Emmanuel Otieno (27) har deltatt i protester hele uka. Men tirsdagens hendelser er det verste han har opplevd.

Dødelige protester i Nairobi:

– Folk ble drept foran øynene mine, det var blod overalt

Tirsdagens voldsomme protester mot den kontroversielle finansloven tok mange liv. Sinte ungdommer stormet parlamentet og satte det i brann. President William Ruto har varslet at han vil trekke loven. Snuoperasjonen er en seier til folket, men det koker fortsatt blant mange unge i hovedstaden. I dag planlegger de å storme Rutos residens.

Publisert

Nairobi er i sjokk. For bare to dager siden ble over 20 mennesker drept da politiet forsøkte å stanse demonstrasjonene. 

Flere av ungdommene vi møter var midt i begivenhetene, og så mennesker dø eller bli skadd rundt seg. Nå har president Rutos tale der han sier at han ikke kommer til å signere den omstridte finansloven, og at den skal trekkes, begynt å spre seg i sosiale medier.

– For oss handler ikke dette om skatteøkninger. Det handler om korrupsjon og urettferdighet i samfunnet. Ruto må gå, sier ungdommene til Panorama.

Ruto sa også at han nå ville starte en dialog med landets ungdommer. Han lovte innstramninger og kutt i presidentskapets budsjett for å hjelpe den gjeldsrammede økonomien.

I et av Nairobis fattige ghettostrøk møter vi Emmanuel Otieno (27). Han stanser motorsykkelen noen minutter, og forteller at han har stått på barrikadene og deltatt i protester hele uka. Men tirsdagens opplevelser mangler sidestykke.

– Folk ble drept foran øynene mine, det var blod overalt, forteller han.

Han mener det er en seier til folket at presidenten har trukket finansloven, men det betyr ikke at kampen er over.

– Dette handler ikke kun om økte skatter. Vi kjemper mot korrupsjon og urettferdigheten som gjennomsyrer samfunnet vårt. Det er utenkelig at planlagte protester blir avlyst, sier han.

Klare til kamp

Ved en holdeplass for motorsykkeltaxier står en rekke ungdommer og skroller på mobiltelefonene sine. De har alle deltatt i protestene hele uka og ser på seg selv som en del av «Gen Z», Generasjon Z, som demonstrantene kaller seg. 

Nå er torsdagens planlagte angrepet mot bygningen der presidenten bor og jobber, det store samtaletemaet.

– Vi har ikke jobb, og vi lever i dyp fattigdom på grunn av den sittende presidenten. På tirsdag fikk han en smakebit av hva Gen Z kan gjøre. Han må ikke tro at vi er fornøyde med fjerning av finansloven. Mannen skal bort, sier Anton (27). 

Vi er Gen Z, og vi har makt, sier ungdommene vi møter på gata i Nairobi. De har alle deltatt i protestaksjonene mot korrupsjon og store prisøkninger.

Han er én av mange arbeidsledige ungdommer i dette området, som er preget av fattigdom og gjengkriminalitet. Han viser frem ulike sider på sosiale medier der grupper som går under navnet Gen Z mobiliserer protestene. Alt skjer på TikTok og X/Twitter. Ungdommene forteller at det er minst 15 Gen Z grupper bare i Nairobi som sammen legger planer for aksjonene. 

– Vi planlegger alt ved hjelp av sosiale medier, og i øyeblikket diskuterer vi planene for torsdagens protester. Vi gir oss ikke før han (Ruto red.anm.) lytter til oss unge, sier Anton.

Skutt i hodet

I en frisørsalong i samme område, møter vi Roger Omondi (33). 

Høyrehånden hans er forbundet med en hvit bandasje. Med venstrehånden tar han frem mobiltelefonen for å vise en video av en død mann som ligger på bakken. Fra hodet fosser blodet, og hjernemassen har rent ut av hodeskallen.

Roger Omondis hånd ble skadet i tirsdagens demonstrasjon. Han er preget etter at en meddemonstrant ble skutt og drept rett ved siden av ham.

– Det var egentlig jeg som skulle ha blitt drept. Jeg så skuddet komme og i det jeg lener meg forover går kulen inn i hodet på en annen. Bare hånda mi ble skadd, sier Omondi.

Han henter frem en annen video der han holder rundt en mann ved siden av den døde kroppen.

– Jeg fant en mobiltelefon i lomma til den døde og fikk kontakt med broren hans. Han knakk fullstendig sammen da han så sin døde bror, forteller Omondi.

– Det var egentlig jeg som skulle ha blitt drept. Jeg så skuddet komme, og i det jeg lener meg forover går kulen inn i hodet på en annen. Bare hånda mi ble skadd, sier Omondi.

Han slår blikket ned, og øynene hans blir fulle av tårer. Han sier han er beredt til å ofre livet for barnas fremtid.

– Vi ville brenne hele nasjonalforsamlingen. Dessverre klarte vi kun å ødelegge deler av den. Presidenten og hans folk gjør at barna mine og jeg snart ikke kan leve lenger. Han må bort, sier Omondi. 

Mobiliserer unge

Også andre vi snakker med i andre strøk av byen er enige. Protestene handler om noe langt større enn skatteendringer.

– Tirsdag var en seier for folket! Vi viste at makten ligger hos oss og ikke hos presidenten. Rutos avvisning av finansloven er et bevis på at han skjønner at vi har makt, men nå er det for sent. Han skulle gjort dette for lenge siden, sier Lewis Maganga (29).

Han er politisk engasjert i «Revolutionary Socialist League» som jobber for å fremme rettigheter for de som har minst.

29-åringen er en av frontpersonene bak protestene og har via sosiale medier mobilisert tusenvis av ungdommer den siste uka.

– Tirsdag var en seier for folket, sier Lewis Maganga.

– Folk er sinte og fortvilte over urettferdighet og all volden og skytingen som vi så på tirsdag. Nå er det Ruto som må fjernes, sier han.

Maganga var også til stede da nasjonalforsamlingen ble stormet tirsdag ettermiddag. Det som begynte som en fredelig demonstrasjon endte i blodbad. På kvelden fortsatte skytingen og politiet drepte utallige i området Githurai, ifølge flere kilder, deriblant den nasjonale avisen Star.

Så langt er 23 dødsfall registrert, alle forårsaket av skudd avfyrt av politiet. Det var over 50 arrestasjoner og over 300 er skadd, ifølge Police Reforms Working Group (PRWG), rapporterer Reliefweb og andre kilder.

Presset av Vesten

Ruto blir ofte beskyldt for å lytte mer til Vestens meninger enn til sitt eget folk.

Kenyas gjeld er omtrent to tredeler av bruttonasjonalprodukt og presset fra blant annet Det internasjonale pengefondet (IMF) for å øke skatteinnkrevingen og gjennomføre skattereformer for å frigjøre mer finansiering, er stort.

– At han trekker loven er bare et stunt for å kjøpe mer tid. Ruto er presset av Vesten, og han frykter sitt eget folk. Sannheten er at presidenten ikke har siste ordet. Det er parlamentet som bestemmer, så dette er bare ren løgn, mener Waringa Wahome (26).

Det er stille i gatene i hovedstaden nå, og det er mindre trafikk enn vanlig. I sosiale medier raser debatten rundt presidenten og torsdagens protest. #Rutomustgo trender i Kenya.

– Vi er Gen Z, og vi er uovervinnelige. Vi har fått nok av undertrykkelsen og er ikke redde for å dø. Vi skal vi okkupere statshuset, sier Anton (25).

Powered by Labrador CMS