
Trump stenger ned enda en bistandsinstitusjon
President Trump er i ferd med å stenge ned den amerikanske bistandsinstitusjonen Millennium Challenge Corporation (MCC). MCC har siden 2004 gitt støtte til økonomisk utvikling i fattige land, har rundt 300 ansatte og et budsjett på rundt én milliard dollar årlig.
Flere ansatte i Millennium Challenge Corporation (MCC) opplyser denne uka at et team fra Elon Musk spesialetat for kostnadskutt, Doge, nå er i gang med å avvikle bistandsinstitusjonen, skriver New York Times. De rundt 300 ansatte har fått beskjed om at de enten må ta imot tilbud om førtidspensjon eller forlate sine stillinger innen kort tid.
MCC ble opprettet av Kongressen i 2004 etter initiativ fra daværende president George W. Bush. Formålet var å støtte den økonomiske utviklingen i stabile, men fattige land. Byrået har hatt et budsjett på rundt én milliard dollar årlig, og har vært kjent for å stille strenge krav til mottakerland om god styring og ansvarlig bruk av midlene.
MCC har finansiert prosjekter som har strukket seg fra infrastrukturutbygging i Nepal til tiltak som skal motvirke Kinas økende innflytelse i Asia og Afrika.
I oktober i fjor signerte for eksempel Hakainde Hichilema, Zambias president, en avtale om støtte på rundt fem milliarder dollar til forbedring av zambiske veier, irrigasjon og elektrisitet.
Ifølge Devex har MCC i løpet av de siste 20 årene investert nærmere 17 milliarder dollar i 47 land, i all hovedsak i Afrika og Asia.
– Ligner ikke på USAID
MCC har stilt strenge krav til sine samarbeidspartnere og har blant annet brukt et system basert på 20 indikatorer – inkludert korrupsjon, politiske rettigheter og sivile friheter – for å avgjøre hvilke land som kvalifiserer for støtte.
MCC har også vært kjent for å avbryte tilskudd dersom landene ikke oppfyller kravene.
En anonym ansatt sier til nyhetsbyrået AP at MCC har jobbet helt annerledes en USAID.
– Vi driver ikke med humanitær bistand. Vi driver ikke med sosial rettferdighet. Vi bygger i stor grad opp et miljø for private investeringer i utenlandske økonomier, sier hun.
Den ansatte mener nedleggelsen er lite gjennomtenkt.
– Det er interessant at dersom vi er bekymret for Kinas innflytelse i verden, så velger vi å legge ned MCC – som bygger storskala infrastruktur nettopp for å motvirke Kinas innflytelse, sier hun
Stanser støtte på dagen
Tidligere i år innførte Trump-administrasjonen en 90 dagers stans for all amerikansk bistand. MCC fikk unntak for enkelte store prosjekter som allerede var i gang, men nå er fremtiden for en rekke programmer og prosjekter svært usikker.
Devex skriver at det på interne møter er gitt beskjed om at MCC skal kansellere alle kontrakter fra én dag til neste, med unntak av noen få prosjekter som får tre til fire måneder på å avslutte virksomheten.
Beslutningen om å avvikle MCC har møtt sterk kritikk fra fagmiljøer og utviklingseksperter. Nancy Lee, tidligere viseadministrerende direktør i MCC, advarer i New York Times mot å legge ned et byrå som har levert resultater gjennom to tiår.
– MCC er det eneste bistandsbyrået i verden som kombinerer krav om gode styringsprinsipper med investeringer som ikke skaper uholdbar gjeld. Hvorfor ødelegge en modell med 20 års suksess? spør hun.
Flere kilder opplyser til Devex at Doge nå kan være i ferd med å utarbeide et nytt mandat for MCCs styre, som nå ledes av utenriksminister Marco Rubio. Fordi MCC er etablert av Kongressen, vil Trump trolig sparke alle ansatte bortsett fra dem det er lovpålagt at blir igjen – en administrerende direktør og en styreleder.
Det hvite hus har foreløpig ikke kommentert saken offentlig.
Les også:
-
Brukte 2250 mrd. på bistand i fjor – nå kommer nye kutt
-
Trump legger opp til ytterligere massive bistandskutt i neste budsjettår
-
Egeland lot være å svare på alle hans spørsmål
-
USA skal ha gjenopprettet flere bistandsprogrammer
-
Slik rammes afrikanske land av Trump-tollen
-
Vil Aukrust lindre smertene til Stoltenbergs hjertebarn?
-
– Dramatisk og katastrofalt