
Går av som bistandssjef, gjentar omstridte Ukraina-uttalelser
Den erfarne bistandsarbeideren og aktivisten Fredrik Glad-Gjernes går av som leder av KFUK-KFUM Global etter 14 år. Den kristne bistandsorganisasjonen la onsdag kveld ut en melding om at det var oppnådd enighet om en sluttpakke.
Sluttpakken kommer etter at Glad-Gjernes nylig kom med kontroversielle uttalelser på Facebook om «Russlands legitime sikkerhetsinteresser» i Ukraina-krigen. I et intervju med Panorama Nyheter både gjentar og utdyper han hovedpunktene i dette synspunktet.
Glad-Gjernes og KFUK-KFUM Global har «over lengre tid hatt dialog om hans fremtid», ifølge meldingen på organisasjonens egen nettside.
«Det er signert en sluttavtale med daglig leder Fredrik Glad-Gjernes. Glad-Gjernes har i 14 år vært leder for KFUK-KFUM Global, de siste 18 månedene i permisjon fra sin stilling», skriver styreleder Eirin Smedsrud Bekk i pressemeldingen.
KFUK-KFUM Global er en Norad-støttet kristen bistandsorganisasjon som arbeider for å bekjempe fattigdom, styrke folks rettigheter, bidra til god økonomisk fordeling, miljøvern og fred.
Organisasjonen er eid av av Norges KFUK-KFUM og Norges KFUK-KFUM-speidere. Den mottok rundt 19 millioner kroner i offentlig støtte i 2023.
Tiltalt for sivil ulydighet
Glad-Gjernes har de siste par årene ved flere anledninger fått kritisk omtale i norske medier. Finansavisen gikk i fjor høst hardt ut mot Glad-Gjernes som de mente var «yrkesdemonstrant» og stilte spørsmål ved om en delvis sykmeldt organisasjonsleder – med sykepenger fra NAV - kunne bruke masse tid på demonstrasjoner og aktivisme.
Avisen ble senere dømt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å ha ytret sterke påstander i saken uten å ha innhentet «samtidig imøtegåelse» fra den omtalte.
57-årige Glad-Gjernes erkjenner at han har et sterkt engasjement for mange saker og bruker mye fritid på aktivisme, men tar avstand fra karakteristikken «yrkesdemonstrant».
Engasjementet fører også til at han nå må møte i rettssalen. Staten har nemlig tatt ut tiltale for ti tilfeller av sivil ulydighet, to som omhandler klimasaken og åtte relatert til Palestinaaksjoner. Saken skal opp i Oslo tingrett 9.-10. april.
Avviser at medieuttalelser er grunnen
Den kristne dagsavisen Vårt Land har skrevet om hvordan den delvis sykmeldte KFUK-KFUM-lederens uttalelser og aktivisme har skapt uro i miljøet rundt KFUK-KFUM og dens bistandsorganisasjon KFUK-KFUM Global.
«Kimen til debatten og kritikken er uttalelser Glad-Gjernes har kommet med om krigen i Ukraina, samt at han har engasjert seg i den kjente klimaaktivistgruppa Extinction Rebellion», skrev Vårt Land nylig.
De to partene i konflikten – representert ved styreleder i KFUK-KFUM Global og den nå avgåtte daglige leder – avviser imidlertid overfor Panorama at uro rundt medieutspill og uttalelser har vært utløsende for at det nå er blitt enighet om en sluttpakke.
Det var 6. mars at Glad-Gjernes – i et innlegg på egen facebook-vegg - utfordret KrF-leder Dag-Inge Ulstein om militærstøtten til Ukraina.
«Russland truer ikke Norge eller Europa. Det er NATO som har truet Russland ved å militarisere øst-Europa og varsle utplassering av raketter langs grensen til Russland», skrev han blant annet, mens han oppfordret til stans i militærhjelpen til Ukraina.
Ulstein svarte aldri på utfordringen.

«En voldsom demonisering av Russland»
Glad-Gjernes har overfor Vårt Land fremholdt at han i disse sakene uttaler seg som privatperson, og ikke på vegne av organisasjonen. Han har videre påpekt at han har vært sykmeldt siden 2023 – i til sammen 18 måneder – og har ikke utført lederoppgaver.
KFUK-KFUM Global har på sin side tatt avstand fra de «private» Ukraina-uttalelsene til Glad-Gjernes. Det samme har moderorganisasjonen KFUK-KFUM.
Den avgåtte bistandssjefen sier selv til Panorama nyheter at støyen internt delvis skyldtes at han var feilsitert – i flere timer – av den kristne dagsavisen.
– Jeg har aldri sagt at Russlands invasjon av Ukraina var legitim, slik Vårt Land lot det stå på trykk i flere timer, det jeg har sagt er at Russland har legitime sikkerhetsinteresser i Ukraina, sier han.
Vårt Land slettet etter hvert påstanden.
Glad-Gjernes reagerer på det han anser som en flokkmentalitet i norske medier, og han mener at det i Ukraina-dekningen og i norske politiske debatter foregår «en voldsom demonisering av Russland».
Sier nei til militærhjelp til Ukraina
Aktivisten tar til orde for mer dialog og kontakt med Russland og mener Europa i disse dager begår en historisk feil ved å øke sine forsvarsbudsjetter kraftig, i enkeltland til oppimot fem prosent.
– Vi må prioritere sikkerhet, men det må gjøres på en annen måte enn gjennom å produsere masse våpen. Vi må i stedet jobbe for menneskerettigheter, fred og gode samarbeidsrelasjoner mellom land. Å bevilge enorme summer i militærhjelp til Ukraina, slik EU-landene nå diskuterer, er galskap, sier han.
Fredsaktivisten mener også at den norske militære bistanden til Ukraina via Nansen-programmet må avvikles til fordel for et rent humanitært program.
– Her vil noen kunne innvende at Ukraina neppe ville ha eksistert som selvstendig nasjon om landet ikke hadde fått våpenhjelp fra vestlige land?
– Det finnes ikke noe legitimt grunnlag for å hevde at Russland ville ha tatt kontroll og ønsker å styre over hele Ukraina. Her er det viktig å lytte til internasjonale eksperter som har store kunnskaper om dette. Dessuten har Putin selv uttalt at han ikke har som mål å overta Ukraina.
På vårt spørsmål om han kan navngi eller kildebelegge sine ekspertkilder sier han at han dessverre ikke har tid til dette nå på grunn av private oppgaver.
– Krigen kunne vært unngått
Glad-Gjernes mener ledelsen i Kreml ville ha godtatt å leve i fred med et selvstendig Ukraina dersom visse forutsetninger for Russlands sikkerhet hadde vært oppfylt.
– Krigen kunne vært unngått dersom det hadde vært enighet om at Ukraina ikke kunne bli Nato-medlem - og at det skulle innføres noe mer selvstyre for Ukrainas østlige regioner. Det er forståelig at Russland ikke vil ha vestlige våpensystemer, inkludert atomvåpen, tett på sine grenser, sier han.
Ifølge Glad-Gjernes har Putins mål med fullskala-invasjonen trolig ikke vært å ta over Ukraina, men å stoppe landets vei mot Nato-medlemskap.
– Mange nordmenn vil huske at Russlands stridsvogner våren 2022 sto kun få kilometer fra Kyiv sentrum?
– Dette var vel mer en krigstaktikk enn et reelt forsøk fra Putins side på å ta Ukraina. Forsvarsanalytikere har i ettertid sagt at Russland måtte ha satt inn ti ganger så store styrker for å kunne ta hele landet. Her er det store kunnskapshull i Norge – både ved Forsvarets Forskningsinstitutt, ved Forsvarets Høyskole, i regjeringen og på Stortinget, sier Glad-Gjernes.
Han understreker overfor Panorama nyheter at hans alternative syn på Russland ikke betyr at han er en fan av Putin og den politikken han står for internt i landet.

Ble langtidssyk etter flåttbitt
Glad-Gjernes har mangeårig bakgrunn som aktivist og bistandsarbeider. Forut for sine 14 år som leder i KFUK-KFUM Global arbeidet han i tre år som landrepresentant for Kirkens Nødhjelp i Tanzania. Før dette var han sju år i Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker, først som frivillig, deretter som ansatt.
Ved siden av sitt arbeid har han også markert seg tydelig i offentligheten som aktivist til fordel for ulike saker. I fjor høst fikk han kritisk oppmerksomhet i flere medier fordi han var svært aktiv som aktivist mot «folkemordet i Gaza» samtidig som han var delvis sykmeldt fra sin jobb som leder i KFUK-KFUM.
Glad-Gjernes var pressetalsmann for Aksjonsgruppa for Palestina, deltok i en sultestreik foran Stortinget og var også med på å organisere blokader mot offentlige bygninger.
– Jeg jobber 35-40 timer i uken som demonstrant. Det er ikke hard jobbing, uttalte Glad-Gjernes til Finansavisen 11. september i fjor.
Han presiserte at det var fritiden sin han brukte på å demonstrere, ikke arbeidstiden. Dessuten understreket han senere – i et leserinnlegg i Nettavisen – at det vanlige uketimeantallet han brukte som aktivist og demonstrant var langt lavere.
Til Panorama forteller han at den langvarige perioden med hel eller delvis sykmelding har skyldtes helseplager som hodepine, konsentrasjonsvansker og utmattelse. Ifølge Glad-Gjernes fikk han, etter flere måneder som sykmeldt, endelig diagnosen borreliose, en infeksjonssykdom som spres gjennom flåttbitt.
Styreleder benekter
KFUK-KFUMs styreleder Eirin Smedsrud Bekk har tidligere uttalt til avisen Vårt Land at det er «utfordrende at en leder i permisjon uttaler seg på denne måten, og i strid med organisasjonens synspunkter».
I en e-post til Panorama benketer hunb likevel at sluttavtalen som ble inngått denne uka har sammenheng med Glad-Gjernes’ uttalelser om Ukraina-krigen.
«Sluttavtalen mellom organisasjonen og Fredrik Glad-Gjernes har vi hatt dialog om over lengre tid. Det har ingen sammenheng med saker i media», skriver hun.
Styrelederen benekter også at det skal ha vært samarbeidsproblemer mellom Glad-Gjernes og andre ansatte i organisasjonen.
Mens styrelederen avviser å gi detaljer om sluttpakken som nå er avtalt, kommenterer Glad-Gjernes at det er snakk om en økonomisk kompensasjon «på et svært moderat nivå».
– Styret har valgt å kalle det en «sluttpakke». Selv velger jeg å se på det mer som en studiepermisjon for en periode, mens jeg ser etter andre jobber innenfor temaer som menneskerettigheter, fred og økumenisk arbeid, sier den avgåtte lederen.
Hun understreker ellers at det ikke vil bli brukt noen offentlige midler til å betale for sluttpakken.
Etter Glad-Gjernes’ fratreden – og under hans lange sykepermisjon – er det Kristin Bjorå som er fungerende daglig leder i KFUK-KFUM Global.