
Ole og vennene har sendt 240 biler til Ukrainas hær
Ole Kvåle ble mektig forbannet da Putins stridsvogner for tre år siden rullet inn i Ukraina. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe, spurte han seg selv. Siden den gang har han stått i spissen for leveranser av 240 biler til Ukrainas hær.

– I starten var det for det meste venner, bekjente, familie og naboer, men etterhvert har mange flere kommet til, sier Ole Kvåle om foreningen han leder.
Ukrainian Freedom Convoys (UFC) har nå rundt 150 aktive medlemmer, primært i østlandsområdet. Mange av dem har selv vært Ukraina-sjåfører.
Panorama møter ham ved Rådhusplassen i Oslo, like i nærheten av kontoret der advokaten til daglig jobber med entrepriserett og juridisk rådgivning rundt prosjekter innen bygg og anlegg.
Men på fritida er det helt andre spørsmål som opptar 47-åringen. Det handler om gamle biler, grønnmaling og et krigsherjet land i øst.
– Jeg har vært 14 ganger i Ukraina så langt, sier Kvåle.
Samtlige reiser har skjedd etter den russiske fullskalainvasjonen av landet i februar 2022.
Kjøpte medisiner for 30.000 kr
Kvåle minnes den første reisen inn i Ukraina.
– Jeg var grepet av urettferdigheten ved at en stormakt hadde gått til angrep på et uskyldig naboland, og følte et sterkt behov for å gjøre noe, forteller han.
På privat initiativ – og etter å ha snakket med den ukrainske ambassaden i Oslo – hadde han samlet inn 30.000 kroner som skulle gå til medisiner og medisinsk utstyr til ukrainske soldater. I egen bil dro han og en kamerat av gårde 17. mars 2022.
Første stopp var ved et apotek i den polske byen Lublin, der de ansatte gjorde store øyne da de så den omfangsrike handlelisten. De to nordmennene shoppet medisiner og førstehjelpsutstyr for 30.000 kroner.
Det var varer som de, ut fra ambassadens og deres egen vurdering, mente at et krigsherjet land ville trenge. Med i lasten var også noen skuddsikre vester og walkie-talkier, donert av norske soldater.
– Plutselig var vi i Ukraina
Planen var egentlig å avlevere utstyret på polsk side av grensen, men planen viste seg for komplisert for ukrainerne. De hadde allerede hendene fulle med egne oppgaver, og den ukrainske regjeringen hadde innført forbud mot at menn i stridsdyktig alder kunne forlate landet.
– Plutselig befant vi oss i byen Volodymyr-Volynskyj, inne i Ukraina, men i et område som inntil da var lite berørt av krigen. Det direkte møtet med menneskene det egentlig handlet om var uansett veldig inspirerende, sier Kvåle.
Det ble i første omgang to turer med materiell inn i Ukraina. Deretter skjøt innsamlingsaksjonene hans fart, og allerede i påsken 2022 kunne han kjøre nye leveranser med medisinsk materiell fra Polen og inn i Ukraina.
Så, sommeren 2022, gjorde han opp en midlertidig status: Hva var det landet hadde mest behov for? Og på hvilket område kunne de gjøre en tydeligere nytte?
Svaret fra ukrainske soldater og frivillige var ikke medisinsk utstyr, der mange internasjonale aktører – både giverland og hjelpeorganisasjoner – allerede drev store, profesjonelle og systematiske hjelpesendinger.
– I nær dialog med ukrainere
Svaret ble biler. Det viste seg at den ukrainske hæren hadde et akutt behov for solide biler med firehjulsdrift.
– Dere valgte militær støtte heller enn å hjelpe sivile?
– Det skjedde i nær dialog med ukrainere, ut fra en nyttevurdering. Vi valgte å spisse innsatsen vår. Vi valgte å støtte de som bærer den aller største byrden i krigen, soldatene. I Ukraina er det heller ikke noe tydelig skille mellom sivilsamfunn og forsvaret, slik det er i Norge og mange andre land. Soldatene vi støttet og fortsatt støtter er militære på grunn av en krig de er påtvunget av et annet land, dette er mennesker som var sivile dagen før.
Kvåle forteller at han opplever et stort og genuint engasjement i den ukrainske befolkningen til fordel for å støtte soldatene.
– Dette er ingen fullfinansiert statlig organisasjon med siste nytt innen militærteknologi. Soldater får utlevert en uniform og et våpen, ikke så mye mer. Resten finansieres av ukrainske familier. I praksis er det middelklassen som bærer svært mye av kostnadene ved hærens deltakelse i krigen, sier han.
Siden sommeren 2022 har solidaritetsaksjonen sendt av gårde 241 biler til Ukraina. Av typene SUV eller pick-up. Alle med firehjulstrekk, slik at de skal kunne håndtere gjørmete jorder og skogsveier ved den ukrainske fronten.
– Vi samler inn penger og kjøper biler billig i Norge. Solide biler, men ikke av nyeste årsmodell. De ukrainske soldatene foretrekker mengde framfor siste nytt i komfort, sier Kvåle.
Først sjåfør, så «ambassadør»
For hver bil som sendes fra Norge trengs det også minst én sjåfør. Store deler av Kvåles vennekrets, naboer, familie og bekjente – og etter hvert: familievenner, nabovenner og venners venner – har satt seg bak rattet i de olivengrønne bilene og levert dem til ukrainske soldater.
Den jobben gjøres gratis, på fritida. Alle dekker sine egne utgifter til reisen.
– Det mangler ikke på frivillige som vil være med som sjåfører. Og det fine med dette er at alle som har reist som sjåfører, kommer tilbake som «ambassadører» for Ukrainas sak, sier Kvåle.
I tillegg til sjåførene har han mange faste givere som, ifølge han, er «supervillige» til å bidra.
– Typiske bidrag er på 500 til 1000 kroner. Men mange har også donert det det koster å kjøpe inn én bil. Vi har i tillegg fått enkelte bidrag som er betydelig større, sier han.
I hovedsak er giverne enkeltpersoner, men noen ganger også bedrifter.

Har samlet inn 12 millioner
I kjølvannet av økt aktivitet og et stadig mer effektivt innsamlingsarbeid har det løst organiserte venne-initiativet blitt formalisert, som den norske foreningen Ukrainian Freedom Convoys. Det skjedde høsten 2023 - med Kvåle som leder.
I 2024 samlet foreningen inn Ukraina-støtte til en verdi av åtte millioner kroner. All innsats er frivillig og ubetalt, og de bruker ikke penger på administrasjon, forsikrer lederen.
Per nå har foreningen samlet inn over 12 millioner kroner.

I gjennomsnitt bruker den norske organisasjonen 28.000 kroner per bil, før den omlakkeres til olivengrønt og kjøres ut av Norge, via Polen og inn i Ukraina.
Ruten de følger holdes hemmelig. På det meste er en konvoi på tjue norske biler sendt inn i landet.
– Å være med på disse turene er en fantastisk opplevelse. Soldatene fra ulike hærenheter kommer personlig og henter bilene. Takknemligheten er veldig stor, sier Kvåle.
Bilene brukes primært til ulike typer transport av personell og utstyr til og fra frontavsnittene. Blant innkjøpene er også åtte varebiler, som Ukrainian Freedom Convoys har fått bygget om til militære ambulanser.
– Hvor mange av de drøyt 240 bilene er fortsatt i drift?
– Det har jeg ikke full oversikt over. Jeg vet at mellom fem og ti er helt eller delvis ødelagt av russiske angrep. Og så er noen ødelagt i trafikkulykker. Ved fronten er sjåførene nødt til å holde høy fart – for å være mindre utsatt for angrep, da øker også sjansen for ulykker.
UKRAINA-ENGASJEMENT PÅ GRASROTA OVER HELE NORGE
Ukrainian Freedom Convoys er bare ett eksempel blant flere titalls andre solidaritetsaksjoner for Ukraina som finnes rundt om i Norge. Både nordmenn og ukrainere i Norge deltar i det frivillige arbeidet.
Landets ambassade i Oslo er godt kjent med mangfoldet av grasrot-initiativer og sier at det er et uttrykk for at støtten til Ukraina er svært høy i den norske befolkningen.
– Vi ser at organisasjoner og privatpersoner prøver å gjøre sitt beste for å utfylle den enorme bistanden Norge gir på nasjonalt nivå gjennom Nansen-programmet for Ukraina. Dette er noe vi setter stor pris på, sier landets fungerende charge d'affaires i Oslo Ihor Holovchenko til Panorama.
Han mener at både mange grasrot-initiativene og støtten gjennom Nansen-programmet er uttrykk for at støtten til Ukraina er svært høy i den norske befolkningen.
– Antallet initiativer er så mange at ambassaden aldri vil rekke å takke dem personlig, sier han.
Panorama Nyheter har kartlagt noen av de større grasrot-aksjonene. Sju av dem yter primært humanitær og medisinsk støtte på det sivile området, sju andre gir særlig støtte til sivilforsvaret eller militære styrker. Noen gjør begge deler.
Her er de 14 Ukraina-aksjonene:
Humanitær og medisinsk støtte:
- Den ukrainske forening i Norge har siden 2014 samlet inn penger til medisinsk utstyr og driver humanitære programmer.
- Norsk Ukrainastøtte er en av de eldste organisasjonene og har i ti år samlet inn penger og utstyr, primært til sivilsektoren.
- Norsk ukrainsk brann- og ambulansestøtte (NUBAS) leverer brannbiler og andre utrykningskjøretøy til ukrainsk brannvesen.
- Stiftelsen HMM Helsehjelp Ukraina er en bergensbasert organisasjon som samler inn og finansierer medisinsk utstyr til Ukraina.
- Humanitarian Aid Norway har levert mye førstehjelpsutstyr og biler.
- NorseAid har ulike tiltak til støtte for sivilsamfunnet i Ukraina.
- NOR DOG Animal Rescue redder hunder i Ukraina.
Støtte til sivilforsvar og forsvarsstyrker:
- Fritt Ukraina er blant de aller største organisasjonene og samler inn penger til utstyr som går direkte til sivilforsvaret og ukrainske styrker, inkludert droner.
- SLAVA Ukraini Norway samler inn penger til biler og båter for den ukrainske hæren.
- Ukrainian Freedom Convoys samler inn penger for å kjøpe biler til den ukrainske hæren.
- Veteran Aid Ukraine samler inn penger til militært utstyr, blant annet droner, til soldater i den ukrainske hæren.
- Team Tromsø for Ukraina er en Tromsø-basert forening som støtter både sivile, soldater, skadde soldater og sykehus, blant annet med biler og utstyr.
- Foreningen «Biler til Ukraina» er en Rogalands-basert organisasjon som leverer biler til hæren samt klær, sko og hjelpemidler til eldre og funksjonshemmede.
- Bergen Hjelper Ukraina er en aksjon i regi av Stiftelsen Fyllingsdalen Nye Teater som har levert ambulanser og andre biler til den ukrainske hæren.
Har du kunnskap om flere? Send oss gjerne en e-post til gz@panoramanyheter.no.
Les mer om Ukraina og norsk bistand
-
Jan Egelands blindsoner
-
Ukraina-bistand: Over 50 millioner til skadde barn og psykisk helse
-
Går av som bistandssjef, gjentar omstridte Ukraina-uttalelser
-
– Ukraina overlevde vinteren, Norge ga svært viktige bidrag
-
Nytt samarbeid: 75 ukrainske medier vil få norsk støtte
-
Barn har oppholdt seg opptil sju måneder i bomberom
-
Støre i Kyiv: Norge klar til å gi mer, lover å trene opp ukrainsk brigade
-
Kharkiv nekter å bøye nakken, går trassig videre