44.000 mennesker, flertallet kvinner og barn, er ifølge palestinske helsemyndigheter drept i Gaza siden oktober i fjor.

Amnesty: Israel har begått folkemord i Gaza

En rapport fra menneskerettsorganisasjonen dokumenterer konsekvensene av Israels krigføring for Gazas sivile. Israelske myndigheter avviser anklager om folkemord – og omtaler Amnesty som «en fanatisk organisasjon».

Publisert Sist oppdatert

Amnesty har i rapporten blant annet analysert konsekvensene av tvangsflytting, hindring av humanitær bistand og ødeleggelse av sivil infrastruktur, inkludert strømforsyning. 

Og ikke minst har menneskerettighetsorganisasjonen gjennomgått dokumenterte drap på sivilbefolkningen. Mer enn 44.000 mennesker er drept og over 100.000 såret i Gaza siden Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober i fjor, ifølge palestinske helsemyndigheter. 

Det store flertallet av disse skal være kvinner og barn.

Fra ord til handling

Bare timer etter Hamas-angrepene gjennomførte Israel de først luftangrepene mot Gaza. Statsminister Benjamin Netanyahu sverget at offensiven ville fortsette «uten begrensninger eller pusterom» til Hamas var tilintetgjort.

Han omsatte ord til handling. 

Bare de første to månedene av offensiven gjennomførte det israelske luftvåpenet rundt 10.000 angrep, ifølge rapporten ‘You Feel Like You Are Subhuman’: Israel’s Genocide Against Palestinians in Gaza. Det ble sluppet bomber med enorm sprengkraft, og stor areal-effekt, i tett befolkede områder – inkludert nær sykehus og kritisk sivil infrastruktur. 

«Virkningen av slike angrep mot et av de tettest befolkede områdene på kloden, med rundt 6300 mennesker per kvadratkilometer, var ødeleggende», påpeker Amnesty.

Fakta om FNs folkemordkonvensjon:

Ble vedtatt av FN i 1948, med mål om hindre handlinger som Nazi-Tyskland utførte mot jødene under 2. verdenskrig. Konvensjonen definerer folkemord som handlinger begått for å ødelegge en nasjonal, etnisk eller religiøs gruppe. Følgende handlinger inngår i definisjonen:

  • Å drepe medlemmer av gruppen.
  • Å bevisst utsette gruppen for levekår som tar sikte på å bidra til dens fysiske ødeleggelse.
  • Å påtvinge tiltak med mål om å forhindre fødsler i gruppen.
  • Før folkemord kan fastslås, må det bevises at handlingene var gjort med hensikt. Konvensjonen krever at FNs medlemsland iverksetter tiltak for å hindre folkemord, og skal også sikre at de som begår folkemord blir straffeforfulgt.

Kilde: NTB og FN-sambandet

I rapporten har organisasjonen blant annet analysert 15 luftangrep som var rettet direkte mot sivile mål. 334 mennesker ble drept i disse angrepene, over 140 av dem barn: 

«På ingen av stedene er det avdekket tegn til militær aktivitet».

Slike angrep gir i seg selv ikke grunnlag for å fastslå at det pågår et folkemord, men Amnesty har også analysert over hundre uttalelser fra israelske ledere og soldater.

På bakgrunn av dette konkluderer organisasjonens jurister med at Israel, gjennom ord og handling, har begått folkemord – og viser til at FNs folkemordkonvensjon definerer dette som handlinger gjort for å ødelegge en nasjonal, etnisk eller religiøs gruppe.

– Kalkulerte handlinger

– Israel har utryddet flere generasjoner i mange familier. De har jevnet hele byer med jorda. Disse forbrytelsene har vært nøye kalkulerte for å ødelegge palestinerne i Gaza, sier menneskerettsorganisasjonens generalsekretær Agnès Callamard.

Hun understreker at det ikke er med lett hjerte Amnesty trekker en slik konklusjon.

Organisasjonen har gransket de første ni månedene av krigen, og rapporten tar dermed ikke for seg Israels siste offensiv i Nord-Gaza, påpeker NTB. Der trues den gjenværende befolkningen ifølge FN av hungersnød fordi Israel ikke slipper inn nok nødhjelp. 

– I over ett år har Israel overbevist mange av sine allierte om at de har ført en lovlig krig mot Hamas-soldater som har skjult seg blant sivile palestinere. La meg være helt klar: Det Hamas og andre palestinske grupper gjorde 7. oktober i fjor, var grusomme forbrytelser som ikke under noen omstendigheter lar seg forsvare, sier Callamard. 

Hun påpeker at Amnesty har fordømt disse forbrytelsene og krever løslatelse av alle sivile israelere som holdes som gisler av Hamas inne på Gazastripen. 

– Men målet om å ødelegge Hamas kan ikke rettferdiggjøre eller på noe som helst vis forsvare et folkemord på palestinerne i Gaza, sier Callamard.

Amnesty, en fanatisk organisasjon?

Amnesty-rapporten er bare den siste i en rekke anklager om Israels oppførsel i Gaza.

Nylig beskrev Israels tidligere forsvarsminister Moshe Ya’lon – som gjennom tre tiår har tjenestegjordt i Israel Defense Forces (IDF) – det israelske militærets handlinger i Nord-Gaza som «etnisk rensing». Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch uttalte ifølge CNN sist måned at tvangsflytting av palestinere i Gaza utgjorde en krigsforbrytelse og en forbrytelse mot menneskeheten, og Sør-Afrika klaget tidligere i år Israel inn for FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen (ICJ).

ICJ åpnet, ifølge NTB, sak og har beordret Israel til å avstå fra alle handlinger som kan falle innenfor FNs folkemordkonvensjon mens saken etterforskes. 

Dét kan ta mange år.

Israel avviser på det sterkeste at deres krigføring på Gazastripen utgjør et folkemord og hevder at angrepene rammer terrorister. Da FNs spesialrapportør Francesca Albanese tidligere i år fremmet lignende anklager, uttalte israelske myndigheter at hun «misbrukte FN-mandatet sitt til å spre en hatefull agenda, med antisemittisme og desinformasjon».

Israelske myndigheter gjentar nå at krigføringen på Gaza skjer innenfor folkerettens rammer og israelsk UD avviser Amnesty-rapportens budskap.

– Den fanatiske organisasjonen Amnesty International har nok en gang produsert en oppdiktet rapport som er fullstendig falsk og basert på løgner, heter det i en uttalelse

Også den israelske hæren IDF omtaler ifølge NTB rapporten som grunnløs.

– Rapportens påstander om folkemord er ikke bare ubegrunnede, men de ignorerer også Hamas' brudd på folkeretten, inkludert bruken av sivile som menneskelige skjold og målrettede angrep på sivile israelere, heter det i en uttalelse gjengitt av CNN.

Også Amerikanske myndigheter er uenige Amnesty-rapportens konklusjon, men tar også avstand fra israelske myndigheters fordømmelse av menneskerettighetsorganisasjonen.

– Vi har tidligere sagt, og fastholder, at anklagene om folkemord er grunnløse. Men sivilsamfunnsorganisasjoner som Amnesty International, menneskerettighetsgrupper og frivillige organisasjoner spiller fortsatt en viktig rolle i å gi informasjon og analyse om situasjonen i Gaza, sier talsperson for amerikansk UD Vedant Patel.

Powered by Labrador CMS