
Meninger:
På tide å flytte FNs kvinnekommisjon fra USA?
Når årets Kvinnekommisjon går av stabelen i New York, risikerer vi at viktige kvinneaktivister fra Sør stenges ute. Er det hensiktsmessig at FN-møtet fortsatt arrangeres i USA?
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.
FNs kvinnekommisjon (CSW) starter i New York mandag. Det er det største FN-møtet etter generalforsamlingen, med opptil 10 000 deltakere. Det er også en viktig møteplass for kvinne- og likestillingsaktivister fra hele verden.
Men de senere årene er arenaen blitt gjenstand for økt polarisering, der motstandere av likestilling forsøker å underminere Kvinnekommisjonen som redskap for kvinners rettigheter.
Samtidig stenges mange kvinneaktivister fra andre deler av verden ute, ved at det er vanskeligere for kvinner fra Afrika, Asia eller Latin-Amerika å få visum til USA.
Med Trump som president er det grunn til å frykte at situasjonen kan forverres. Under hans forrige periode som president innførte han reiseforbud fra flere land, noe som påvirket representativiteten under Kvinnekommisjonen betydelig.
Når årets Kvinnekommisjon markerer 30-årsjubileet for den banebrytende verdenskonferansen for kvinner i Beijing, skal fremgang på området evalueres. Men skal den gjennomgangen være reell, må sivilt samfunn fra hele verden være representert.
Kanskje ville det være både praktisk og symbolsk riktigere å arrangere Kvinnekommisjonen ved et regionalt hovedkvarter, for eksempel i Asia eller Afrika?
Mister troverdighet
Slutterklæringen fra Kvinnekommisjonen er avgjørende for å utvikle ny politikk, som tilgang til teknologi eller klimatiltak, og for å overvåke hvordan stater følger opp vedtatt politikk.
Like viktig er det at møtet fungerer som den viktigste møteplassen for den internasjonale kvinnebevegelsen, hvor man kan knytte kontakter, diskutere og lære av hverandre.
Uten at kvinneorganisasjoner fra hele verden er med, mister kvinnekommisjonsmøtet mye av sin legitimitet. Når kvinner er underrepresentert i politiske offisielle stillinger, er det gjennom ikke-statlige organisasjoner de kan komme til ordet. De korrigerer det offisielle bildet av likestillingssituasjonen i sine respektive land og utfordrer status quo.
Ikke minst er deltakelse fra hele verden viktig for å sikre at det ikke bare er den vestlige kvinnebevegelsen som setter dagsorden.
Bør arrangeres ved et regionalt kontor
Det finnes også andre grunner til å vurdere å flytte Kvinnekommisjonen ut av New York: Polariseringen og kulturkrigen i amerikansk politikk.
The Heritage Foundation er en av aktørene bak den såkalte Conference on the State of Women and Family (CSWF) – som pågår samtidig med FNs kvinnekommisjon og fremmer en alternativ agenda for kvinner.
Motkreftene til kvinners rettigheter og likestilling finnes overalt, men de er spesielt velorganiserte og finansierte i USA.
At FNs kvinnekommisjon arrangeres her, gjør diskusjonene sårbare for organiserte angrep «innenfra».
FN har regional tilstedeværelse i alle verdensdeler. Kanskje ville det være både praktisk og symbolsk riktigere å arrangere Kvinnekommisjonen ved et regionalt hovedkvarter, for eksempel i Asia eller Afrika?
Les også:
-
– Gjør meg livredd
-
Håp og hindringer i det nye Syria
-
FN-rapport: Iran bruker stadig mer teknologi for å slå ned på kvinnebevegelsen
-
– Vi får ukentlig rapporter om gjengvoldtekter av jenter ned i 10–13 års alder
-
FN-rapport: Kvinners rettigheter svekkes av uro og konflikt
-
Operasjon Dagsverk går til FOKUS sitt arbeid i Øst-Afrika
-
Kamp mot kjønnslemlestelse er en global plikt, ikke et individuelt ansvar