Russiske angrep har ledet til hundretusener av nye internt fordrevne. I neste omgang er de mer utsatt for tuberkulose. Bildet viser en evakuering av sivile i byen Vovchansk tidligere i år.

Ukraina har unngått en tuberkulose-epidemi  

Erfaringene fra en godt koordinert helseinnsats i Ukraina viser at det er mulig å hindre store  tuberkuloseutbrudd også i krig, fastholder en ukrainsk tuberkuloseekspert. Samtidig er han bekymret for konsekvensene av redusert finansiering.

Publisert Sist oppdatert

Tuberkulose:

Tuberkulose var i 2022 verdens nest mest dødelige infeksjonssykdom, etter covid-19. I 2023 var det den mest dødelige.

Tuberkulose forekommer i alle deler av verden. I 2022 var det flest nye tuberkulosetilfeller i Sørøst-Asia (46%), den afrikanske regionen (23%) og det vestlige Stillehavet (18%). 

Mennesker med nedsatt immunforsvar, som personer som lever med HIV, underernæring eller diabetes, eller personer som bruker tobakk, har høyere risiko for å bli syke. 

Kilder: WHO / Det globale fondet

Våren 2022 forutså internasjonal fagekspertise utbrudd av en stor tuberkuloseepidemi i Ukraina i kjølvannet av den russiske bakkeinvasjonen. Årsaken er at utbrudd av kriger historisk nesten alltid har gått hånd i hånd med store økninger i tuberkulose-sykdom og -død.

– Men det skjedde ikke. Årsaken er hardt arbeid, tidlig diagnostikk og et fruktbart partnerskap mellom myndigheter, medisinske institusjoner, sivilsamfunn og lokalsamfunn, sier Andriy Klepikov, leder av nettverksorganisasjonen Folkehelsealliansen.

Andriy Klepikov, leder av Alliance for public health, Ukraina.

Den ukrainske organisasjonen har samarbeidet tett med norskstøttede Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria. 

Fondet, som står for over 75 prosent av finansieringen av tuberkulosebekjempelse i verden, var raskt ute med å bevilge ekstra midler til innsats mot tuberkulose i det krigsherjede landet.

Verdens mest dødelige infeksjonssykdom er tema for en stor konferanse i Oslo denne uka. Den arrangeres mot et alvorlig bakteppe. I 2022 ble om lag ti millioner mennesker i verden syke av tuberkulose og 1,5 millioner av dem døde. Mange av dem bor i krigs- og konfliktområder.

Mobile helseklinikker

Klepikov forteller at Ukraina, siden invasjonen har klart å holde tuberkulose-situasjonen under kontroll. Blant innsatsene mot den dødelige sykdommen er mobile helseklinikker over hele landet, støtte fra digitale verktøy og egnede botilbud for internt fordrevne og flyktninger.

– Samtidig som vi har lykkes godt, står vi også overfor flere og flere trusler, sier han.

Tuberkulose-eksperten viser til at krigshandlingene har ført til en befolkning og et helsevesen under stress, millioner av internt fordrevne og millioner av krigsflyktninger.

– Det er også dårlig ernæring, og mange ukrainere opplever kulde på grunn av konstant strømbrudd. Tilsvarende må mennesker tilbringe tid daglig i dårlig ventilerte, overfylte og kalde bombekjellere, sier han.

Klepikov mener det er avgjørende for fortsatt kontroll på situasjonen å ytterligere intensivere funn av tuberkulosetilfeller, spre innovative tilnærminger og oppskalere tuberkulosescreening til nye fremvoksende høyrisikogrupper. 

Før vinteren mener han det også er viktig med bistandsinnsats i form av husly, generatorer, varme klær, mat og basisvarer.

Utsatte grupper

Særlig utsatte grupper er internt fordrevne, soldater og andre mennesker som lever i sårbare omgivelser.

Den nasjonale statistikken i Ukraina har hatt følgende tall for antallet tuberkulose-tilfeller, i perioden fra og med den russiske bakkeinvasjonen.

  • 2021 (året før krigen): 16 679 
  • 2022 (krigens første år): 16 929 
  • 2023 (krigens andre år): 18 082 
  • Samtidig har over 6 millioner mennesker flyktet fra landet. Andel tuberkulosetilfeller har økt med drøyt 9 prosent, fra 40,3 per 100 000 innbyggere i 2021 til 44,1 i 2023. Det er lite sammenlignet med mange andre krigs- og konfliktherjede land i verden.

Men gode resultater de siste årene nå er ingen garanti for varig suksess, presiserer Klepkov.

– Farlig trend

– Dessverre står vi overfor en veldig farlig trend: finansieringen av tuberkulose i Ukraina synker, mens finansieringsbehovet øker i et alarmerende tempo. Vi kan ikke stoppe tuberkulose uten finansiering, sier han.

Klepikov forteller at mangelen på finansiering gjør at Folkehelsealliansen er tvunget til å redusere og til og med stoppe noen kritiske aktiviteter.

– Vi har så langt bare en tredjedel av midlene vi trenger til å finne nye tuberkulosetilfeller i 2025 sammenlignet med 2024. Det vil gi kutt i tilbudet av medisinsk og psykososial støtte til pasientgruppen og trolig føre til behandlingsavbrudd og andre negative konsekvenser, sier han.

Tuberkulose-konferansen, med bred internasjonal deltakelse, finner sted i Oslo 24. og 25. oktober. Den er arrangert av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO). Helsesituasjonen i Ukraina blir et viktig tema under konferansen.

Powered by Labrador CMS