– Sånn sett ble skuffelsen dobbelt så stor med nedleggelsen nå. Det er mismatch mellom ord og handling, sier Bauck.
Arbeidet med strategien kostet staten Norge 2.275.000 kroner, ifølge UD.
Norge avslutter, andre skalerer opp
På Nairobi-kontoret er Innovasjon Norge samlokalisert med søsterselskaper fra Sverige, Finland og Estland. Men mens Norge legger ned, forsetter søsterselskapene arbeidet sitt ved kontoret.
«Vi har nå fire kontorer på kontinentet, og ti ansatte (...) Vi vil definitivt beholde alle kontorer, og planlegger å ansette flere i årene som kommer», skriver Esa Rantanen, som er sjef for Business Finland sitt arbeid i Afrika og ansatt ved Nairobi-kontoret, i en WhatsApp-melding til Panorama.
Han viser til det enorme potensialet som finnes i Afrika, med en enorm befolkningsvekst og unge forbrukere.
«Jeg stusser virkelig på Norges beslutning om å legge ned sitt eneste Afrika-kontor. Jeg skjønner ikke hvordan Norge kan ha råd til å ikke være til stede i Afrika», fortsetter han.
Vi legger frem kritikken for Innovasjon Norge-direktør Gaute Hagerup:
– Dere fikk nye lokaler sammen med andre land i Nairobi for to år siden. De andre fortsetter, mens dere legger ned. Er det noe som ikke har gått som planlagt for deres del?
– Nei, det skyldes at de har fått styrket sin finansiering fra eierne og oppdragsgivere, mens vi ikke har det, mener Hagerup.
– Hva tror du er grunnen til at støtten deres ble kuttet?
– Jeg oppfatter at Norad tenker at vi jobber med næringsfremme, og at det ikke gir tilstrekkelig måloppnåelse når det gjelder bistand og næringsutvikling, svarer Hagerup.
For mens næringsutvikling handler om mottakerlandets behov, er næringsfremme motivert av norske interesser.
– Men det er absolutt mulig å få til en kobling mellom disse målsettingene, men da må det en annen satsing til, som ikke ligger der i dag, mener Hagerup.
Norad svarer
«Det har historisk sett vært et klart skille mellom midler som går til næringsfremme og midler som går til næringsutvikling over bistandsbudsjettet i Norge. Skillet er knyttet til prinsippet om at norsk bistand er ubundet, og ikke skal forbeholdes norske organisasjoner eller selskaper», forklarer Tale Jordbakke, som leder seksjonen for partnerskap i Norad, i en e-post til Panorama.
Hun understreker samtidig at det er behov for å mobilisere flere norske private aktører som kan bidra til bærekraftig utvikling i Afrika, om bærekraftsmålene skal nås.
«Det er Norads ansvar å sørge for at ordningene og verktøyene er tilgjengelige, enten de benyttes av norsk næringsliv eller andre aktører, og at de bidrar til så gode resultater som mulig, skriver Jordbakke, og legger til:
«Nå skal vi bygge videre på erfaringene fra kontoret i Nairobi, og finne fram til løsninger som gir bedrifter den støtten de trenger for å realisere de store mulighetene som finnes for næringslivet».
– Styret tok selv beslutningen
På Baucks kritikk om at det er «mismatch mellom ord og handling», svarer utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim at beslutningen om å legge ned kontoret i Nairobi ble fattet av styret i Innovasjon Norge, ikke regjeringen.
«Jeg noterer meg at en av grunnene Innovasjon Norge oppgir, er at oppdraget de utførte for Norad avsluttes. Innovasjon Norges oppdrag for Norad ble avsluttet som planlagt ved slutten av 2023», skriver Tvinnereim.
«Mitt budskap til Bauck og andre er at norske bedrifter har mye å tilby afrikanske land, både i form av mer økonomisk aktivitet, bærekraft og ansvarlig næringsliv, og ikke minst kunnskap. Norske bedrifter er rett og slett gode partnere for å nå FNs bærekraftsmål. Derfor fortsetter vi innsatsen for at norsk næringsliv skal kunne øke aktiviteten i Afrika, i tråd med regjeringens Afrika-strategi», fortsetter hun.
Hun legger til at regjeringen senest forrige uke ga nær 250 millioner kroner til bedrifter som satser på fornybar energi i utviklingsland, hvorav mange er norske bedrifter med aktivitet i Afrika.
Les også:
-
Har norsk næringsliv råd til at Afrika ignoreres?
-
Forsket på gap mellom rike og fattige land, fikk «nobelprisen»
-
– Staten må bistå i å minske risiko i afrikanske markeder
-
Ukraina: Norad tilbød 30 millioner kroner, har fått søknader til 200 millioner
-
Gjeld eller hjelp? Nå gjelder det
-
Slik kan Afrikastrategien skape flere vinner-historier for næringslivet
-
Kina lover mer lån til gjeldstyngede Afrika - på kommersielle vilkår
-
Mellom regjeringa si Afrika-strategi og praksis er det eit gap
-
Det Afrika-strategien ikke sier noe om
-
Hvorfor trenger Norge en ny strategi for det afrikanske kontinent?