Meninger:
Hvem måler målene?
Denne uken kommer 150 statistikere fra FNs medlemsland, FN-organer og organisasjoner til Oslo for å bestemme hvordan fremgang på bærekraftsmålene skal måles. Hva betyr det i praksis, og hvorfor er akkurat dette møtet så viktig?
Dette er en kronikk. Meninger i teksten er skribentens egne.
Verden er i et kappløp mot tiden for å nå de 17 bærekraftsmålene. Midt i den globale innsatsen finner vi en internasjonal gruppe som mange knapt har hørt om – FNs ekspertgruppe for måling av bærekraftsmålene (IAEG-SDGs).
Gruppen samles nå til sitt 15. møte, og skal sette kursen for det videre arbeidet med verdens bærekraftsmål. For første gang arrangeres IAEG-SDG-møtet i Oslo, med UNDPs Global Policy Centre for Governance (GPCG) og Statistisk sentralbyrå som vertskap.
Dette møtet kan bli avgjørende for fremtiden. For det som blir målt, blir gjort.
Uten et robust system for å måle fremdriften, er det umulig å identifisere mangler, følge utviklingen eller stille myndigheter til ansvar.
Måling av bærekraftsmålene
Agenda 2030 har noen ambisiøse, men komplekse, mål. Disse inkluderer alt fra å fremme fred til å utrydde fattigdom og bekjempe klimaendringer. Uten et robust system for å måle fremdriften, er det umulig å identifisere mangler, følge utviklingen eller stille myndigheter til ansvar.
FNs ekspertgruppe for måling av bærekraftsmålene sørger for at vi har standardiserte indikatorer som kan brukes på alle nivåer, både lokalt og globalt, for å se hvor vi står på veien mot 2030. Dette er viktig for å vite hvor innsatsen må intensiveres.
La oss ta et eksempel. Bærekrafsmål 16 har som mål å «fremme fredelige og inkluderende samfunn, sikre rettferdighet for alle og bygge effektive, ansvarlige og inkluderende institusjoner på alle nivåer». Det er ingen enkel oppgave. Ei heller er det enkelt å måle fremgang på disse komplekse del-målene. Likevel jobber FNs ekspertgruppe med å utvikle et sett med datapunkter for å måle resultater som rettssikkerhet, redusert vold og ansvarlig og inkluderende styresett, som man kan enes om- på globalt plan.
UNDPs Global Policy Centre for Governance hjelper land med å bygge kapasitet til å spore fremgangen på bærekraftsmål 16-indikatorene, slik at myndigheter og sivilsamfunn kan holde institusjoner ansvarlige, og styrke styresettet over tid.
Det samme arbeidet gjøres for alle bærekraftsmålene. I år vil ekspertgruppen gjennomgå de 231 indikatorene og foreslå forbedringer, revisjoner og eventuelle utskiftninger – et arbeid som blir vesentlig for å sikre nøyaktig måling av fremgangen mot 2030-målene.
Mange land har ikke kapasitet til å samle inn og rapportere data for alle indikatorene. Dette kan gi et ufullstendig bilde av fremgangen.
Mangel på data
Arbeidet er ikke uten utfordringer. I tillegg til å oppdatere målemetodene og standardene hvert år, står man overfor et stort hinder: mangel på data.
Mange land, spesielt lavinntektsland, har ikke kapasitet til å samle inn og rapportere data for alle indikatorene. Dette kan gi et ufullstendig bilde av fremgangen, og det er en risiko for at de gruppene som trenger det mest, blir oversett.
Derfor er det ekspertgruppens oppgave å finne indikatorer og metoder som gjør det lettere å få tak i de nødvendige dataene.
Dette arbeidet krever politisk vilje. Uten at myndigheter bruker dataene til å fatte beslutninger, vil selv de beste indikatorene ikke skape reell endring. Likevel ser vi at bærekraftmålsindikatorne blir brukt over hele verden, spesielt når ressurser må prioriteres.
Viktigere rolle fremover
Når vi nærmer oss 2030, blir ekspertgruppens rolle enda viktigere. Den siste etappen av bærekraftsmålene krever mer innsats, og nøyaktige data vil være avgjørende for å justere kursen og øke tempoet.
Verdenssamfunnet bør støtte ekspertgruppen, ikke bare som et teknisk organ, men som en garantist for ansvarlighet og fremgang.
IAEG-SDGs-møtet som finner sted denne uken, er en viktig milepæl for hvordan verden måler fremdriften i arbeidet med bærekraftsmålene. Gruppen skal foreta en siste gjennomgang av det globale indikatorrammeverket og foreslå endringer i de globale indikatorene.
De vil også gi råd til FNs statistikk-kommisjon om hvilke indikatorer som eventuelt bør fjernes eller hvilke nye som bør legges til. Denne grundige gjennomgangen av indikatorene er svært viktig for å sikre at de forblir relevante, presise og tilpasset utviklingen i både globale og nasjonale sammenhenger.
Bærekraftsmålene representerer vår kollektive visjon for en bedre fremtid, og ekspertgruppen fungerer som et veiledende kompass. Det er avgjørende at denne veiledningen forblir nøyaktig og inkluderende, slik at ingen blir hengende etter på denne viktige reisen mot global fremgang.
Les mer:
-
Hard norsk kritikk mot Israel i FN: – Et dystopisk mareritt
-
«Historisk vedtak» mot skattetriksing, men Norge stemte ikke for
-
Norge må stemme ja til en skattekonvensjon i FN
-
FN slår alarm: Klimatrusselen øker for verdens flyktninger
-
FNs klimatoppmøte i Aserbajdsjan er i gang
-
Vil bruke millioner for å få flere nordmenn inn i FN
-
USA-valg får følger for Colombia