To etiopiske småskalabønder høster hvete på åkeren sin nord for hovedstaden Addis Abeba.

Meninger:

Skjebnedag i Stortinget for småbønder

For seks år siden stemte Norge avholdende da erklæringen for retten til småbønder og andre arbeidsfolk i bygder ble vedtatt i FN. Nå har Stortinget muligheten til å snu dette, og vise at Norge står i solidaritet med småskalabønder verden rundt.

Forfattere:

    Filippa Hirsch Steffens, koordinator for Spires matutvalg

    Ulf Flink, generalsekretær i Utviklingsfondet

    Rakel Nystabakk, styremedlem i Norsk Bonde- og Småbrukarlag

    Cari Anna Korshavn King, styremedlem i FoodFirst Information and Action Network

Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentenes egne.

I dag skal Stortinget behandle Rødt sitt representantforslag om å tilslutte Norge til FNs erklæring om rettighetene til bønder og andre arbeidsfolk i bygder (Undrop).

Ved å støtte erklæringen, kan Stortinget stå opp for en solidarisk jordbrukspolitikk med menneskerettigheter i sentrum.

Truede rettigheter

Småbønders rettigheter er under press på tvers av kloden. Krig, okkupasjon og folkemord truer både livene og livsgrunnlaget til millioner av bønder, og klimaendringene får allerede katastrofale konsekvenser for jordbruket.

Samtidig trues matsuvereniteten til småskalabønder av mektige storselskapers kontroll over land, frø og innsatsfaktorer som miljøskadelig kunstgjødsel.

I møte med disse krisene er Undrop et viktig verktøy for å fremme småbønders, fiskeres og rurale samfunns rett til jord, frø, land og vann, og til liv, likestilling og ytringsfrihet.

Dette er ikke en introduksjon av nye rettigheter, men en anerkjennelse og beskyttelse av de rettighetene folk som lever av jorda allerede har.

Som selverklært forkjemper for matsikkerhet, skulle det bare mangle at Norge tilslutter seg erklæringen.

Må sikre menneskerettigheter

At Norge stiller seg bak FNs erklæring for rettighetene til småbønder og andre arbeidsfolk i bygder, burde være et selvfølgelig bidrag til regjeringens matsikkerhetsstrategi «Kraftsamling mot sult».

Småbønder står for 70 prosent av matproduksjonen i det globale sør, og beskrives av regjeringen som ryggraden i lokal matsikkerhet. For å løse den økende globale sultkrisa, er det helt avgjørende at disse produsentene sikres gode leve- og arbeidsvilkår.

Regjeringen skriver selv at Norges kraftsamling mot sult er forankret i menneskerettighetene.

Ved å slutte opp om Undrop, kan Norge bidra til at disse rettighetene iverksettes. Uten disse rettighetene vil færre og færre velge jordbruk som yrkesvei, og graden av matusikkerhet vil øke.

Det vil være et svik mot bøndene som regjeringen påstår at de kjemper for.

Solidaritet med norske småbønder

Også i Norge er småskalabønder under økende press. Norges sjølforsyningsgrad på rundt 40 prosent er en av de laveste i verden, og i gjennomsnitt legges ett gårdsbruk ned hver eneste dag.

For å snu denne utviklingen må regjeringen tilrettelegge for bærekraftig småskala jordbruk, med menneskerettigheter i sentrum.

En norsk tilslutning til Undrop vil være en solidaritetserklæring til småbønder verden over, også i Norge. Det er på høy tid at Norge kommer seg av gjerdet, og setter handling bak fine ord om småbønders rettigheter.

Powered by Labrador CMS