Fattige barn får gratis brød fra et bakeri i Kabul, Afghanistan.

Verdensbankens første vurdering av global fattigdom etter pandemien er klar

Den ekstreme fattigdommen i verden ble halvert fra 1990 til 2015. Men etter flere år med begrenset fattigdomsreduksjon før pandemien, og tilbakegang i årene med pandemi, krig og økte priser, er det nå stillstand i fattigdomsreduksjonen, slår Verdensbanken fast i ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

Selv om fattigdomsreduksjonen i verden er på riktig spor igjen etter pandemien, er antallet ekstremt fattige fortsatt høyere enn før koronapandemien. Det kommer fram i Verdensbankens Poverty, Prosperity, and Planet-rapport, publisert tirsdag.

I rapporten slås det fast at nesten 8,5 prosent av verdens befolkning lever i ekstrem fattigdom i dag. Det betyr at 700 millioner mennesker lever på under 2,15 dollar dagen, tilsvarende 23,40 norske kroner med dagens vekslingskurs.

Luis Felipe López-Calva, Verdensbankens direktør for fattigdom og rettferdighet.

Hele 44 prosent av verdens befolkning lever derimot i det Verdensbanken definerer som fattigdom i øvre mellominntektsland, der de har under 6,85 dollar, eller 74,55 norske kroner, å rutte med hver dag.

– Vi står overfor et tapt tiår i kampen mot global fattigdom. Og bærekraftsmål nummer én, å utrydde fattigdom, er utenfor rekkevidde i det tempoet vi beveger oss i, sier Verdensbankens sjef for fattigdom og rettferdighet, Luis Felipe López-Calva, til Panorama. 

Ifølge institusjonen han jobber for, vil det derimot ta tre tiår å utrydde ekstrem fattigdom, og et helt århundre å utrydde fattigdom definert som å leve på under 6,85 dollar dagen.

Verst i Afrika sør for Sahara

Rapporten er den første store gjennomgangen av hvordan verden ligger an for å «utrydde fattigdom og øke velstanden på en levelig planet».

Da Verdensbanken fikk indisk-amerikanske Ajay Banga som sjef i juni 2023, ble nemlig en omfattende endringsprosess satt i gang. Det førte til at verdens største utviklingsinstitusjon fikk en ny visjon som for første gang inkluderte klimamål i tillegg til mål om fattigdomsreduksjon: «Å avskaffe ekstrem fattigdom og øke verdens velstand på en levbar klode».

I rapporten vurderer Verdensbanken hvordan dette arbeidet går og finner at: 

  • Det nå er stillstand i den globale fattigdomsreduksjonen, og at 2020–2030 ligger an til å bli et «tapt tiår».
  • To tredeler av dem som lever i ekstrem fattigdom bor i Afrika sør for Sahara.
  • Fremgang når det gjelder å redusere det globale velstandsgapet, som er Verdensbankens nye mål for felles velstand, har stoppet opp siden pandemien.
  • Ulikheten internt i land er mindre enn før. Likevel lever fortsatt 1,7 milliarder mennesker – 20 prosent av verdens befolkning – i land med høy ulikhet, hovedsakelig i Latin-Amerika og i Afrika sør for Sahara.
  • Nesten hver femte verdensborger vil oppleve tapt velferd på grunn av ekstremvær.
  • Flest av dem med høy risiko for ekstremvær og negative konsekvenser som følge av dette, bor i Afrika sør for Sahara. Det er likevel sørlige Asia som har den største befolkningsandelen – hele 32 prosent – som står i fare for dette. 
  • Underernæring er et økende globalt problem, og andelen mennesker som lider av underernæring er særlig høy i Afrika sør for Sahara.

Fattigdomsreduksjon skader ikke kloden

Rapporten sier at fattigdomsreduksjon krever økonomisk vekst med mindre klimautslipp enn før.

– Men kampen mot ekstrem fattigdom vil ikke nødvendigvis ha høy kostnad for miljøet, sier López-Calva.

Grunnen er at de fattigste landene bidrar såpass lite til de globale utslippene, ifølge Verdensbank-toppen. 

Å utrydde ekstrem fattigdom vil kun øke utslippene med under 5 prosent over 2019-nivåene, beregner Verdensbanken i rapporten.

Høyere levestandard – over grensen på 6,85 dollar dagen – vil derimot føre til betydelig økte utslipp, hele 46 prosent over 2019-nivåene.

 

Powered by Labrador CMS