Unge avviser Kenyas nye regjering
President William Rutos forsøk på å gjenreise tilliten i folket ved å avsette nesten hele regjeringen og invitere opposisjonen inn, er ikke nok for unge kenyanere. De fortsetter å kreve at presidenten går av.
I et forsøk på å roe protestene og uroen som har preget Kenya siden juni, utnevnte president William Ruto en ny regjering for å skape «nasjonalt fellesskap» 19. juni.
– Jeg er en lyttende president. Hvorfor ellers ville jeg ta tolv statsråder ut av regjering, om jeg ikke lyttet? skal Ruto ha sagt, ifølge avisen The Nation.
Blant de nye regjeringsmedlemmene Ruto har utnevnt, er fire politikere fra opposisjonsleder Raila Odingas parti Orange Democratic Movement, som er utnevnt til nøkkelposisjoner, deriblant finansminister og energi- og petroleumsminister, skriver BBC.
Endringene i regjeringen inkluderer imidlertid ikke bare at opposisjonspolitikere inviteres inn i regjering, men også en utnevnelse av seks medlemmer av Rutos forrige regjering, skriver Deutsche Welle.
– Hvis presidenten hadde lyttet til rådene fra kenyanere, ville han ikke ha utnevnt mer enn tre personer fra sin gamle regjering, sier demonstranten John Njoroge til den tyske avisen.
De nye regjeringsmedlemmene må godkjennes av parlamentet, noe som er ventet å skje fordi det er enighet mellom partiene, skriver BBC.
Protestene i Kenya
Protestbølgen i Kenya begynte da landets folkevalgte skulle behandle en svært omstridt finanslov i juni.
Finansloven inneholdt forslag om kraftige skatteøkninger for å få bukt med landets utenlandsgjeld, som ifølge Africa Confidential utgjør hele 73 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Men loven har vært svært upopulær i folket – og særlig blant unge kenyanere – som anklager myndighetene og særlig president William Ruto for å stå bak økonomisk vanstyre, korrupsjon og for å ikke gjøre nok for å hjelpe fattige kenyanere.
Raseriet i folket økte da de folkevalgte, til tross for engasjementet mot loven, vedtok flere av de kontroversielle skatteøkningene 25. juni. Da stormet demonstranter parlamentet og satt deler av parlamentsbygningen i brann.
Politiet svarte med å åpne ild mot demonstrantene. Og siden protestene startet i juni, har minst 50 personer mistet livet, ifølge BBC.
Demonstrasjonene tvang siden president William Ruto til å la være å signere endringene og dermed også planlagte skatteøkninger på tilsvarende 2,4 milliarder amerikanske dollar.
Misnøyen fortsetter
Til tross for at skattene ikke ble økt og utnevnelsen av nye regjeringsmedlemmer i midten av juli, har misnøyen i folket fortsatt. Kravene handler ikke lenger bare om skatter, men også om at politivolden må stoppe. Kravet om at presidenten må gå er fortsatt gjeldende, og emneknaggen #RutoMustGo brukes hyppig på plattformer som X/Twitter.
Nominasjonene av de nye regjeringsmedlemmene har også møtt motstand. Aktivisten Julius Ogogoh er blant dem som har tatt til orde for at det er udemokratisk at kandidater «går over til den andre siden» midt i en valgperiode, og han har tatt saken til domstolene, skriver The Nation.
De fire fra opposisjonen som Ruto har nominert, har imidlertid gjort det klart til den kenyanske avisen at de vil representere opposisjonen i regjering og ikke Rutos parti United Democratic Alliance.
Les mer:
-
Den verste vannkrisen på 40 år
-
Når kommer den politiske våren til Afrika?
-
En afrikansk vår i vente?
-
Har norsk næringsliv råd til at Afrika ignoreres?
-
Kenya i sjokk etter dødelig protestbølge
-
Kenyansk politi åpnet ild mot demonstranter etter stormingen av parlamentet
-
Kenyanske politifolk på plass i Haiti