Den internasjonale fattigdomsdagen:
Disse ti landene har høyest andel fattige
Ni av de ti landene med høyest andel fattige er i Afrika sør for Sahara, ifølge ny Norad-rapport.
700 millioner mennesker lever på under 2,15 dollar hver dag, tilsvarende 23,40 norske kroner med dagens kurs, og regnes dermed som ekstremt fattige.
Av landene med høyest befolkningsandel ekstremt fattige, er det kun Jemen som ikke ligger i Afrika sør for Sahara, ifølge Norads nye fattigdomsrapport i anledning den internasjonale fattigdomsdagen 17. oktober.
– Landene har også til felles at de er preget av krig og politisk ustabilitet. Vi vet fra forskningen at konflikt undergraver økonomisk vekst, og økonomisk vekst er selve «driveren» for fattigdomsreduksjon, sier Norads kunnskapsdirektør Håvard Mokleiv Nygård.
– Men rapporten sier også at vekst i bruttonasjonalprodukt per innbygger gir mindre effekt på fattigdom i Afrika sør for Sahara enn i andre regioner. Hvorfor det?
– I flere av landene er ikke økonomisk vekst brukt til å investere i menneskelig kapital, utdanningssektoren er ikke bygget ut og så videre. Da blir effekten av vekst mindre enn den kunne har vært, svarer Nygård.
Ifølge ham skyldes dette blant annet politiske eliter som ikke har evnet, eller ønsket, å tilby goder til befolkningen som skaper langsiktig vekst og fattigdomsreduksjon.
De ti fattigste landene
Norads tall kommer kun to dager etter at Verdensbanken la fram sin første vurdering av global fattigdom etter pandemien, og viser i stor grad den samme utviklingen. Nemlig at den ekstreme fattigdommen i verden ble halvert fra 1990 til 2015, men at verden opplevde begrenset fattigdomsreduksjon i årene før pandemien og tilbakegang i årene med pandemi, krig og økte priser. Nå har fattigdomsreduksjonen så å si stoppet opp.
Rapporten har også en oversikt over landene med høyest befolkningsandel fattige:
1. Madagaskar
2. Den demokratiske republikken Kongo
3. Mosambik
4. Sør-Sudan
5. Malawi
6. Den sentralafrikanske republikk
7. Zambia
8. Burundi
9. Jemen
10. Niger
Av landene på listen, har alle over 50 prosent ekstremt fattige, foruten Niger som har så vidt under 50 prosent ekstremt fattige, ifølge Norad-rapporten.
Norsk bistand til Afrika
«Et trekk ved Afrika sør for Sahara er at regionen har mange land med høye andeler fattige. Dette er typisk kombinert med lavt inntektsnivå og/eller land preget av politisk ustabilitet, indre konflikt, svake institusjoner og andre utviklingsutfordringer som lavt utdanningsnivå og store områder med lite utbygget infrastruktur», heter det i rapporten.
– Kan bistand fra bitte lille Norge endre situasjonen i Afrika sør for Sahara?
– Norsk bistand kan ikke redde hele regionen. Men norsk bistand kan spille en rolle. For hver krone Norge setter i Verdensbankens IDA-fond blir opp imot fire kroner investert i afrikanske land. Det går blant annet til helse og utdanning, som bidrar til vekst, sier Nygård.
Norge kan også finansiere sosiale sikkerhetsnett, legger kunnskapsdirektøren til.
– Så selv om Norge alene ikke kan endre dette, kan Norge gjøre en vesentlig innsats.
Les også:
-
«Rekord-innsamling» til klodens fattigste, Norge øker bidragene
-
Dagens handelspolitikk vil ikke bidra til å utrydde fattigdom
-
– Systemet fremstår som helt sykt når man kartlegger pengebruken
-
Hvordan skal kampen mot sult og fattigdom egentlig finansieres?
-
Fattigdomsreduksjonen i verden har stoppet opp
-
Kina lover mer lån til gjeldstyngede Afrika - på kommersielle vilkår
-
Verdensbanken: Slik kan over 100 land bli høyinntektsland
-
Serhiy nekter å la seg knekke, det krigsskadde huset skal bli som før