Viola (6) bor på et mottak for internflyktninger i storbyen Kharkiv og hører hver dag flyalarmer. Ofte høres også smell fra eksplosjoner når russiske raketter treffer byen eller blir skutt ned.

Tre år med storkrig i Ukraina:

Barn har oppholdt seg opptil sju måneder i bomberom

Tre år med russisk bomberegn over Ukraina setter spor i barn, og truer læringsnivå og utvikling. – Ukraina står overfor en mental helsekrise blant barn og unge, sier programsjef i SOS-barnebyer Trine Riis-Hansen.

Publisert Sist oppdatert

Programsjefen viser til at barn i frontlinjebyene i Ukraina har oppholdt seg mellom 3 000 og 5 000 timer – altså opptil sju måneder – i tilfluktsrom, ifølge FNs barnefond Unicef.

– Hvor store konsekvensene blir for barna som har tilbrakt så store deler av barndommen under bakken, vet vi ikke ennå. Men vi vet at langvarig stress og traumer kan ødelegge barns utvikling og psykiske helse, sier Riis-Hansen. 

Hun påpeker at de minste barna ikke kjenner til noe annet enn krig. 

Barn slutter å leke

Trine Riis-Hansen, programsjef i SOS-barnebyer

– For de litt eldre har store deler av barndommen vært preget av angrep, flukt og konstant utrygghet. Uten riktig hjelp vil barn i Ukraina bære med seg krigstraumer for resten av livet, med de konsekvensene det får for deres helse, relasjoner og muligheter til å skape seg et godt voksenliv, sier Riis-Hansen. 

Kollegaene hennes i SOS-barnebyer Ukraina bekrefter inntrykket utfra samtaler med barn og familier.

– Psykologene vi jobber med, forteller om barn som ikke klarer å leke, som trekker seg tilbake sosialt og er redde høye lyder. Barn som sliter med å sove, er redde for å dø i løpet av natten og nærmest er besatt av krigen. Små barn mister språket, og særlig gutter viser økt aggresjon, sier programsjefen.

Hun mener at den internasjonale bistanden fremover må ha enda sterkere søkelys på psykisk helsehjelp.

Halvparten har søvnproblemer

– Behovet for slik hjelp i Ukraina er rekordhøyt. Og det vil fortsette å øke så lenge angrepene pågår. Begrenset tilgang til behandling for alvorlige psykiske lidelser og nevrologiske sykdommer forsterker problemene, sier Riis-Hansen. 

Hun påpeker videre at  barn er avhengige av trygge foreldre eller andre omsorgspersoner for å kunne bearbeide dramatiske hendelser og opplevelser. 

– Voksne som selv sliter med alvorlige traumer, tap og frykt for fremtiden, klarer ikke å gi barna denne tryggheten, sier programsjefen.

En undersøkelse gjennomført av Unicef viste nylig at halvparten av Ukrainas 13-15-åringer hadde søvnproblemer, mens en av fem har tvangstanker og gjenopplever skremmende minner. Sistnevnte er typiske tegn på PTSD - posttraumatisk stresslidelse.

Det anslås videre at tre firedeler av barn og unge i alderen 14 til 34 år selv mener de har behov for emosjonell og psykologisk støtte. 

Har mistet mellom ett og to år skolegang

Nesten 20 prosent av ukrainsk ungdom har mistet mellom ett og to år med skolegang, viser en undersøkelse som Plan International Norge har gjennomført blant 1000 ungdommer i Ukraina.

I byer nær frontlinjen er det for farlig for barn å gå på vanlig skole på grunn av den vedvarende faren for luftangrep. Her foregår undervisningen på internett og i bomberom.

I enkelte byer bytter barna på å ha fysisk undervisning én gang i uka, mens resten av skoletiden foregår digitalt.

Skoler har nemlig ikke lov til å ta imot flere elever enn det er plass til i bomberommet hvor klasserommet ligger – og må derfor gi dem som ikke får plass fjernundervisning på nett, ifølge New York Times.

I et bomberom et sted i Kyiv-regionen sitter ei jente sammen med et hundretall medelever. De venter på «faren over»-signalet..

 

Powered by Labrador CMS