Åsmund Aukrust (39) smiler etter å ha fått nøkkelen til sitt nye kontor i Utenriksdepartementet i Oslo.

Les intervjuet med den nye utviklingsministeren: 

– Arbeiderpartiet har to kjernesaker som vil påvirke utviklingspolitikken

Åsmund Aukrust (Ap) varsler to hovedprioriteringer som landets nye utviklingsminister: Å bekjempe forskjeller og å ta verdikamper.

Publisert Sist oppdatert

– Kampen mot forskjeller er Arbeiderpartiets viktigste sak her hjemme i Norge, men også internasjonalt. Vi vet at forskjellene i mange land i sør øker like mye som forskjellene mellom land, sier Åsmund Aukrust (Ap) til Panorama.

Han smiler bredt. Den ferske ministeren har nemlig akkurat fått nøklene til sitt nye kontor i Victoria terrasse i Oslo av Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Hun går av som utviklingsminister etter at Senterpartiet i forrige uke gikk ut av regjeringen.

– Det andre området som jeg mener at Norge bør bruke stemmen sin på, er i verdikampene som foregår. Det inkluderer blant annet kampen for kvinners rett til å bestemme over egen kropp og skeives rett til å elske hvem de vil. Det er verdikamper der vi ser virkelig store tilbakeslag, sier Aukrust. 

– Så matsikkerhet kommer ikke til å fortsette å være en hovedprioritet?

– Matsikkerhet har vært noe som den tidligere utviklingsministeren har satt på agendaen. Det har hatt vår fulle støtte i Arbeiderpartiet, og vi har stått sammen om dette i regjering. Men akkurat hvordan budsjettet vil se ut, får vi komme tilbake til. 

– Vil ikke en omprioritering kunne føre til flere matusikre i verden?

– Nei, som sagt, budsjettet får vi komme tilbake til. Vi står helt bak det som er vedtatt i bistandsbudsjettet, og jeg beundrer Anne Beathe Tvinnereim for den innsatsen hun har lagt ned for matsikkerhet.

Begrenset handlingsrom? 

Selv om Senterpartiet har gått ut av regjering, ligger fortsatt regjeringsplattformen til Arbeiderpartiet og Senterpartiet – Hurdalsplattformen – fast, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre. 

Det ble også enighet om statsbudsjettet for 2025 i desember, der man endte på et bistandsbudsjett på rett over 58 milliarder kroner, noe som tilsvarer 1,01 prosent av anslaget for bruttonasjonalinntekt for 2025.

– Hvor stort handlingsrom har du egentlig til å kunne gjøre endringer?

– Budsjettforliket ligger jo helt fast, og så skal vi jobbe med et nytt budsjett for neste år. Men det er heldigvis mange viktige løpende saker og diskusjoner her i departementet. Så har vi ambisjoner om å vinne valget i september og styre norsk utviklingspolitikk videre etter det.

USA vil prege internasjonal bistand fremover  

Aukrust sier at han er spent på hva som skjer i USA fremover.

– USA er den absolutt største giveren internasjonalt. Nesten 30 prosent av all bistand kommer fra USA. Det er ikke noe enkeltland som kan demme opp for, eller rette opp i, de katastrofale bistandskuttene hvis de skulle bli gjennomført. De er jo ikke gjennomført ennå, men hvis det skulle skje, sier Aukrust.

Siden han tiltrådte 20. januar 2025, har Trump nemlig frosset all amerikansk bistand i tre måneder, trukket USA ut av Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon (WHO) og gjeninnført Mexico City-politikken, som stopper amerikansk bistand til internasjonale organisasjoner som støtter eller utfører abort

Tesla-gründer Elon Musk har også sagt at USAID skal legges ned og at presidenten støtter beslutningen.

– Vi må bruke tid på å diskutere med andre land hvordan vi best møter dette, og så må vi argumentere for at det er i amerikanernes egeninteresse å fortsette arbeidet. Det handler ikke om veldedighet. Det handler om at en sikrere og tryggere verden er bra for alle – også USA og for Europa. Det er noe vi må bruke tid på å diskutere med amerikanerne.

– Kan vi forvente påplusninger i revidert budsjett som følge av amerikanske kutt?

– Jeg har vært her i et kvarter og har ikke møtt mine kolleger utover på stortingsplassen ennå, så det er det for tidlig å si noe om.

Powered by Labrador CMS