Palestinske journalister i Gaza jobber med livet som innsats
Palestinske journalister i Gaza risikerer hver eneste dag livet for å fortelle verden om følgene av Israels massive angrep og sivilbefolkningens lidelser.
Minst 137 journalister og medieansatte er drept på Gazastripen, Vestbredden, i Israel og Libanon siden oktober i fjor, viser en foreløpig oversikt utarbeidet Committee to Protect Journalists (CPJ).
Minst 47 journalister er ifølge CPJ såret, 71 er tatt til fange og to er savnet, noe som gjør det siste året til det dødeligste for verdens journalister siden den internasjonale journalistorganisasjonen begynte sin registrering i 1992.
Ifølge Det palestinske journalistforbundet (PJS) er 168 palestinske journalister og medieansatte drept, 360 såret og 62 tatt til fange det siste året, men dette er ikke verifisert av andre.
CPJ jobber med å verifisere opplysninger om 130 andre hendelser, men arbeidet er svært vanskelig. Store deler av Gaza er lagt i ruiner, 90 prosent av innbyggerne er drevet på flukt, og de israelske angrepene fortsetter med uforminsket styrke.
Mister sannheten
– Hver gang en journalist blir drept, såret, tatt til fange eller tvunget i eksil, mister vi deler av sannheten, sier CPJs programdirektør Carlos Martinez de la Serna.
Den internasjonale straffedomstolen etterforsker nå israelske ledere for brudd på krigens folkerett i Gaza.
Sjefaktor Karim Khan ba i mai domstolen utstede arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og nylig avgåtte forsvarsminister Yoav Gallant, sammen med flere Hamas-ledere.
– De ansvarlige for drapene står overfor to rettssaker. De vil ikke bare bli dømt i henhold til folkeretten, historien vil også dømme dem, sier Martinez de la Serna.
Uten beskyttelse
Han hyller de palestinske journalistene i Gaza, som med stor fare for egne liv daglig fortelle verden om følgene av de israelske angrepene som ifølge helsemyndighetene i Gaza har krevd over 43.500 liv, flertallet av dem barn og kvinner.
– Uten beskyttelse, utstyr, internasjonal tilstedeværelse, kommunikasjon eller mat og vann, fortsetter de den avgjørende jobben med å fortelle verden sannheten, sier Martinez de la Serna.
Journalister og sivile har krav på beskyttelse i henhold til folkeretten, som slår fast at målrettede angrep på sivile er en krigsforbrytelse, påpeker han.
Målrettede angrep
CPJ har hittil slått fast at minst fem journalister – Issam Abdallah, Hamza Dahdouh, Mustafa Thuraya, Ismail Ghoul og Rami Refee ble ofre for målrettede israelske angrep.
Ytterligere 22 journalister er drept i det som framstår som målrettede angrep, går det fram av CPJs database. Omstendighetene rundt disse blir fortsatt etterforsket.
CPJ etterforsker også en rekke tilfeller av trusler mot journalister, samt angrep mot redaksjonslokaler og medieansattes hjem.
Mange journalister har opplevd å få hjemmene sine bombet og har mistet nære familiemedlemmer i angrepene.
Israel nekter
Israels militære ledelse har gjentatte ganger nektet for at landets styrker retter målrettede angrep mot journalister.
Det skjedde blant annet etter at to ansatte i TV-stasjonen Al Jazeera – Hamza Dahdouh og Mustafa Thuraya – ble drept i et israelsk angrep mot bilen de satt i. Sjåføren ble også drept, og to frilansjournalister ble såret.
Den israelske hæren bekreftet at journalistene var mål for angrepet og hevdet i en uttalelse at de hadde «identifisert og angrepet en terrorist».
To dager senere fastholdt Israel at de to ble drept fordi de utgjorde «en umiddelbar trussel».
Israel nekter å slippe internasjonale medier inn på Gazastripen. Israelske myndigheter har også forbudt Al Jazeera å rapportere fra Israel og har stengt kanalens kontorer i Jerusalem og Ramallah på den okkuperte Vestbredden.
Den israelske hæren advarte tidlig i krigen internasjonale nyhetsbyråer som Reuters og AFP og sa at de ikke kunne garantere sikkerheten til deres journalister i Gaza.
FN-eksperter fordømmer
FN-eksperter har i likhet med CPJ fordømt Israels drap på journalister og trekker fram skjebnen til Al Jazeeras korrespondent i Gaza, Wael Dahdouh.
Dahdouhs kone, to barn og et barnebarn ble drept da Israel bombet hjemmet deres 25. oktober i fjor.
I desember ble Dahdouh selv såret i et droneangrep, der kameramannen han var sammen med ble drept. Noen uker senere ble sønnen hans – som også var journalist i Al Jazeera – drept i et målrettet israelsk angrep.
– Vi er skremt over det ekstraordinært høye antallet journalister og mediearbeidere som har blitt drept, såret og tatt til fange i de okkuperte palestinske områdene de siste månedene, særlig i Gaza. Dette er åpenbart et brudd på folkeretten, slo fem av FNs spesialrapportører fast i en felles kunngjøring tidligere i år.
Mønster
CPJ har også gjentatte ganger protestert overfor israelske myndigheter og hevder å se et mønster i angrepene mot journalister.
– Vi er spesielt bekymret over et tilsynelatende mønster av målrettede angrep mot journalister og deres familier, slo CPJ fast alt for et år siden.
Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund overleverte tidligere i år en protest til Israels ambassadør i Norge.
– Det er Israels plikt å bidra til at det er mulig for journalister å oppholde seg i et område, dokumentere og informere uten å risikere liv og helse, slo de fast.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har også uttrykt dyp bekymring over de mange journalistene som er drept i krigen.
– Journalister spiller en avgjørende rolle i å samle og dele pålitelig informasjon under væpnede konflikter og må beskyttes, understreket han i forrige måned.
Les mer:
-
Sultne palestinere jakter på mat i Gaza
-
Støre må droppe Solbergs Palestina-linje i statsbudsjettet
-
Egeland i Gaza: – Håper Trump kan gjøre situasjonen bedre
-
FN-organisasjonen Israel har forbudt, er større enn alle andre hjelpeorganisasjoner – til sammen
-
FNs generalsekretær om Israels UNRWA-forbud: –Det finnes ikke noe alternativ