Nicaraguas mangeårige president Daniel Ortega og kona Rosario Murillo, som er utnevnt til visepresident, nekter Redd Barna og tusenvis av andre uavhengige organisasjoner å operere i landet.

Redd Barna kastes ut av Nicaragua: – Våre ansatte er trygge

Nicaragua krever at 169 ikke-statlige organisasjoner innstiller virksomheten i landet, blant dem Redd Barna.

Publisert Oppdatert

President Daniel Ortega har forbudt nærmere 5500 ikke-statlige organisasjoner siden de omfattende protestene mot regimet i 2018. Over 300 mennesker ble drept under protestene, de fleste av landets sikkerhetsstyrker og militante regimetilhengere.

Torsdag ble forbudslista utvidet med ytterligere 169 organisasjoner. Blant dem som nå må innstille virksomheten, er Redd Barna, kreftforeningen i landet, en rekke evangeliske kirker, bondeorganisasjoner og grupper som har drevet informasjonsvirksomhet om aids.

– Vi har jobbet i Nicaragua i mer enn 50 år, med alt fra nødhjelpsarbeid til utvikling for å sikre at barn og unge får tilgang til utdanning, helse og beskyttelse. Redd Barna har fulgt alle lovmessige og operasjonelle krav for i landet. Vi er stolte av å være en av de ledende organisasjonene for barn i Nicaragua og av å ha gjort en reell forskjell i barnas liv, sier Nora Ingdal, Redd Barna i Norges utenlandssjef til Panorama.

Hun forteller at det er Save the Children Canadas registering som har blitt kansellert i Nicaragua, selv om SC Canada for øyeblikket ikke er operative i landet, der Redd Barna ifølge Ingdal jobber under den juridiske statusen til Save the Children International. 

FN: Dypt bekymringsfullt

Myndighetene i Nicaragua har fengslet hundrevis av regimekritikere og aktivister de siste seks årene, og FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) omtaler situasjonen i det latinamerikanske landet som «dypt bekymringsfull».

Innenriksdepartementet begrunner, ifølge avisen La Gaceta, vedtaket mot de 169 organisasjonene med at de «ikke har overholdt loven». Avisen skriver at i henhold til gjeldende lovgivning vil organisasjonenes eiendeler i Nicaragua bli overført til staten. 

Nora Ingdal kan på nåværende tidspunkt ikke kommentere de ulike anklagene rettet mot organisasjonene eller hvordan dette påvirker barna organisasjonen er i landet for å hjelpe. Utenlandssjefen begrunner dette med at de nå må «avklare situasjonen».

– Det jeg kan si er at våre ansatte er trygge, og at vi nå prøver å avklare situasjonen som har oppstått med myndighetene i Nicaragua, sier Ingdal.

Den tidligere geriljalederen Daniel Ortega har vært president i to perioder, først fra 1985 til 1990, så på ny fra 2007. Han utnevnte sin kone, Rosario Murillo, til visepresident i 2016. Under ekteparets ledelse har landet beveget seg i en autoritær og udemokratisk retning.

Powered by Labrador CMS