
Norfund: Både investeringer og avkastning økte i 2024
Norfunds investeringer i utviklingsland for å skape jobber og unngå klimagassutslipp har siden 1997 gitt en årlig snittavkastning på henholdsvis 5,1 og 14,4 prosent, viser nye tall fra det statlige investeringsfondet.
Investeringene økte med 1,2 milliarder kroner fra 2023 til 2024. Avkastningen i fondet var noe bedre i 2024 enn gjennomsnittet for perioden fra 1997.
For 2024 alene hadde Norfunds utviklingsmandat en avkastning på 8,3 prosent i investeringsvaluta og 19,7 prosent i norske kroner, mens Klimainvesteringsfondet hadde en avkastning på 9,3 prosent i investeringsvaluta og 18,2 prosent i norske kroner.
– God avkastning er viktig for å bekjempe både fattigdom og klimakrisen, sier Tellef Thorleifsson, administrerende direktør i Norfund i en pressemelding.
Positiv avkastning de fleste år
Statens investeringsfond for utviklingsland, Norfund, har siden 1997 investert i selskaper som bidrar til å skape jobber. I ni av de siste 13 årene har avkastningen vært positiv.
Gjennom sitt utviklingsmandat investerer fondet i svært krevende markeder. Likevel har fondet hatt en gjennomsnittlig årlig avkastning siden oppstart på 5,1 prosent i investeringsvaluta, eller 8,6 prosent i norske kroner, framgår det av pressemeldingen.
I en tid der en tredjedel av bistanden ser ut til å forsvinne, er det blitt enda viktigere å mobilisere privat kapital for å dekke investeringsgapet og bekjempe fattigdom.
Tellef Thorleifsson, adm. dir. i Norfund
– I en tid der en tredjedel av bistanden ser ut til å forsvinne, er det blitt enda viktigere å mobilisere privat kapital for å dekke investeringsgapet og bekjempe fattigdom. Og skal vi få med privat kapital som monner, må vi vise at investorer kan få en rimelig avkastning, sier Tellef Thorleifsson, administrerende direktør i Norfund.
Stor etterspørsel etter klimakapital
Siden 2022 har Norfund også forvaltet et klimainvesteringsfond: Målet med dette fondet å få fart på den globale energiomstillingen gjennom å investere i fornybar energi i utviklingsland som ellers har sterk vekst i fossil kraftproduksjon.
De nye tallene viser at den gjennomsnittlige avkastningen fra klimainvesteringsfondet så langt ligger på 14,4 prosent i investeringsvaluta, eller 19 prosent i norske kroner, ifølge Norfund.
– Avkastningen fra klimainvesteringsfondet gjenspeiler at etterspørselen etter kapital i disse markene er langt større enn tilbudet, og at det særlig er et enormt behov for investeringene i egenkapital vi kan tilby gjennom fondet, sier Thorleifsson.
Klimainvesteringsfondets investeringer på 5,5 milliarder kroner finansierer prosjekter som vil unngå utslipp på 17,6 millioner tonn CO2 årlig. Det tilsvarer mer enn en tredjedel av Norges årlige utslipp.
Investerte totalt 7,7 milliarder kroner
Norfund sier selv at de jobber hardt med å holde de samlede forvaltningskostnadene for mandatene lave. For 2024 ligger de på 0,99 prosent av forpliktet kapital.
– Rimelig avkastning og lave kostnader gjør at vi leverer effektive bidrag til å både bekjempe fattigdom og begrense klimakrisen, sier Thorleifsson.
Fra bistandsbudsjettet har Norfund siden 2022 årlig mottatt 1,68 milliarder til utviklingsmandatet og én milliard til Klimainvesteringsfondet. Rett før jul mottok Norfund også 250 millioner til investeringer i Ukraina.
I 2024 investerte Norfund for totalt 7,7 milliarder kroner, en økning på 1,2 milliarder fra 2023.
– Avkastning og nedsalg gjør at vi kan investere nesten tre ganger så mye som vi får overført fra staten, men behovene vokser enda raskere, sier Thorleifsson.

Les mer om Norfund
-
Norfund investerer tre ganger mer i fattige land enn de får fra staten
-
– Selg datteren din!
-
Rekordtall for Norfund
-
– Risikoen ved å investere i Sør-Sudan var så høy at det egentlig lå utenfor hva vi kunne gjøre
-
Når vekst reduserer – og ikke reduserer – fattigdom
-
Mobiliseringstall til forvirring
-
– Ser at vi kan bidra til å bekjempe fattigdom på en effektiv måte
-
Norsk risikoinvestering i grønn gjødsel-fabrikk i Uganda