Meninger:
Norsk oljevelstand på bekostning av flyktninger
Millioner av mennesker kjemper mot klimaendringer som truer livsgrunnlaget deres. Samtidig står norske politikere nå overfor et veivalg. Skal det åpnes for mer oljeleting og økt avhengighet av fossil energi, eller skal de ta hensyn til verdens mest sårbare?
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.
Norges Sokkeldirektorat la akkurat fram en ny rapport som sier at Norge fortsatt har «store olje- og gassressurser på kontinentalsokkelen. Det kan gi grunnlag for høy produksjon, eksport og verdiskaping for samfunnet i lang tid».
Nå må norske politikere bestemme seg for hvorvidt de vil lete og investere mer i fossil energi for Norges økonomiske gevinst, eller om de vil ta innover seg de menneskelige kostnadene av vår fossilnæring og endelig ta ansvarlige og bærekraftig valg.
Denne debatten er mer enn en økonomisk vurdering, det handler om et moralsk valg.
Det er på tide å velge side: Skal vi være en del av problemet, eller en del av løsningen.
Nye oljelisenser – en dødsdom for flyktninger?
Hver nye oljelisens som deles ut er en investering i en fossil fremtid, der vår avhengighet av fossile brensler forlenges samtidig som utslippene av klimagasser fortsetter. Dermed er hver nye oljelisens også et bidrag til lidelser for mennesker i andre deler av verden.
På grunn av hyppigere ekstremvær og økende havnivå som følge av klimaendringene, har millioner av mennesker blitt drevet på flukt. De er blitt klimaflyktninger, selv om det ikke er et begrep som inkluderes i Flyktningkonvensjonen, på samme måte som dem som har måttet flykte fra landet sitt på grunn av krig og forfølgelse.
I Bangladesh, et land som ligger lavt i terrenget, er 6 millioner mennesker nå rammet av flom som følge av monsunregnet. Situasjonen for flyktninger i Bangladesh er også blitt ytterligere forverret. Monsunregnet ødelegger hus, veier blir uframkommelige og skoler stenger. Barn mister utdanningen sin, og familier mister alt de eier. Disse konsekvensene er langvarige.
I Jordan, et land som tradisjonelt har vært tørt, har temperaturene nådd nye høyder. En dag i juni steg gradestokken til svimlende 47,8 grader. For flyktninger som bor i telt eller små boliger, blir varmen uutholdelig. Mange søker tilflukt i skyggen, for innendørs er det ofte enda varmere.
I Sudan, som er preget av blodig borgerkrig, må titusenvis nå i tillegg kjempe mot ekstremvær, ifølge FN. Blant de rammede er lokalsamfunn og flyktninger i den østlige Kassala-delstaten. Flom har dekket store områder, sykdommer sprer seg og mennesker lever under elendige forhold.
Et voksende problem
Vi står på dekk mens Titanic synker. Mens politikere fortsetter å diskutere hvor mange flere livbåter vi skal ha med oss, ignorerer de at isberget allerede har truffet.
Klimaendringene er her, og de rammer hardest de som har gjort minst for å forårsake dem. Hver nye oljelisens er som å spikre flere hull i skroget. Og hver ny oljedråpe vi pumper opp er en spiker i kista til planetens mest sårbare.
Det er på tide å velge side: Skal vi være en del av problemet, eller en del av løsningen.
Les mer:
-
Den verste vannkrisen på 40 år
-
Dagens handelspolitikk vil ikke bidra til å utrydde fattigdom
-
Ingen enighet om global plastavtale: – En gedigen skuffelse
-
Stor avstand mellom partene på klimatoppmøtet – uenige om klimaregning
-
Dette gir meg håp på klimatoppmøtet
-
Ren matlaging redder liv
-
Norge til G20 med 670 millioner til bevaring av regnskogen