Fattige barn får utdelt brød fra et bakeri i Kabul, Afghanistan.

Verdensbanken:

Fattigdomsreduksjonen i verden har stoppet opp

Etter flere tiår med stor fremgang, har den globale fattigdomsreduksjonen stanset. Hele 700 millioner mennesker lever nå i ekstrem fattigdom, ifølge Verdensbankens første gjennomgang av global fattigdom etter pandemien.

Publisert Sist oppdatert

Den ekstreme fattigdommen i verden ble halvert fra 1990 til 2015. Men etter flere år med begrenset fattigdomsreduksjon før pandemien, og tilbakegang i årene med pandemi, krig og økte priser, har fattigdomsreduksjonen stoppet opp.

– Vi står overfor et tapt tiår i kampen mot global fattigdom, sier Verdensbankens sjef for fattigdom og rettferdighet, Luis Felipe López-Calva, til Panorama. 

Luis Felipe López-Calva, Verdensbankens sjef for fattigdom og rettferdighet.

Antallet ekstremt fattige er også fortsatt høyere enn før pandemien. Det kommer fram i Verdensbankens Poverty, Prosperity, and Planet-rapport, publisert tirsdag.

I rapporten slås det fast at nesten 8,5 prosent av verdens befolkning lever i ekstrem fattigdom i dag. I praksis betyr det at 700 millioner mennesker lever på under 2,15 dollar dagen, tilsvarende 23,40 norske kroner med dagens kurs. 

Hele 44 prosent av verdens befolkning lever derimot på under 6,85 dollar, eller 74,55 kroner, hver dag. Det er fattigdomsgrensen i øvre mellominntektsland.

– Bærekraftsmål nummer én, å utrydde fattigdom, er utenfor rekkevidde i det tempoet vi beveger oss i, sier López-Calva. 

Ifølge institusjonen han jobber for, vil det ta tre tiår å utrydde ekstrem fattigdom, og mer enn ett århundre å utrydde fattigdom definert som å leve på under 6,85 dollar dagen.

Verst i Afrika sør for Sahara

Rapporten er den første store gjennomgangen av hvordan verden ligger an for å «utrydde fattigdom og øke velstanden på en levelig planet».

Da Verdensbanken fikk indisk-amerikanske Ajay Banga som sjef i juni 2023, ble nemlig en omfattende endringsprosess satt i gang. Det førte til at verdens største utviklingsinstitusjon fikk en ny visjon som for første gang inkluderte klimamål i tillegg til mål om fattigdomsreduksjon: «Å avskaffe ekstrem fattigdom og øke verdens velstand på en levbar klode».

I rapporten vurderer Verdensbanken hvordan dette arbeidet går og finner at: 

  • Det nå er stillstand i den globale fattigdomsreduksjonen, og at 2020–2030 ligger an til å bli et «tapt tiår».
  • To tredeler av dem som lever i ekstrem fattigdom bor i Afrika sør for Sahara.
  • Fremgang når det gjelder å redusere det globale velstandsgapet, som er Verdensbankens nye mål for felles velstand, har stoppet opp siden pandemien.
  • Ulikheten internt i land er mindre enn før. Likevel lever fortsatt 1,7 milliarder mennesker – 20 prosent av verdens befolkning – i land med høy ulikhet, hovedsakelig i Latin-Amerika og i Afrika sør for Sahara.
  • Nesten hver femte verdensborger vil oppleve tapt velferd på grunn av ekstremvær.
  • Flest av dem med høy risiko for ekstremvær og negative konsekvenser som følge av dette, bor i Afrika sør for Sahara. Det er likevel sørlige Asia som har den største befolkningsandelen – hele 32 prosent – som står i fare for dette. 
  • Underernæring er et økende globalt problem, og andelen mennesker som lider av underernæring er særlig høy i Afrika sør for Sahara.

Fattigdomsreduksjon skader ikke kloden

Rapporten sier at fattigdomsreduksjon krever økonomisk vekst med mindre klimautslipp enn før.

– Men kampen mot ekstrem fattigdom vil ikke nødvendigvis ha høy kostnad for miljøet, sier López-Calva.

Grunnen er at de fattigste landene bidrar såpass lite til de globale utslippene, ifølge Verdensbank-toppen. 

Å utrydde ekstrem fattigdom vil kun øke utslippene med under 5 prosent over 2019-nivåene, beregner Verdensbanken i rapporten.

Høyere levestandard – over grensen på 6,85 dollar dagen – vil derimot føre til betydelig økte utslipp, hele 46 prosent over 2019-nivåene.

 

Powered by Labrador CMS