Fra klimakrise til matkrise
Ni måneder gamle Margarito og moren Florinda (33) får hjelp ved et ernæringssenter i Jocotán, Guatemala. Over ti millioner mennesker rammes av klimaendringene som ødelegger avlinger og tar levebrødet fra folk i Mellom-Amerikas «tørre korridor».
I det 1600 kilometer lange området som strekker seg gjennom Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador og Guatemala, kalt den tørre korridoren, lever folk med konsekvensene av klimaendringene.
Lange tørkeperioder, kraftig regn og høye temperaturer ødelegger avlinger og tar levebrødet fra folk. Når innhøstingen svikter, påvirker det hele lokalsamfunn.
Som for så mange i dette området, rammer det også innbyggerne i El Talquesal i Chiquimula, sør i Guatemala, der de fleste er jordbrukere.
Mirna Lisenia Ramírez forsørger tre barn på seks, tre og ett år, og forteller at mannen hennes har en hard jobb ute på jordene. Kostholdet til familien består stort sett av bønner og mais.
– Vi spiser dette hver dag, høyst to ganger om dagen. Sønnen min, Anderson på ett år, er syk og mangel på mat gjør det verre, sier hun.
Ved inngangen til 2024 var over 46 prosent av barn under fem år i Guatemala kronisk underernærte, ifølge UNICEF.
Avsondret fra butikker og helsehjelp
For å prøve å skaffe litt ekstra mat på bordet har flere kvinner i området har gått sammen om å lage en fellesåker, der de dyrker grønnsaker når forholdene er gode.
– Sammen med andre kvinner, og med hjelp fra folk utenfor samfunnet, inkludert humanitære organisasjoner, har vi bygget en felleshage som gir oss noe mat når været tillater det, forteller Hilda Ávalos.
Men det er ikke bare avlinger som blir ødelagt av det skiftende været.
– Veiene til landsbyen er i svært dårlig stand, og når det regner kraftig, blir de ofte ufremkommelige, forteller Ávalos nabo, Alicia Súchite.
Når været er dårlig opplever folk i El Talqesal å bli helt avsondret fra omverdenen.
– Derfor kan det ta mange timer å dra til byen for å handle, eller for å komme seg til en lege på sykehuset.
De dårlige veiene er også et symptom på et annet problem. Norsk Folkehjelps seksjon for Latin-Amerika påpeker at den kroniske situasjonen med underernæring og manglende matsikkerhet må sees i sammenheng med en svært urettferdig fordeling av ressurser og mangel på offentlige investeringer.
– Samfunnene har liten tilgang til jord og vann, og når klimaendringer inntreffer, har de få ressurser å møte problemene med, sier seksjonsleder Beate Thoresen.
Migrasjonskrise
En rapport fra Verdens matvareprogram (WFP) fra 2022 viser at klimaforandringene har forverret de langvarige utfordringene i Mellom-Amerikas tørre korridor. Mer hyppige og langvarige tørkeperioder har drastisk redusert landbruksproduksjonen.
Når regnet først kommer, fører kraftige regnskyll til erosjon av jorda og ødelegger lokal infrastruktur, som beboerne i El Talqesal beskriver. Fenomener som El Niño forsterker problemene og øker regionens sårbarhet. Det gjør også gjenoppbyggingen vanskeligere for lokalsamfunnene.
I tillegg har vold, drevet av desperasjonen som følge av kronisk fattigdom, blitt endemisk, peker WFP-rapporten på.
Disse ekstreme forholdene er tett knyttet til Guatemalas migrasjonskrise, ifølge en undersøkelse utført av Human Rights Watch i fjor. Stadig flere familier tar valget om å forlate sine lokalsamfunn på jakt etter bedre muligheter, både innenlands, utenlands, og særlig i USA.
Les mer:
-
– Vi er redde for å bli deportert
-
Colombias småbønder og gerilja forhandler om miljø og fred
-
Taubaner er Latin-Amerikas grønne supervåpen i kollektivtransporten
-
Eksiljournalist: – Familiene våre sitter igjen i virkeligheten vi flyktet fra
-
Rafto-prisen: På tide å høre cubanernes egen stemme
-
Trumps migrasjonspolitikk: En varslet katastrofe