
Ukraina-bistand: Over 50 millioner til skadde barn og psykisk helse
Norge har inngått en ny avtale med Ukraina om støtte til helsearbeid. Den tre-årige avtalen på 53 millioner kroner er en del av Nansen-programmet. Midlene skal støtte ukrainske myndigheters egen helsestrategi og prioriteringer.
– Erfaring og kunnskap fra våre fagfolk bidrar til at ukrainske helsearbeidere kan gi bedre helsehjelp til det ukrainske folk. Dette er et viktig bidrag til en krigstrett befolkning, sier utviklingsminister Åsmund Grøver Aukrust i en felles pressemelding fra Utenriksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Selvmordsforebygging, sorgstøtte, rehabilitering av barn som har blitt skadd som følge av Russlands fullskala invasjon, er eksempler på hva som inngår i avtalen. Andre temaer som inngår i helsesamarbeidet er blant annet kriseledelse og arbeid mot antibiotikaresistens.
Gjennom programmet deler Folkehelseinstituttet (FHI), Akershus Universitetssykehus (Ahus), Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS-Øst) og Sunnaas Sykehus sin kunnskap og ekspertise med partnere i Ukraina.
Styrke Ukrainas helsesystem
– Gjennom å dele sin kunnskap, bidrar de norske institusjonene til å gjenoppbygge og styrke Ukrainas helsetjeneste. Et slikt samarbeid kommer både helsepersonell og pasienter i Ukraina til gode, samtidig som norske fagfolk får viktig kunnskap, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre i pressemelding.
Målgruppene er ansatte i helsemyndighetene, helse- og sosialarbeidere, ledere ved helseinstitusjoner, studenter innen relevante fagområder og universitetslærere.
Akershus universitetssykehus (Ahus) har samarbeidet med Ukraina om sorgstøttarbeid og selvmordsforebygging siden 2015.
Ahus har utviklet og gjennomført et undervisningsopplegg i selvmordsforebyggende arbeid. I tillegg til å styrke de praktiske ferdighetene for å identifisere risikosituasjoner og gi støtte til mennesker som trenger det, har programmet økt bevisstheten om selvmordsforebygging. 3765 ukrainere har hittil deltatt i programmet som har dekket de fleste regionene i Ukraina og både store byer og små lokalsamfunn.
Ahus har også, sammen med en frivillig organisasjon i Ukraina, gitt både direkte sorgstøtte og opplæring. Universitetssykehuset har utviklet veiledere som er oversatt til ukrainsk. Siden prosjektet startet, har cirka 21 000 ukrainere deltatt i opplæringen.
Rehabilitering av skadde
Etter Russlands fullskalainvasjon blir i gjennomsnitt minst 16 barn drept eller skadet i Ukraina hver uke. Mange av de skadede barna trenger hjelp til å få tilbake sine grunnleggende funksjoner og bli i stand til å gå, leke og løpe igjen.
Som en del av samarbeidet har Sunnaas sykehus, sammen med ukrainske partnerne, inkludert det ukrainske barnesykehuset, utdannet 24 fysioterapeuter og leger fra hele Ukraina i høyintensiv gangtrening og behandling etter hjerneslag.
Med de nye midlene vil Sunnaas sykehus fortsette arbeidet med å forbedre kvaliteten på behandling av barn med nevrologiske lidelser.
Forebygging av antibiotikaresistens
Antimikrobiell resistens er en global helsetrussel og et sentralt fokus for samarbeidet støttet av Nansen-programmet. Allerede før fullskala-invasjonen hadde Ukraina alvorlige utfordringer knyttet til feilbruk av antibiotika og høye nivåer av antibiotikaresistens. Norge har spilt en avgjørende rolle i etableringen av enhet for antimikrobiell resistens (AMR) ved det ukrainske folkehelseinstituttet (PHCU).
Norske eksperter støtter denne enheten blant annet i å lage en nasjonal handlingsplan mot antibiotikaresistens, lære opp helsepersonell, og forske på hvordan man kan få bedre rutiner for antibiotikabruk, forebygging og kontroll av infeksjoner i helsetjenestene, heter det i pressemeldingen.
Les mer om Ukraina
-
Går av som bistandssjef, gjentar omstridte Ukraina-uttalelser
-
– Ukraina overlevde vinteren, Norge ga svært viktige bidrag
-
Nytt samarbeid: 75 ukrainske medier vil få norsk støtte
-
Slik tenker USAs høyreside om bistand
-
Skal bruke jordskjelv-målinger for å avdekke krigsforbrytelser i Ukraina
-
– Flere flyktninger til Europa, færre vil returnere