
Flyktninghjelpen «truer landets demografi», kastes ut av Libya
Libyas myndigheter har beordret en rekke internasjonale hjelpeorganisasjoner, blant dem norske Flyktninghjelpen, til å stanse sine operasjoner i landet. Organisasjonene anklages for å true landets «demografi».
«Planen om å bosette migranter av afrikanske opprinnelse i landet vårt representerer en fiendtlig handling. Den har som mål om å endre landets befolkningsmessige sammensetning og truer balansen i det libyske samfunnet», uttalte en talsperson for Libyas nasjonale sikkerhetsorgan Internal Security Agency (ISA) sist uke.
Uttalelsen høres ut som et ekko av en tilsvarende uttalelse gjort av Tunisias for to år tilbake, skriver BBC som rapporterer at uttalelsen den gang ble gjenstand for bred fordømmelse - som rasisme rettet mot svarte afrikanere.
Ti humanitære organisasjonene – blant dem norske Flyktninghjelpen – har nå kommet på Libyas svarteliste over organisasjoner som motarbeider landets interesser. Myndighetene, som ledes av en interimregjering, mener at organisasjonene bryter loven ved å gi ulike former for bistand som vil hjelpe afrikanske migranter med å bosette seg i landet.
Ti organisasjoner får stoppordre
Organisasjonene som nå må stenge sine kontorer og avslutte hjelpearbeidet i Libya er Flyktninghjelpen, Leger Uten Grenser, Dansk Flyktninghjelp, Relief International, Terre des Hommes, Care, Acted, Inter SOS og den italienske organisasjonen Cesvi.
Libya gir individuelle begrunnelser for hvorfor hver enkelt organisasjon må stanse sitt arbeid. Utkastelsen av Flyktninghjelpen begrunnes med at organisasjonen har gitt «ulovlige migranter» økonomisk hjelp, matforsyninger, rengjøringsmidler, klær og medisiner. Dette ble gjort, uten at libyske myndigheter visste om det eller hadde gitt sin tillatelse, og det er i strid med landets bestemmelser som omhandler «statssikkerhetsforbrytelser», ifølge det libyske sikkerhetsorganet.
Flyktninghjelpen sier til Panorama Nyheter at de foreløpig ikke ønsker å kommentere saken.

Hjelpeorganisasjonene er også mistenkt for «hvitvasking av penger», ifølge libyske myndigheter. De hevder at organisasjonene unnlot å være åpne rundt sine økonomiske overføringer til prosjekter og hvordan de veksler utenlandsk valuta til lokal valuta.
En talsperson for det libyske sikkerhetsorganet sa under en pressekonferanse at det vil bli tatt strenge rettslige skritt mot de ikke-statlige organisasjonene, i tillegg til at kontorene deres må stenges.
Libya er et viktig transittland for migranter som flykter fra krig og fattigdom i Afrika og Midtøsten for å søke bedre liv i Europa. Mange betaler store beløp til menneskesmuglere for å komme seg over til det europeiske fastlandet.
«Lever under prekære forhold»
Medecins Sans Frontieres (MSF), som er Leger Uten Grensers internasjonale organisasjon, omtalte de afrikanske migrantenes situasjon i Libya i en uttalelse i februar:
«De lever under prekære forhold og er utsatt for en rekke typer vold og overgrep, både i og utenfor landets interneringssentre. Det skjer bortføringer, utpressing og menneskehandel, overfall eller seksuelt misbruk, og deres tilgang til helsetjenester er alvorlig hemmet i en tid da de sårt trenger det,» står det i uttalelsen.
Mange av de samme organisasjonene som nå kastes ut av Libya ga livsviktig hjelp til flomrammede libyere under flomkatastrofen som tok livet av tusenvis i landet i 2023.
Landet har en befolkning på omlag 7,4 millioner mennesker, ifølge Worldometers. Omlag 97 prosent av befolkningen i landet er arabere (92 prosent) og berbere (5 pst.). Landet har imidlertid en stor gruppe subsahariske afrikanere som utfører arbeid i ulike typer lavstatusyrker.
Den internasjonale organisasjonen for migrasjon anslo i oktober 2024 at det befant seg rundt 787 000 migranter og flyktninger fra ulike nasjonaliteter i Libya. Sudan, Niger, Egypt, Tsjad og Nigeria var de fem landene som de fleste kom fra.
«Vil fjerne fokus fra egne feil»
I en kommentar til nyhetsbyrået AFP sier Anas al-Gomati, direktør for den Tripoli-baserte tenketanken Sadeq Institute, at «dette ikke handler om ikke-statlige organisasjoner - det handler om å skape fiender for å fjerne fokuset fra egne feil».
Han mener den FN-anerkjente regjeringen til Abdulhamid Dbeibah frir til konservative holdninger i befolkningen «mens de maskerer sin egen manglende evne til å yte grunnleggende tjenester». Det endelige målet, ifølge Gomati, er å få det migrasjonsfryktende Europa til å tilby nye finansieringspakker og mer støtte til regjeringen i Tripoli».
Onsdag sist uke kunngjorde Italia en bevilgning på 20 millioner euro til Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Målet med bevilgningen er å finansiere «frivillige hjemsendelser» av 3300 afrikanske migranter fra tre land; Algerie, Tunisia og Libya.
Libya har hatt en kaotisk politisk situasjon siden et Nato-støttet opprør veltet og drepte den mangeårige diktatoren Muammar Gaddafi i 2011. Landet delte seg, med rivaliserende administrasjoner i øst og vest støttet av ulike militser og utenlandske regjeringer.