Ukraina har unngått en tuberkulose-epidemi
Erfaringene fra en godt koordinert helseinnsats i Ukraina viser at det er mulig å hindre store tuberkuloseutbrudd også i krig, fastholder en ukrainsk tuberkuloseekspert. Samtidig er han bekymret for konsekvensene av redusert finansiering.
Våren 2022 forutså internasjonal fagekspertise utbrudd av en stor tuberkuloseepidemi i Ukraina i kjølvannet av den russiske bakkeinvasjonen. Årsaken er at utbrudd av kriger historisk nesten alltid har gått hånd i hånd med store økninger i tuberkulose-sykdom og -død.
– Men det skjedde ikke. Årsaken er hardt arbeid, tidlig diagnostikk og et fruktbart partnerskap mellom myndigheter, medisinske institusjoner, sivilsamfunn og lokalsamfunn, sier Andriy Klepikov, leder av nettverksorganisasjonen Folkehelsealliansen.
Den ukrainske organisasjonen har samarbeidet tett med norskstøttede Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.
Fondet, som står for over 75 prosent av finansieringen av tuberkulosebekjempelse i verden, var raskt ute med å bevilge ekstra midler til innsats mot tuberkulose i det krigsherjede landet.
Verdens mest dødelige infeksjonssykdom er tema for en stor konferanse i Oslo denne uka. Den arrangeres mot et alvorlig bakteppe.
I 2023 døde omtrent 1,25 millioner mennesker av tuberkulose. Det er dermed den smittefarlige sykdommen som krevde flest liv i 2023, ifølge Verdens helseorganisasjon. Nesten dobbelt så mange døde i fjor av tuberkulose som av hiv.
Mobile helseklinikker
Klepikov forteller at Ukraina, siden invasjonen har klart å holde tuberkulose-situasjonen under kontroll. Blant innsatsene mot den dødelige sykdommen er mobile helseklinikker over hele landet, støtte fra digitale verktøy og egnede botilbud for internt fordrevne og flyktninger.
– Samtidig som vi har lykkes godt, står vi også overfor flere og flere trusler, sier han.
Tuberkulose-eksperten viser til at krigshandlingene har ført til en befolkning og et helsevesen under stress, millioner av internt fordrevne og millioner av krigsflyktninger.
– Det er også dårlig ernæring, og mange ukrainere opplever kulde på grunn av konstant strømbrudd. Tilsvarende må mennesker tilbringe tid daglig i dårlig ventilerte, overfylte og kalde bombekjellere, sier han.
Klepikov mener det er avgjørende for fortsatt kontroll på situasjonen å ytterligere intensivere funn av tuberkulosetilfeller, spre innovative tilnærminger og oppskalere tuberkulosescreening til nye fremvoksende høyrisikogrupper.
Før vinteren mener han det også er viktig med bistandsinnsats i form av husly, generatorer, varme klær, mat og basisvarer.
Utsatte grupper
Særlig utsatte grupper er internt fordrevne, soldater og andre mennesker som lever i sårbare omgivelser.
Den nasjonale statistikken i Ukraina har hatt følgende tall for antallet tuberkulose-tilfeller, i perioden fra og med den russiske bakkeinvasjonen.
- 2021 (året før krigen): 16 679
- 2022 (krigens første år): 16 929
- 2023 (krigens andre år): 18 082
Samtidig har over 6 millioner mennesker flyktet fra landet. Andel tuberkulosetilfeller har økt med drøyt 9 prosent, fra 40,3 per 100 000 innbyggere i 2021 til 44,1 i 2023. Det er lite sammenlignet med mange andre krigs- og konfliktherjede land i verden.
Men gode resultater de siste årene nå er ingen garanti for varig suksess, presiserer Klepkov.
– Farlig trend
– Dessverre står vi overfor en veldig farlig trend: finansieringen av tuberkulose i Ukraina synker, mens finansieringsbehovet øker i et alarmerende tempo. Vi kan ikke stoppe tuberkulose uten finansiering, sier han.
Klepikov forteller at mangelen på finansiering gjør at Folkehelsealliansen er tvunget til å redusere og til og med stoppe noen kritiske aktiviteter.
– Vi har så langt bare en tredjedel av midlene vi trenger til å finne nye tuberkulosetilfeller i 2025 sammenlignet med 2024. Det vil gi kutt i tilbudet av medisinsk og psykososial støtte til pasientgruppen og trolig føre til behandlingsavbrudd og andre negative konsekvenser, sier han.
Tuberkulose-konferansen, med bred internasjonal deltakelse, finner sted i Oslo 24. og 25. oktober. Den er arrangert av LHLs internasjonale tuberkulosestiftelse i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO). Helsesituasjonen i Ukraina blir et viktig tema under konferansen.
(Artikkelen er oppdatert 30. oktober med nye tall fra WHO for antall døde av tuberkulose i 2023.)
Les også:
-
Oppfordrer Norge til å trå til: – En ny Trump-periode er dårlige nyheter for verdens kvinner
-
Håper Norge vil opprettholde lederposisjon
-
Norge må ta større globalt ansvar for barnedødelighet
-
Norge forlenger avtalen om medisinsk evakuering fra Ukraina
-
Norge har vært ledende innen global helse – med nytt utvalg håper vi det fortsetter
-
M-koppar: Kva var det vi ikkje lærte av koronapandemien?
-
Da krigen rammet de mest sårbare