
Vil Aukrust lindre smertene til Stoltenbergs hjertebarn?
Utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap) kan foreløpig ikke svare på hvor dypt Norge vil grave i pengebingen for å støtte vaksinestiftelsen Gavi, men lover å være «en lojal partner». Det globale vaksinefondet er i akutt pengekrise etter at USA trolig vil avvikle sin støtte.
Helt siden Jens Stoltenbergs første periode som statsminister har Norge vært blant de viktigste pådriverne og økonomiske bidragsyterne til den store internasjonale vaksinesatsingen. Stoltenberg samarbeidet den gang tett med Microsoft-gründeren Bill Gates for å få finansieringen på plass.
Utviklingsminister Aukrust erkjenner i en e-post til Panorama vaksinestiftelsens historiske betydning for det globale helsearbeidet.

– Norge har samarbeidet med Gavi for å gi livsviktige vaksiner til verdens mest sårbare, spesielt barn, i 25 år. Gavi har vært avgjørende for å halvere barnedødeligheten, og Norge vil forbli en pålitelig og langsiktig partner, skriver utviklingsministeren i e-posten.
Derimot sier han ingenting om beløp eller omfanget på framtidig norsk støtte. Det vil bli derimot bli et høyst aktuelt spørsmål når beslutningene snart skal tas om påfylling av midler for Gavis sjette periode, fra 2026 til 2030.
I tett dialog med partnere
Utviklingsministeren viser i sin e-post til at Trump-administrasjonens bebudede kutt skaper utfordringer for finansiering på en rekke områder innen helsebistand.
– Ettersom USA står for nesten en tredjedel av global bistand, kan ingen enkeltland kompensere for disse kuttene. Sammen med likesinnede land er vi i tett dialog med Gavi, WHO og andre globale helseorganisasjoner for å finne løsninger i denne vanskelige situasjonen, skriver Aukrust.
Han understreker samtidig at Norge og andre bistandsgivere, i et utfordrende geopolitisk landskap, må vi finne mer effektive måter å levere bistand på.
Siden starten har USA stått for 13 prosent av finansieringen av Gavi, og i september 2022 lovet Biden-administrasjonen ytterligere støtte på drøyt 2,5 milliarder dollar for perioden til og med 2030. Av dette er 880 millioner hittil utbetalt.
Nå risikerer hele finansieringen å falle bort, ifølge et dokument utarbeidet av USAs utenriksdepartement. Gavi er spesifikt nevnt – og står oppført med det aller største enkeltkuttet på listen. Samtidig er det også bebudet kutt i Verdens helseorganisasjon, UNAIDS, og i Den panamerikanske helseorganisasjonen (PAHO).
Les mer: Disse tolv multi-organisasjonene rammes hardest av USAs bistandskutt
Gavi: «Over en million barn vil dø»
«Et kutt i Gavis finansiering fra USA vil ha en katastrofal innvirkning på global helsesikkerhet, og potensielt resultere i dødsfall til over en million barn - og sette liv i fare overalt fra farlige sykdomsutbrudd», sa Gavis direktør Sania Nishtar nylig til nettavisen National Public Radio (NPR).
Nishtar gir likevelk ikke opp. Hun har et håp om at det i denne saken, som med noen andre USAID-kutt, kan være mulig å endre stemningen.
«Vi har ikke mottatt et oppsigelsesvarsel fra den amerikanske regjeringen ennå», sier hun. Nå setter hun sin lit til at Kongressen vil kunne stoppe Gavi-kuttet.
Storbritannia, den private stiftelsen Gates Foundation og USA er de tre største giverne til Gavi. Også den britiske regjeringen har nylig bebudet store bistandskutt, begrunnet med at det er behov for å finansiere økte forsvarsbudsjetter.

– Svekker «det globale immunforsvaret»

– Jeg har merket meg det New York Times skriver om at Gavi står på USAs kuttliste, men må ta forbehold om at vi ennå ikke vet sikkert om USA vil kutte i støtten. Men skulle det skje, vil det være svært dramatisk. Vi snakker om en vaksineallianse som siden starten har bidratt til å halvere barnedød i verden. 19 millioner liv er spart, sier tidligere helsestatsråd (Krf) og eks-Kirkens Nødhjelp-sjef Dagfinn Høybråten, som var styreleder i Gavi fra 2010 til 2015.
Han viser til at USA var en av grunnleggerne av Gavi og at det gjennom 25 år har vært bred, tverrpolitisk støtte til stiftelsen i Kongressen.
– Å svekke finansieringen av Gavi vil være å svekke «det globale immunforsvaret». Det vil kunne ha både langsiktige og mer akutte konsekvenser. Det mest overhengende er at verden står overfor utbrudd av meslinger, mpox, ebola og andre sykdommer. Gavi, med sine lagre av vaksiner, har vært et bolverk mot slike sykdommer, sier Høybråten.
Ifølge eks-politikeren, som fortsatt har oppdrag for Gavi som spesialutsending, er vaksinearbeidet via Gavi noe av det aller mest kostnadseffektive utviklingsarbeidet som foregår i verden.
– Det er gjort beregninger som viser at for hver dollar investert i vaksiner, så sparer landene 54 dollar i form av sparte utgifter til helsevesen, arbeidsdager, skole og folks egenbetaling, sier Høybråten.
Les mer om Trump, Gavi og global helse
-
– Dramatisk og katastrofalt
-
Trumps politikk skaper frykt i FN
-
Kampen mot antibiotika-resistens må være like grenseløs som trusselen
-
Det er ikkje berre USAID Trump har stengt ned
-
Bistandskutt kan føre til 2,9 millioner flere hiv-dødsfall innen 2030
-
USAID erstattes av nødhjelpsorgan med smalt mandat
-
Norge: Venter på svar om norske midler i USAID-program
-
– Spirene er sådd for en ny pandemi – med start i Afrika