Muhammad Yunus lover hjelp til rohingyaene
Syv år etter masseflukten fra Myanmar, bor fortsatt én million rohingyaer i flyktningleiren Cox's Bazar i Bangladesh. Nå lover imidlertid Bangladeshs nye leder Muhammad Yunus å hjelpe flyktningene.
Denne helgen er det syv år siden Myanmar-militærets brutale kampanje mot landets muslimske rohingya-minoritet, der de drepte, voldtok og brant ned landsbyene deres.
Som følge av kampanjen, ble over 700.000 rohingyaer drevet på flukt til nabolandet Bangladesh. Der har de og andre rohingya-flyktninger, levd under dårlige kår.
Flyktningleiren Cox's Bazar huser i dag cirka én million flyktninger, og regnes for å være en av verdens tettest befolkede leirer.
Men tidligere fredsprisvinner Muhammad Yunus, som skal lede Bangladeshs overgangsregjering, lovet denne uken å hjelpe flyktningene.
– Vi ønsker regjeringen i Bangladesh sitt løfte om å støtte de over én million rohingya-flyktningene i Cox's Bazar velkommen, sier Wendy McCance, som er Flyktninghjelpens landdirektør i Bangladesh, i en pressemelding.
McCance håper at Bangladeshs nye politiske retning også vil gjøre at de undertegner Flyktningkonvensjonen fra 1951 og dens 1967-protokoll.
– Dette ville gjøre det mulig for landet å gi bedre internasjonal beskyttelse til flyktninger, legge til rette for forbedret mobilisering av internasjonal støtte og oppmuntre til mer meningsfull internasjonal deling av ansvaret for å beskytte flyktninger, fortsetter hun.
McCance roser samtidig Bangladesh.
– Bangladesh fortjener anerkjennelse for å ha tatt imot en av verdens største flyktningbefolkninger.
Hun mener at det internasjonale samfunnet og giverland må å hjelpe til og sørge for tilstrekkelig humanitær bistand. Rohingyaene mangler nemlig juridisk status og kan dermed ikke bevege seg fritt eller jobbe. De er helt avhengige av humanitær hjelp.
Så langt i år er FNs nødhjelpsappell kun finansiert med 35 prosent av de midlene som trengs for å møte de mest prekære behovene. 298,5 millioner amerikanske dollar har kommet inn av de 852,4 millionene dollar som trengs, opplyser Flyktninghjelpen.
Les mer:
-
Presset juntaleder med oppsiktsvekkende invit – vil ha samtaler med opposisjonen
-
Et nytt daggry for hjemlandet mitt
-
Studenter i Bangladesh jubler etter statsministerens avgang: – Vår generasjon vil ha fredsprisvinner Mohammad Yunus!
-
– Enormt positivt at Yunus skal lede overgangsregjeringen
-
Norges ambassadør: En æra er over i Bangladesh
-
Statsministeren i Bangladesh har gått av – residensen er stormet av demonstranter
-
Hva skjer når militæret kupper makten i et norsk partnerland?