Plantasjearbeiderne Susana Quiñonez,Segundo Ordoñez og deres støttespillere jubler over dommen på en pressekonferanse i Quito, Ecuador denne uken.

Dom mot selskap ledet av norsk konsul – bedrev slaveri

Etter en fem år lang kamp i rettsapparatet har dom endelig falt i saken mot et plantasjeselskap i Ecuador som er blitt beskyldt for å utnytte sine arbeidere på det groveste. «Slaverilignende forhold», konkluderer dommerne. Arbeiderne er tilkjent store erstatningsbeløp.

Publisert Sist oppdatert

Saken ble anlagt av 342 tidligere ansatte mot det japanske selskapet Furukawa, etter at lokal presse i Ecuador hadde presentert en serie avsløringer om arbeidsforhold og levekår på plantasjene.

Den vakte oppsikt i Norge da den ble avslørt fordi selskapet gjennom 25 år hadde blitt ledet av en næringslivsleder som samtidig var den norske konsulen i landet. Samtidig har Norsk Folkehjelp vært involvert i rettighetsarbeid og juridisk støtte overfor arbeiderne via en lokal bondeorganisasjon.

– Vi er veldig glade

– Vi er veldig glade for denne dommen. Den viser at det er mulig å vinne fram i rettsvesenet også for helt vanlige arbeidere. Det er også en stor seier at de får en skikkelig erstatning, sier seksjonssjef i Norsk Folkehjelp Beate Thoresen.

Hun har fulgt saken helt siden starten og viser til at arbeiderne den gang heller ikke var organisert.

– Saken er også viktig prinsipielt og kan skape presedens for andre saker rundt arbeideres rettigheter i Ecuador og regionen for øvrig, sier Thoresen.

Totalt 1200 personer jobbet for selskapet Furukawa i Ecuador under svært krevende arbeidsforhold – uten tilgang til rent drikkevann, strøm eller tilgang til utdanning og helse.

Beate Thoresen, seksjonsleder i Norsk Folkehjelp.

Arbeiderne får økonomisk kompensasjon

Det eksisterte slaverilignende arbeidsforhold på selskapets eiendommer, konkluderte dommerne i Ecuadors grunnlovsdomstol. 

Dommen, som falt 5. desember, pålegger både selskapet og staten å ta grep. Derimot berører den ikke enkeltpersoner som hadde ansvaret for den daglige driften.

Mens arbeiderne jubler, har selskapet erklært at det er umulig å etterleve ulike økonomiske krav og forbedringstiltak på plantasjene som domstolen krever. 

Domstolens kjennelse inkluderer tiltak for økonomisk kompensasjon til arbeiderne og krav om offentlige unnskyldninger fra selskapet. Den krever samtidig at den ecuadorianske staten oppretter statlige organer som kan motvirke og sikre landets innbyggere mot denne typen moderne slaveri.

Ny rettssak venter ledelsen

Anklagene mot enkeltpersoner i selskapets administrative ledelse vil gå videre til et annet juridisk organ.

Alejandro Morales, advokat for solidaritetskomiteen Furukawa Nunca Más, mener at «Marcelo Almeida, som var leder og historisk representant for Furukawa», peker seg ut blant disse. Almeida var Norges honorære konsul i Ecuador fram til 2021. Han var på samme tid leder for plantasjeselskapet Furukawa, som nå er dømt for moderne slaveri.

Den tidligere norske konsulen, Marcelo Almeida, har ikke reagert offentlig på dommen og har ikke ønsket å kommentere saken i Panorama Nyheter.

– Det er første gang at dette alvorlige bruddet på menneskerettighetene har blitt anerkjent til fordel for klagerne, sa Elsie Monge, en fremtredende ecuadoriansk menneskerettighetsaktivist, på en pressekonferanse i Quito denne uken.

I mellomtiden har selskapet Furukawa sendt en reaksjon via sin X-konto, og påpekt at den økonomiske kompensasjonen burde vært satt til å betales av myndighetene. Selskapet mener straffen er uforholdsmessig og vil kreve den revidert, da den er «umulig å etterkomme».

Får mellom 440.000 og 880.000 kroner

Arbeiderne på sin side føler at de har vunnet en viktig seier.

57 tidligere Furukawa-arbeidere skal motta en kompensasjon på mellom 40 000 og 80 000 amerikanske dollar (tilsvarende mellom 440.000 og 880.000 kroner). Det tilsvarer mange årslønner for en arbeider i Ecuador. I tillegg kommer erstatninger for ulike skjerpende omstendigheter, som barnearbeid, fysiske skader som følge av arbeidsulykker og kjønnsdiskriminering.

Før arbeidsforholdene ble avslørt av pressen og menneskerettighetsorganisasjoner var arbeiderne ved plantasjen uorganiserte. Det endret seg etter at Norsk Folkehjelp og den lokale bondeorganisasjonen CNC-EA kom inn i bildet.

– Vi plantasjearbeidere har lagt frykten bak oss. Nå er vi en del av motstanden, sier Susana Quiñonez i en kommentar til Panorama.

64-åringen har levd store deler av livet sitt på Furukawas plantasjer. Hun er mor til syv barn, har 17 barnebarn og åtte oldebarn. Hun kom til Furukawas plantasjer da hun var fem år gammel sammen med faren, som jobbet for selskapet.

Selskapet Furukawa har ikke ønsket å kommentere saken overfor Panorama Nyheter.

Powered by Labrador CMS