
Utviklingsfondets partner i Malawi:
Brukte prosjektpenger til bønder på egne lønninger
Utviklingsfondets mangeårige partner i Malawi tok penger som skulle vært brukt på aktiviteter for fattige bønder og omdisponerte til egne lønninger. Underslag og avtalebrudd, konkluderer Norad. – En budsjettoverskridelse som ikke var godkjent av oss, forklarer den norske organisasjonen.
Partnerorganisasjonen Heifer Malawi brukte blant annet 53 prosent mer på lønn til sine egne administrativt ansatte enn det den skulle ifølge budsjettet.
«Overforbruket» på lønnsposten var rundt 460.000 kroner.
Misbruket av bistandspengene skjedde i 2023 og første halvdel av 2024.
Norad skriver i sine rapporter at overforbruket på lønn gjorde at det ble mindre ressurser igjen til prosjektaktiviteter for bøndene. Et team fra Utviklingsfondet skrev det samme i en granskingsrapport, men dette bestrides nå av organisasjonens generalsekretær i Norge.
Pengene som ble misbrukt var i all hovedsak statlig norsk støtte fra Norad til Utviklingsfondet, som deretter ga pengene videre til Heifer Malawi.
Heifers opprinnelig budsjett var godkjent av Utviklingsfondet og Norad. «Ombudsjetteringen» fra prosjektaktiviteter til lønn var derimot ikke godkjent.
«Underminerer troverdigheten»
Norads internrevisjon karakteriserer i en intern rapport saken som underslag og avtalebrudd, og krevde 415.000 kroner tilbakebetalt. Summen er nå betalt tilbake.
Norad-kontrollørene påpeker også som kritikkverdig at misligholdet ikke ble oppdaget av Utviklingsfondet selv, men gjennom ordinær revisjon.
Revisorkritikken førte til at et internt team fra Utviklingsfondet dro på kontrollbesøk til Heifer i Malawi i september 2024. Teamet fant et rødt flagg, det var overforbruket på lønn. I tillegg ble ni andre kritikkverdige forhold av ulik alvorlighetsgrad funnet.
I sin interne rapport skriver Utviklingsfondets team blant annet:
- at Heifers overforbruk på lønninger avledet ressurser fra prosjektaktiviteter.
- at det er grunn til å være bekymret for om prosjektpengene har vært brukt effektivt.
- At det har vært forsinkelser og manglende åpenhet i rapporteringen
- at man fant svakheter i dokumentasjonen som underminerer troverdigheten til økonomidokumentene og gir grunn til å være skepsisk til prosjektets resultater.
Visste om saken, ventet med å varsle
Norad er kritisk til at Utviklingsfondet ikke oppdaget misligholdet tidligere.
Avtalen med Norad krever dessuten at organisasjoner skal melde fra «umiddelbart» ved mistanke om mulig mislighold. Den norske organisasjonen ga ikke Norad informasjon om misligholdet før Norad spurte direkte om saken – det var flere måneder etter at Utviklingsfondet selv fikk kjennskap til den.
«Dette er særlig skjerpende med tanke på tidligere saker/kommunikasjon internrevisjonen har hatt med Utviklingsfondet vedrørende nettopp dette», skriver Norad.
Astrid Tveteraas, leder for seksjon for mat i Norad, skriver i en epost at Norad etter denne saken har klargjort for Utviklingsfondet «hvordan avtalens krav om umiddelbar varsling skal forstås».
– Det var dette vi advarte mot
Panorama skrev i 2024 en serie kritiske artikler om Utviklingsfondets økonomistyring, resultater og oppfølging av lokale partnere. Artiklene var delvis basert på et omfattende varsel mot Utviklingsfondet fra seks anonyme varslere, som ble levert høsten 2022.
Varslerne hevdet blant annet at den norske organisasjonen brukte for mye penger på lønn og administrasjon, hadde dårlig kontroll med lokale partnere, at det var svake resultater, samt at for lite penger ble brukt på konkrete aktiviteter for bønder.
Utviklingsfondet avviste kritikken og viste blant annet til gode evalueringer.
I varselet fra 2022 var det en rekke internte dokumenter hvor ansatte advarte mot manglene kontroll med lokale partnere.
I en intern e-post fra 2022, som inngikk i varselet, skriver en ansatt for eksempel følgende om Utviklingsfondets oppfølging av lokale partnere i Malawi:
«Inntrykket jeg får er at landkontoret overhodet ikke har kontroll verken over aktivitetsimplementering eller budsjettbruk, til et punkt hvor jeg vil kalle det et rødt flagg.»
– Høye kostnader, manglende kontroll og at lite går til målgruppa – denne saken inneholder nøyaktig det vi har kritisert Utviklingsfondet for tidligere, sier en av varslerne om den nye saken med Heifer Malawi.
Hen viser til at det internt er blitt varslet flere ganger om alvorlige problemer i Malawi , men uten at det er blitt ryddet opp.
– Jeg blir overhodet ikke overrasket hvis det kommer flere lignende saker, sier varsleren.
– Ikke godkjent av oss
Ulf Flink, generalsekretær i Utviklingsfondet siden 2023, sier til Panorama at organisasjonen han leder er svært opptatt av at arbeidet de gjør har god effekt på bakken i landene de jobber i. Han poengterer også at Utviklingsfondet har vært gjennom en stor og krevende jobb for å forbedre organisasjonens rutiner og økonomistyring de siste årene.

– Vi har nå fullt fokus på å få resultater på bakken og å ha kontroll på hva vi og våre partnere gjør med penger som brukes i vårt program. Denne spesifikke saken dreier seg om en budsjettoverskridelse fra vår partner i Malawi – hvor pengene blant annet ble brukt til å gi de ansatte kompensasjon for store valutasvingninger, sier Flink.
– Heifers ansatte har tatt penger som skulle vært brukt på aktiviteter for bønder og – uten å spørre dere – har de brukt pengene på lønn til egne ansatte. Er ikke det veldig alvorlig?
– Denne budsjettoverskridelsen var ikke avtalt med oss og ble ikke godkjent av oss. Heifer har forklart at dette skyldtes en administrativ feil, der en ny ordning for valutakompensasjon feilaktig ble belastet prosjektbudsjettet i Malawi. Heifer har selv erkjent feilen og har tilbakebetalt midlene.
Flink mener at det kommer tydelig fram i saksrapporten fra Norads internrevisjon at dette handler om uautoriserte lønnsutbetalinger og overskridelse på lønninger.
– Gjennom vår dialog med Norad har vi fått bedre forståelse for hvordan slike budsjettoverskridelser skal håndteres og alvoret av dette tilfellet, sier han.
– Dere meldte ikke «umiddelbart» fra om denne saken. Hvorfor ikke?
– Vi fikk kjennskap til budsjettoverskridelsen i forbindelse med revisjon. Vår opprinnelige vurdering var at budsjettoverskridelsen kunne håndteres innenfor rammene av avtalen med Norad. Etter dialog med Norad har vi fått tydeligere retningslinjer for rapportering av denne typen saker, og vi har derfor styrket våre varslingsrutiner for å sikre at dette ikke skjer igjen.
I Utviklingsfondets og Norads rapport om saken står det at Heifers overforbruk av penger på lønn medførte at det ble mindre ressurser til prosjektaktiviteter. Flink mener likevel at det ikke er riktig.
– Etter at vi har sett nærmere på saken, ser vi ikke at dette har gått utover prosjektaktiviteter, sier han.
– Uenig i kritikken
Flink understreker at Utviklingsfondet har byttet ut store deler av staben ved Malawi-kontoret.
– Vi har jobbet hardt for å styrke kontrollen både hos våre partnere og internt i organisasjonen. Vi har nå gode systemer på plass, og både Norad og ekstern revisor har bekreftet at våre kontrollrutiner er forbedret, sier han.
– De som sto bak varslet mot Utviklingsfondet i 2022 mener denne saken viser nøyaktig det de har kritisert organisasjonen for: Høye lønns- og administrasjonskostnader, dårlig kontroll med lokale partnere og at for lite brukes på bøndene. Kommentar til det?
– Vi vet ikke hvem varslerne er og hvorvidt de kjenner til dagens systemer og rutiner og kan gi et riktig bilde av organisasjonen i dag. Vi er uenige i kritikken om at for lite brukes på bøndene, da blant annet lønn til partnernes ansatte er en viktig del av vår støtte til småbønder. Denne saken handler om en ikke godkjent budsjettoverskridelse og kan derfor ikke forstås som at vi tillater for høye lønns- og administrasjonskostnader.
Flink forteller at saken har fått konsekvenser for samarbeidet mellom Utviklingsfondet og Heifer.
– Heifer har gjort organisatoriske endringer og satt nye personer til å følge opp prosjektet. I tillegg har vi styrket samarbeidet med vårt kontor i Oslo, noe som innebærer tettere oppfølging av både rapportering, økonomi og implementering.
– Unik sak
Omotola Oyebanjo, som er kommunikasjonsdirektør for Heifer International i Afrika, understreker at Heifer Malawi var i gang med å styrke sin økonomistyring allerede før Utviklingsfondet avdekket betydelige svakheter.
– Den påfølgende oppfølgingen og revisjonsprosessen har styrket både gjennomføringen og kontrollen med prosjektene. Utviklingsfondet har også gitt Heifer skryt for hvordan dette ble ryddet opp i, skriver hun.
– Hva var det som fikk Heifer i Malawi til å tro at det var ok ta penger som skulle brukes på aktivitet for bøndene og i stedet bruke det på egne lønninger?
– I 2023 innførte Heifer en Afrika-omfattende politikk for å støtte personale ved landkontorene som ble rammet av lokal valutadevaluering. Dette resulterte i innføringen av valutadevalueringstillegg. Mens disse midlene var ment å dekkes av Heifer, ble de i dette tilfellet feilkodet, noe som bidro til et overforbruk i MAMO-prosjektets budsjetter. Dette problemet ble løst, og utgiftene ble omkodet til Heifers budsjetter og bidrag til prosjektet.
Omotola Oyebanjo understreker at Heifer har nulltoleranse for korrupsjon og er opptatt av å jobbe effektivt samt at saken var unik og ikke representativ for hvordan Heifer jobber.
– Er det grunn til å frykte at Heifer har flyttet penger fra prosjektaktiviteter til egne lønninger også tidligere?
– Heifer har aldri omdirigert ressurser fra prosjektaktiviteter til noen formål utenfor prosjektets implementeringsplan eller utenfor rammen av finansieringsavtalen med donorpartnere.