Sykepleier Nomautanda Siduna snakker med en pasient som har hiv på en mobil helseklinikk i Ngodwana i Sør-Afrika. Forskere anslår at så mye som 2,9 millioner flere hiv-smittede kan dø på grunn av store bistandskutt innen 2030.

Ny The Lancet-studie: 

Bistandskutt kan føre til 2,9 millioner flere hiv-dødsfall innen 2030

En ny studie anslår at kuttene i bistand fra USA, Storbritannia og EU kan føre til millioner av nye hiv-tilfeller og dødsfall, og reversere tiår med fremgang. Afrika vil bli særlig hardt rammet.

Publisert Sist oppdatert

2,9 millioner flere mennesker kan dø av hiv-relaterte årsaker innen 2030. Mellom 4,4 og 10,8 millioner nye smittetilfeller kan oppstå. Det er noen av de mulige konsekvensene av de omfattende bistandskuttene fra store giverland som USA og Storbritannia. 

Det viser en ny studie publisert i The Lancet HIV, som er en del av det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

– Tiår med fremgang i behandling og forebygging av hiv kan bli reversert, advarer forsker Debra ten Brink i avisa The Guardian. Hun tilhører Burnet Institute og er en av hovedforfatterne bak studien.

Samlet effekt

Modellen forskerne har brukt, er den første som analyserer den samlede effekten av kuttene fra de store giverlandene. Og de anslår at den globale finansieringen for å bekjempe hiv kan kuttes med hele 24 prosent innen neste år. 

USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Nederland står for rundt 90 prosent av den internasjonale finansieringen, men de har alle innført eller varslet bistandskutt.

Siden 2015 har utenlandske givere dekket om lag 40 prosent av finansieringen av medisin mot hiv i lav- og mellominntektsland.

President Trumps beslutning om å stanse store deler av støtten gjennom det globale hiv-programmet Pepfar, har allerede fått store konsekvenser.

Afrika rammes hardest

I et verst tenkelig scenario med full stans i Pepfar, ytterligere bistandskutt og ingen tiltak for å bøte på konsekvensene, anslår studien at opptil 2,9 millioner flere mennesker vil dø av hiv-relaterte årsaker innen 2030. 

Afrika sør for Sahara vil rammes hardest, ifølge forskerne. Blant annet fordi de forebyggende tiltakene som utdeling av kondomer og forebyggende medisiner, trolig forsvinner først.

– Det er helt avgjørende å sikre bærekraftig finansiering og unngå en ny bølge av hiv-epidemien. Det kan få ødeleggende konsekvenser, ikke bare i regioner som Afrika sør for Sahara, men globalt, sier ten Brink.

Powered by Labrador CMS