Human Rights Watch: – Israel er skyldig i forbrytelser mot menneskeheten i Gaza
I en ny rapport anklager menneskerettsorganisasjonen Israel for tvangsforflytning av palestinske flyktninger, krigsforbrytelser og oppfordrer verden å innføre sanksjoner mot landet.
I rapporten «Hopeless, Starving and Besieged», publisert 14. november, sier Human Rights Watch at de kan dokumentere hvordan Israel har tvangsflyttet store deler av den palestinske befolkningen uten å ta hensyn til bestemmelser i internasjonal humanitærrett for beskyttelse av flyktninger.
HRW hevder at tvangsflyttingen er så systematisk at den kan karakteriseres som krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.
«Israel har med overlegg tvangsflyttet størstedelen av befolkningen på Gaza. […] Tvangsforflytningen er ønsket politikk fra Israels side, og beløper seg derfor til en forbrytelse mot menneskeheten», heter det i rapporten, som også fokuserer på hvordan Israel har ødelagt livsgrunnlaget for palestinerne, slik at det i mange områder av Gazastripen ikke vil være mulig for dem å vende hjem når krigshandlingene tar slutt.
HRW oppfordrer tredjeland til å fordømme Israels handlinger og stanse våpenbistand og våpenhandel med landet.
– Vi må se konkret handling nå, sier Nadia Hardman, som jobber som forsker i HRWs avdeling for flyktninger og migranter.
Ser tydelig mønster
Rapporten er basert på 39 dybdeintervjuer med palestinske flyktninger, studier av satellittbilder, uttalelser fra israelske representanter, samt verifisering av angitte angrep på såkalte sikkerhetssoner inne i Gaza.
– Da vi satt all denne informasjonen sammen så vi et tydelig mønster, og det var klart at vi hadde å gjøre med flere ulike typer krigsforbrytelser. Spesielt uttalelsene fra representanter for israelske myndigheter avslørte at disse handlingene var systematiske, sier Hardman.
Hun trekker blant annet fram den israelske kulturarvministeren, Amichai Eliyahus uttalelse fra november i fjor, da han sa at «Nord-Gaza er vakrere enn noen gang. Å blåse i luften og jevne alt med jorden er vakkert. Når vi er ferdige skal vi gi Gaza til våre kjempende soldater og til settlerne som bodde i Gush Katif.»
Hardman understreker likevel at HRW ikke har grunnlag for å si i hvilken grad disse handlingene var planlagt på forhånd.
Israel har helt siden krigen begynte 7. oktober i fjor, fastholdt at de følger krigens regler. Når de har angrepet sivile områder, har de lagt skylden på Hamas, som de anklager for å føre krig mot Israel fra sivile områder.
Nektet å godta sikkerhetssoner
Det humanitære miljøet på Gaza fryktet tidlig at Israel hadde planer om å tvinge palestinske flyktninger inn i angitte sikkerhetssoner, uten å gi dem mulighet til å vende hjem igjen etter krigens slutt. Og i november i fjor signerte lederne for humanitære organisasjoner som opererer i det krigsherjede området, et brev der de nektet å godta Israels planer om å etablere sikkerhetssoner fordi kriteriene for hva som kan kalles en sikkerhetssone eller humanitær sone, ikke var møtt.
Også norske Flyktninghjelpen er svært kritiske til Israels behandling av palestinske flyktninger.
«Befolkningen i Gaza har ikke noe trygt tilfluktssted. Palestinske familier tvinges fortsatt til å flytte fra det ene usikre området til det andre. 62 aktive israelske evakueringsordrer har som mål å begrense palestinerne til bare 20 prosent av Gaza, uten noen garanti for deres sikkerhet eller retur. Dette utgjør tvangsforflytning – et alvorlig brudd på folkeretten», uttalte generalsekretær Jan Egeland etter et nylig besøk på Gaza.
Egeland uttrykte også bekymring for at såkalte humanitære bobler i realiteten skal fungere som avsperrede soner som palestinere tvangsflyttes inn i – og der både bevegelsesfriheten til palestinerne selv og den humanitære hjelpen som kommer inn, blir militært og politisk kontrollert.
Lite håp om å vende hjem
I rapporten peker HRW på hvordan internasjonal humanitær lovgivning legger vekt på at det skal legges til rette for at flyktninger skal kunne returnere til sine hjem etter krigshandlingenes slutt.
På Gaza har Israel imidlertid ødelagt så mye av den sivile infrastrukturen, inkludert vann- og energitilførsel og kloakksystemer, men også jordbruksarealer og drivhus, at det er vanskelig å se for seg hvordan flyktningene skal kunne returnere til sine hjem.
Disse funnene støttes av FNs landbruksorganisasjon, som har analyser som bekrefter at så mye som 70 prosent av jordbruksarealet på Gaza er ødelagt, 70 prosent av oliventrærne er brent til grunnen, 95 prosent av kyrne og halvparten av geite- og saueflokkene er døde.
Nylig var direktør for FAOs kriseavdeling, norske Rein Paulsen, i FNs sikkerhetsråd for å orientere rådet om faren for sult blant befolkningen på Gaza.
«Konflikten har blitt mer intens og det samme gjelder skade som er gjort på det som er umistelige for menneskers overlevelse», sa Reinsen da.
Israelske myndigheter har fått rapporten, men ikke kommentert den ifølge HRW. Tidligere har statsminister Benjamin Netanyahu uttalt at Israel ikke har til hensikt å okkupere Gaza permanent, eller å tvangsflytte befolkningen på Gazastripen.
Les mer:
-
Palestinske journalister i Gaza jobber med livet som innsats
-
Sultne palestinere jakter på mat i Gaza
-
Støre må droppe Solbergs Palestina-linje i statsbudsjettet
-
Egeland i Gaza: – Håper Trump kan gjøre situasjonen bedre
-
FN-organisasjonen Israel har forbudt, er større enn alle andre hjelpeorganisasjoner – til sammen