En 13 år gammel jente med babyen sin på et barnehjem i Ciudad del Este i Paraguay. For første gang er det nå vedtatt en læreplan for seksualundervisning i landet, men den fremmer avholdenhet og advarer om at kondomer ikke virker.

Pensum i Paraguay: Gutter gråter ikke lett og kondomer nytter ikke

Paraguay har Sør-Amerikas høyeste andel tenåringsgraviditeter. Nå har regjeringen for første gang gitt grønt lys til en form for seksualundervisning.

Publisert Oppdatert

Før hun fylte 15 år hadde Diana Zalazars kropp blitt så stor at hun ikke lenger klarte å klemme seg inn i kjolen hun hadde kjøpt til quinceañera-festen. Den tradisjonelle feiringen av jenters 15-årsdag markerer overgangen fra jente til kvinne i store deler av Latin-Amerika.

Moren oppsøkte en lege, som mistenkte at det kunne være en gigantisk svulst som vokste inni den 14 år gamle katolske korjenta. Før Zalazar visste ordet av det, var hun hos en gynekolog som kunne fortelle at hun var gravid i sjette måned.

Det hang overhodet ikke på greip for Zalazar, som hadde hatt sex for første gang uten å vite at det kunne gjøre henne gravid.

39 år gamle Diana Zalazar var bare 15 år da hun fikk sønnen Ato. Hun var uvitende om at hun kunne bli gravid da hun hadde sex for første gang.

Ikke noe valg

I det katolske Paraguay har nyhetsbyrået AP snakket med mange tenåringsmødre. De begrunner sin tidlige graviditet med oppveksten i et land der foreldre for enhver pris unngår å snakke om sex. I det nasjonale skolevesenet har seksualundervisningen dessuten ikke vært særlig annerledes enn opplæringen i hygiene.

– Jeg bestemte meg ikke for å bli mor, sier Zalazar.

– Jeg hadde ikke muligheten til å velge, for jeg hadde ikke kunnskapen, forteller moren som i dag er 39 år.

Zalazar har gått fra å være seksuelt uvitende og skamfull til å bli en forkjemper for barns rettigheter. Hun har oppdratt sønnen, som i dag er 23 år gammel, i et Paraguay der skolene har vært blottet for seksualundervisning.

Helt til nå.

Konservativ jubel

For første gang har utdanningsdepartementet godkjent en nasjonal læreplan for seksualundervisning. Men her kommer en overraskende vending: Det er fagpersonene innen seksuell helse og feministene som har panikk. De konservative lobbyistene er begeistret.

Seksualundervisning i Paraguay

  • For første gang har Paraguays utdanningsdepartement godkjent en nasjonal læreplan for seksualundervisning. Her er noen av påstandene i de tolv bøkene – ett for hvert klassetrinn.
  • Menn erobrer, de forfører ikke. Gutter har ikke lett for å gråte.
  • Jenter har mindre og lettere hjerner og liker ikke å ta noen risiko.
  • Onani fører til frustrasjon og isolasjon. Ekteskapelig kjærlighet varer evig.
  • Jenter bør være varsom med hvordan påkledningen deres påvirker menns oppførsel.
  • Kvinnelig pubertet er kroppen som forbereder seg på å bli kone og mor.

Dette pensum fremmer nemlig avholdenhet, omtaler sex som «Guds oppfinnelse til gifte» par og advarer om at kondomer ikke virker. Seksuell orientering eller identitet er ikke nevnt med et ord.

– Vi har en svært sterk jødisk-kristen kultur som fortsatt er rådende. Det er kraftig motstand mot alt som går imot våre prinsipper, sier Miguel Ortigoza.

Han er en sterk forsvarer av læreplanen og evangelikalsk pastor ved Capitol Ministries – en veldedig organisasjon med base i Washington som holdt bibelundervisning for Donald Trump regjering.

Diana Zalazar og sønnen Ato Martino hjemme i Asuncion i Paraguay. Zalazar var 14 år gammel da hun fikk ham og kjemper nå for bedre seksualundervisning ved landets skoler.

– Sier nei for Jesu skyld

Mens en ny generasjon aktivister kjemper for retten til selvbestemt abort og likestilling for LHBT-personer over hele Latin-Amerika, er baksmellen sterk i Paraguay. Landet har fra før noen av verdens strengeste abortlover. Selv i tilfeller som dreier seg om voldtekt eller incest, kan overtredelse straffes med fengsel. Unntaket er om den gravide er i livsfare.

– Lover overalt tillater nå at jenter dreper sine babyer, men Paraguay er blant de få gjenværende som sier nei for Jesu skyld, sier Oscar Avila.

Han er daglig leder ved et antiabortsenter for unge mødre i hovedstaden Asuncion. På en morgenmesse nylig var kirkebenkene er fylt av jenter yngre enn 15 år – noen høygravide, andre med spedbarn på hoftene.

«Avvik»

Den uvanlig sterke makten til pressgrupper på høyresiden i Paraguay har bakgrunn i landets spesielle historie, påpeker kritikere. Det konservative Colorado-partiet har styrt landet i 76 av de siste 80 årene – blant annet gjennom et diktatur med åpenlyse Adolf Hitler-sympatier.

– Da jeg vokste opp under diktaturet, ble jeg fortalt at homoseksualitet er et avvik, sier Simón Cazal grunnlegger av LHBT+-organisasjonen SomosGay.

– Diktaturet tok juridisk sett slutt, men de samme politiske klanene fortsatte å styre showet, fortsetter han.

Konservative kulturkrigere

I nyere tid har regjeringspartiets plattform om religion, familie og fedreland fått gjenklang i ytre høyres vekst i Latin-Amerika. Kulturkonservative kulturkrigere med bånd til evangelikalske bevegelser har fått nytt mot til å ta sine kamper til klasserommene.

I 2017 ble Paraguay det første landet som forbød diskusjoner om kjønnsidentitet i skolen – uforvarende en banebryter for europeiske populister og republikanske guvernører i USA.

Katolske abortmotstandere i Paraguay protesterer mot at det nå skal innføres seksualundervisning i landets skoler.

– En fornærmelse

Nå har seksualundervisningen blitt et nasjonalt stridstema.

– Teksten er veldig farlig, det er en fornærmelse mot vitenskapen, sa den venstreorienterte senatoren Esperanza Martinez til en regjeringskomité som nylig møttes for å diskutere læreplanen.

Utdanningsminister Luis Fernando Ramirez forsøker å tone ned kontroversen. Det er fortsatt tid til å forbedre innholdet før pensum blir innført, ifølge ham.

Myndighetene satte ned utvalg som skal revidere læreplanen – som har tittelen «12 vitenskaper om seksualitet og affeksjonsutdanning» og som etter planen skal prøves ut i fem regioner før den rulles ut nasjonalt.

Foreldreorganisasjoner har hyllet de tolv bøkene – en for hvert klassetrinn – som en måte å undervise i moral på – samt beskytte de unge.

– Det er en reell kamp om liv, familie, de reelle rettighetene til barn og foreldrenes frihet, sier pensumforfatter Maria Judith Turriaga.

Bare heteroseksuell sex

I læreplanen får barna høre at de skal behandle andre med respekt og pleie sunne forhold. Men ved å fraråde prevensjonsmidler og underbygge tradisjonelle kjønnsnormer har det også blitt en kilde til sosial spenning.

Innholdet i bøkene forsterker sexistiske stereotyper, mener kritikere.

Åttendeklassinger på en skole i Chaco-i i Paraguay. For første gang er det nå vedtatt en læreplan for seksualundervisning i landet, men den vekker strid.

All omtale av sex dreier seg om en heteroseksuell variant.

I pensum vektlegges forpliktelsen til å være lydig overfor foreldre og myndigheter. Gravide tenåringer oppfordres til å betro seg til sine familier, selv om seksuelle overgrep typisk begås i hjemmet.

– Jeg fikk aldri hjelp fra familien min, de truet meg så jeg ikke sa det til noen, sier Liliana, som ble voldtatt av stefaren og ble gravid som 13-åring.

Den autokratiske tradisjonen er en del av arven etter Latin-Amerikas lengste diktatur, ifølge eksperter.

– Politiske fraksjoner spiller på folks frykt og utnytter dette på grunn av den gunstige globale konteksten, sier Adriana Closs, leder i organisasjonen Feipar.

Traume fra 1800-tallet

Paraguayanske folkevalgte hevder det finnes en vestlig konspirasjon for å feminisere gutter og gjøre jenter homofile. Panikk rundt utenlandsk innflytelse passer inn i det kollektive traumet fra Trippelalliansekrigen fra 1865 til 1870.

Over halvparten av landets befolkning ble utslettet i krigen mot Brasil, Argentina og Uruguay. I dag snakker mange paraguayanere fortsatt om konflikten som om den skjedde i forrige uke.

– Paraguay er en perfekt yngleplass for globalistiske konspirasjoner, sier Esteban Caballero, rådgiver for Latin American Faculty of Social Sciences.

– Det er ikke en marginal gruppe fanatikere som fremmer dette narrativet, det er et konservativt samfunn som er livredd for ikke-binære identiteter. Det betyr stemmer, sier han.

Powered by Labrador CMS