«Christian» tok den farlige migrantruten til USA, og prøver å sende penger hjem til familien. Her med sin datter, som fortsatt bor i Ecuador.

Migranter fra Ecuador:

– Vi er redde for å bli deportert

«Christian» og andre som har migrert til USA frykter at innsettelsen av Donald Trump blir slutten på den amerikanske drømmen.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppsummert

  • Udokumenterte migranter i USA frykter deportasjon og usikkerhet knyttet til fremtiden under Trumps presidentskap.
  • Økonomisk krise, arbeidsløshet og vold i Ecuador har ført til en betydelig økning i migrasjon, ofte via farlige ruter som Dárien-jungelen.
  • Mange migranter møter utfordringer både under reisen og etter ankomst, og noen vurderer alternative destinasjoner i håp om bedre muligheter der.

– De sier at deporteringene begynner den 20. januar, sier «Christian» (29) fra Ecuador på telefon fra New Jersey. 

Han frykter hva som vil skje når Donald Trump blir tatt i ed som USAs 47. president. 

En fersk undersøkelse gjennomført av Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), viser at 1,2 millioner ecuadorianere, av en befolkning på 18 millioner, har intensjoner om å migrere. De fleste er som «Christian» – menn mellom 18 og 39 år.

Siden 2023 har antallet migranter fra Ecuador til land som USA og Spania økt. Økonomisk krise og arbeidsløshet, vold og kriminalitet er blant årsakene som får folk til å forlate hjemlandet. Ifølge Ecuadors sentralbank bor om lag to millioner allerede i utlandet.

Gjennom Dárien-jungelen

«Christians» mor, «María», er 59 år gammel og bor på landsbygda sør for hovedstaden Quito, omringet av husdyr som alpakkaer, griser, hunder og katter. 

Mange av hennes familiemedlemmer bor her, men det mangler én: «Christian».

En annen av sønnene hennes hadde tapt penger på hanekamp, og familien slet med å betale tilbake gjelden på rundt 300.000 norske kroner. Derfor valgte lillebror «Christian» den lange og farlige veien til USA, i håp om en bedre fremtid for familien og datteren sin.

Mange ecuadorianere krysser den farlige ruten gjennom Dárien-jungelen mellom Colombia og Panama til fots. Andre, som har penger til det, flyr til land som El Salvador og reiser til USA derfra. Mange havner i stor gjeld til «coyoteros», menneskesmuglere.

«María» er hele tiden bekymret for sønnen som nå bor i USA, men trøster seg med at han har lovet at det bare er for en periode.

– Kriminelle bander skaper frykt

Mer enn 94.000 ecuadorianere la ut på ruten gjennom Dárien-jungelen i 2024. Nesten alle med USA som mål, ifølge undersøkelser norske Flyktninghjelpen har gjort.

– På migrasjonsruten mellom Colombia og Panama opplever minst tre av ti personer med behov for internasjonal beskyttelse og migranter situasjoner relatert til seksuell, psykisk og fysisk vold. Det haster med at regjeringene i regionen tar grep om situasjonen og beskytter disse personene, mener Giovanni Rizzo, direktør for den norske organisasjonens landkontor i Colombia, Ecuador og Panama.

Christian tok buss gjennom Colombia og gikk til fots gjennom jungelen. I den mexicanske grensebyen Tapachula ble han tatt av grensevaktene. Familien betalte så en menneskesmugler rundt 30.000 norske kroner for å ta ham over grensen til USA.

Data fra FNs flyktningorganisasjon, UNHCR, fra 2024 viser at 63 prosent av ecuadorianske migranter flykter på grunn av vold og 45 prosent reiser på grunn av arbeidsløshet.

– Kriminelle bander skaper frykt i noen av Ecuadors provinser. Hvis du er vitne til en forbrytelse, om ditt barn risikerer å bli rekruttert av en kriminell gruppe på skolen, kan du stå overfor et vanskelig valg: å bli og risikere lidelse og død, eller å flykte. Frykt og usikkerhet er en realitet for mange i dette landet. Derfor er det viktig at migrasjon fra Ecuador ses i sammenheng med befolkningens behov for beskyttelse, sier Rizzo.

Flykter fra kriminelle gjenger

Nesten 100.000 ecuadorianere valgte å forlate hjemlandet i fjor, ifølge Ecuadors myndigheter. Mens «Christian» var heldig og kom seg helskinnet over grensen, er det langt fra tilfellet for alle som forsøker å nå USA. Bare i april 2024 ble 16.000 ecuadorianere deportert fra USA, og i mars var tallet ganske likt. 

Én av de som ble sendt hjem i fjor, er den 57 år gamle familiefaren «Andrés». Han driver et verksted i Quito, men på grunn av trusler bestemte han seg for å reise til USA i august.

– Det er virkelig hardt her. Vi har opplevd fæle ting. Jeg er eneste mann i familien og er redd for hva de kriminelle kan gjøre mot mine døtre eller mitt barnebarn, sier han.

Andrés betalte 3.500 amerikanske dollar, omtrent 40.000 norske kroner, til en menneskesmugler. Penger han hadde spart opp. Han tok også ruten gjennom Dárien-jungelen, men ble tatt av grensepolitiet i Panama.

Han ble holdt tilbake i to uker, før han måtte tilbringe to dager i fengsel i Panama City.

– Jeg har aldri før hatt håndjern på. Det var virkelig en ubehagelig opplevelse. De behandler forbrytere bedre enn de behandler migranter, forteller han.

Det var en skuffelse å vende tomhendt hjem.

– Jeg er en god mann, som valgte å kjempe for et bedre liv. Alle mine drømmer ble knust. Men det var også godt å komme tilbake til hjemlandet mitt og familien min.

Familiefaren «Andrés» ser fortsatt for seg et liv utenfor Ecuador – men han har ikke lenger tro på den amerikanske drømmen.

– Man hører at Trump vil kjempe mot migranter og sende folk hjem, så det nytter nok ikke å dra dit for å bli deportert igjen. Vi må se om det er andre steder vi kan dra. Det er komplisert å bli i Ecuador, men kanskje hele familien kan reise til Canada, sier han.

I Guds og Trumps hender

Pengeoverføringer fra utlandet er viktig for land som Ecuador. I løpet av de første ni måneder i fjor sendte utflyttede ecuadorianere hele 4,7 milliarder amerikanske dollar hjem. 75 prosent av overføringene kom fra USA.

«María» er spent på hva en ny periode med Trump som president i USA vil si for migranter fra Ecuador, som sønnen «Christian».

For «Christian» var det ikke lett å finne seg en jobb da han kom til USA. 

Nå tar han dag-vakter i havna eller som bygningsarbeider. Noen ganger klarer han å sende et par hundre dollar hjem, men ikke hver måned. 

På telefon med sønnen får María tårer i øynene når han forteller om reisen til USA.

– Jeg blir trist av å ikke kunne se ham, men han sier at han bare blir i tre, fire år.

I den andre enden av telefonrøret er Christian akkurat nå mest opptatt av hva som vil skje med Trump som ny president.

– Vi er mange som har kommet for å jobbe og skape en bedre framtid. Blir jeg sendt tilbake er det ikke noe jeg kan gjøre med det. Det er i Guds hender, sier han.

Og i Trumps. 

Nå er María i Ecuador og Christian i New Jersey, sammen med elleve millioner andre udokumenterte migranter i USA, spent på hva Trumps-presidentskap vil bety for framtida.

Panorama Nyheter har valgt å ikke identifisere «Christian», «María» og «Andrés», på grunn av hensyn til deres sikkerhet, men redaksjonen kjenner deres identitet.

 

Powered by Labrador CMS