Meninger:
Valget i Sør-Afrika får konsekvenser for Zimbabwe
Når Sør-Afrika går til valg, følger verden spent med fordi det er første gang siden apartheidregimets fall at African National Congress (ANC) kan miste flertallet. Men hva blir valgets konsekvenser for Sør-Afrikas lillebror Zimbabwe og alle zimbabwere i landet?
Dette er en kronikk. Meninger i teksten er skribentenes egne.
Den økonomiske og politiske giganten Sør-Afrika skal holde sitt syvende valg siden enden på det brutale apartheidregimet for 30 år siden onsdag.
På grunn av Sør-Afrikas påvirkning på resten av regionen og global politikk har det kommende valget fått stor oppmerksomhet.
Meningsmålinger fra Afrobarometer viser at ANC sannsynligvis ikke vil få 50 prosent av stemmene, selv om partiet kanskje får flest stemmer totalt.
ANC vil da tvinges til å gå inn i en koalisjonsregjering. Dette vil føre til en annen dynamikk i det politiske landskapet enn den vi har sett de siste 30 årene. Det vil naturligvis også få konsekvenser for regionen.
ZANU PF og ANC er gamle venner
Zimbabwe og Sør-Afrika er tett knyttet sammen både politisk og økonomisk. Zimbabwe spilte en svært viktig rolle i anti-apartheidkampen etter at de selv hadde vunnet sin uavhengighet 14 år tidligere.
Myndighetene støttet ANC med militærtrening, diplomatisk og finansiell støtte, og sørafrikanske anti-apartheidaktivister var i eksil i landet.
Dette er en av årsakene til at regjeringspartiet ZANU PF har et sterkt bånd til ANC. Dette er også noe ZANU PF tjener på. ANC har eksempelvis ikke kommet med uttalt kritikk i forbindelse med ZANU PFs gjennomføringer av valg i landet.
Etter valget i Zimbabwe i august 2023 kom SADC med en rapport som fastslo at gjennomføringen av valget ikke levde opp til standardene til SADC for demokratiske valg.
Rapporten pekte på trusler mot velgere, spesielt på landsbygda, partisk medierapportering og innblanding fra staten. Men ANC støttet valgresultatet og var til og med til stede på innvielsesseremonien.
ANC har således vært en viktig støtte for det autokratiske regimet i Zimbabwe. Men, opposisjonspartier som Democratic Alliance og Economic Freedom Fighters har gått ut offentlig og fordømt diktaturet i nabolandet, og ønsker muligens å bidra til en demokratisering av Zimbabwe.
Dersom ANC tvinges til å inngå en koalisjonsregjering med enten DA eller EFF, vil det føre til en interessant og annerledes dynamikk internt i landet og i SADC.
Kan det tenkes at ANC da vil tvinges til å endre sin strategi overfor Zimbabwe?
Xenofobi
Sør-Afrika er også hjem for mer enn én million zimbabwere. Mange av disse er uregelmessige migranter som befinner seg i landet uten papirer.
Innbyggere fra Zimbabwe flytter i hopetall til Sør-Afrika for å få økonomiske muligheter, jobb, slippe unna hyperinflasjon og mangel på grunnleggende tjenester. Noen har også flyktet til landet for å unngå politisk forfølgelse i hjemlandet. Som for mange av de andre afrikanske migrantene i Sør-Afrika, har også zimbabwere følt xenofobien, eller fremmedfrykten, i landet på kroppen.
Xenofobiske demonstrasjoner og angrep skjer i ulike områder i Sør-Afrika med jevne mellomrom. Noen sørafrikanere beskylder zimbabwere og andre for å stjele jobbene deres og ber de reise tilbake dit de kom fra.
Partiets program består hovedsakelig av planer om å deportere uregelmessige migranter tilbake til deres respektive land. Spesielt ønsker de å returnere zimbabwere, ettersom de påstår at denne gruppen kveler landets økonomi.
ANC kritiseres ofte for at de ikke har gjort nok for å adressere antallet uregelmessige migranter i landet. Det kan tenkes at det er en bevisst strategi for å opprettholde en god relasjon med regimet i Zimbabwe. Flere frykter at en ny regjering vil stramme inn landets immigrasjonspolitikk. Og at det kan bety at mange vil tvinges til å returnere.
Vinn-vinn
En god relasjon med regimet i Zimbabwe har både sine økonomiske og politiske fordeler. Zimbabwe er det fjerde største markedet for sørafrikansk import, etter Kina, USA og Tyskland.
Etter at produksjonsindustrien i landet kollapset for flere tiår siden har det samtidig vært en stor befolkningsøkning. Dette er et marked Sør-Afrika har betjent, og Zimbabwe importerer nå 60 prosent av det de trenger fra storebror Sør-Afrika.
Det er ikke bare ANC som støtter ZANU PF når det er valg, de gjengjelder også tjenesten.
Det ble raskt protestert på at ANC har fått inn ZANU PF for å hjelpe til med valgkampanjen i forkant av valget etter at de selv har blitt beskyldt for politisk intoleranse og rigging av valg.
Det ble også hevdet at ZANU PF hadde blitt akkreditert med observatørstatus av den uavhengige valgkommisjonen i Sør-Afrika (IEC), noe IEC senere har avkreftet. President Ramaphosa og ANC har uttalt at det er deres prerogativ å invitere ZANU PF, og at de kun skal komme for å observere.
Veien videre
Det er ikke mulig å forutsi hva resultatet av valget i Sør-Afrika blir. ANC blir nok mest sannsynlig fortsatt det største partiet, og forholdet til deres gode venner i Zimbabwe kommer til å bestå.
Men med en koalisjonsregjering med et eller flere nye partier er det mer usikkert hvordan det vil påvirke forholdet mellom lillebror og storebror. Spesielt når det gjelder immigrasjonspolitikken og alle de over en million zimbabwerne som bor og livnærer seg i Sør-Afrika.
Les mer:
-
– Hårreisende og umenneskelig, sier LOs internasjonale leder
-
Et politisk skifte på gang i det sørlige Afrika
-
Vannmangel er den nye realiteten i Sør-Afrika
-
Høyrepopulisme på fremmarsj – hva har det å si for Afrika?
-
Historisk vendepunkt for ANC og Sør-Afrikas utenrikspolitikk?
-
Lover radikale løsninger - omstridte Julius Malema kan spille en nøkkelrolle om ANC mister flertallet
-
Sør-Afrikas nye virkelighet
-
Er frigjøringsbevegelsen i Sør-Afrika i ferd med å nå utløpsdatoen?
-
Seks nordmenn hedres for sitt bidrag til antiapartheid-kampen
-
– Har bare råd til det vi må ha for å holde oss i live
Sunniva Kvamsdal Sveen
Jeg er debattjournalist i Panorama. Send meg gjerne en e-post med innlegg, svarinnlegg eller spørsmål.