Hvem håper du vinner valget i USA?
Hvem som vinner valget i USA, får ikke bare konsekvenser for dem som kan stemme i valget. I India. I Bangladesh. I Uganda og i Colombia vil folk merke på kroppen hvilken politikk verdens mektigste mann, eller kvinne, fører de neste fire årene.
Muzakir, IT-arbeider i Uttar Pradesh, India:
– Jeg tror ikke Kamala Harris er det riktige valget for USA, spesielt etter hennes og Biden-administrasjonens håndtering av krisen i Gaza. Jeg kan ikke støtte noen jeg mener har vært delaktig i det jeg oppfatter som et folkemord. Trump har sine egne problemer. Han er impulsiv og tar dårlige avgjørelser, men det virker ikke som han støtter slike grusomheter. Selv om han er uforutsigbar, kan han fortsatt være et mindre farlig alternativ for områder som Gaza og kanskje også Kashmir. Ingen av kandidatene har noen løsning for Kashmir, men som en del av den sittende administrasjonen, vil Harris kanskje fortsette å støtte India.
Morris Otim, lektor i Kampala, Uganda:
– Vi ønsker ikke at andre lands interesser skal påvirke oss. Jeg elsker presidenten min, det er fred i Uganda og vi har stabilitet nå. Vi ønsker ikke at noen skal komme inn og forstyrre det. Jeg er fra Nord-Uganda, der har vi vært gjennom blodige kriger. Da Trump ble valgt sist, husker jeg at han snakket om diktatorer han ønsket å fjerne. Jeg tror Trump er interessert i å destabilisere landet vårt, og det er mitt siste ønske.
Adriana Calle, konsulent i Bogotá, Colombia:
– Som venezuelaner, er det umulig å unngå å tenke på at det bor millioner av landsmenn utenfor landet vårt. Flyktninger forlater ikke landet sitt fordi de vil, men fordi de flykter fra umenneskelige forhold eller regimer som forfølger, undertrykker og torturerer. Den ene av USAs presidentkandidater ønsker at denne muligheten skal bort. Både han og hans ideologiske støttespillere i og utenfor USA forakter flyktninger og migranter. Jeg vil alltid håpe at det alternativet som gjør mest for å forsvare menneskerettighetene, vinner.
Fakhru Uddin Abu Sayed, kreativ leder i Dhaka, Bangladesh:
– Hvis Kamala Harris vinner, vil land som Bangladesh som er sårbare for klimaendringene, indirekte dra nytte av hennes arbeid for å bekjempe klimaendringene. Klimafinansiering er viktig for land som vårt, og USA er en av de største giverne. Jeg tror folk i USA vil velge en demokratisk og klimavennlig leder som Harris som sin første kvinnelige president, i stedet for en uforutsigbar politiker som Donald Trump.
Henry Ssebayigga, journalist i Kampala, Uganda:
– Det er mange kriger i verden i dag, og disse konfliktene preger også oss. I Uganda sliter vi med terrortrusler fra blant annet Kongo, og vi håper at republikanerne vil hjelpe oss militært. Siden krigen startet i Ukraina har mangelen på dagligvarer og drivstoff økt. Demokratene er ikke raske når det gjelder militær respons, og det trengs en sterk mann som Donald Trump for å ende disse krigene. Jeg ser ikke for meg at Kamala Harris klarer å stå foran Putin og Netanyahu.
Sidiq Wahid, professor i Uttar Pradesh, India:
– Når det gjelder amerikansk utenrikspolitikk i Sør-Asia, handler det ikke lenger bare om å opprettholde et stabilt India, men stabiliteten i hele regionen. Selv om India lenge har blitt sett på som et marked for USA, endrer situasjonen seg. USA kan ikke lenger overse regionens komplekse dynamikk. Det handler ikke lenger om én milliard hinduer mot 200 millioner muslimer i India. I regionen bor det nå 600 millioner muslimer, i Bangladesh, Afghanistan og i andre land. I tillegg er det økende bevissthet om at president Modis politikk har påvirket Indias langsiktige stabilitet negativt. Selv om både Harris og Trump ser på India som viktig i kampen mot Kina, vil Harris sannsynligvis legge mer press på at menneskerettigheter overholdes og være mer samarbeidsvillig når det gjelder handel.
Lucía Jaramillo Ayerbe, tidligere fredsforhandler for Colombias regjering og sosiolog i Manialzes, Colombia:
– For Colombia kan utfallet ha en betydelig innvirkning på hvordan man bekjemper væpnede grupper og narkotikahandel. Den ene favoriserer harde og repressive tiltak, som bruk av sprøyting av ulovlige avlinger som et virkemiddel. Den andre fokuserer mer på å skape alternative inntektskilder, og å jobbe med bøndene. Republikanerne har en tendens til å være mer reaksjonære og tar ofte en hard linje overfor væpnede grupper og narkobander. De har også en tendens til å være mer inngripende. Derimot vil demokratene sannsynligvis fokusere mer på langsiktig utvikling gjennom forebygging, noe jeg tror vil ha en bedre effekt over tid.
Ibrahim Khalil Ibu, journalist i Dhaka, Bangladesh:
– Selv om Harris leder på mange målinger, tror jeg Trump vil vinne. Han er både politiker og forretningsmann, og vil gjøre det bra på begge områder. Harris er bare politiker. Hvis du sammenligner forholdet mellom Bangladesh og USA under Trump og Biden, er det stor forskjell. Under Trump handlet folk her med USA, og vi fikk god støtte. Nå har Bangladesh en midlertidig regjering, og derfor vil USA ikke inngå noen handelsavtaler. For å få til gode avtaler i fremtiden, tror jeg Trump er det beste valget.
Zannatul Ferdous Nisa, student i Dhaka, Bangladesh:
– Fra et globalt perspektiv støtter jeg Harris fordi det vil skape mer mangfold. USA vil få sin første kvinnelige president, og som den supermakten USA er, vil det være et godt eksempel for resten av oss. Med Donald Trump kan det bli vanskeligere å få visum til USA, siden Trump ikke vil ha mangfold. Han vil bare bygge en mur mot Mexico. I tillegg oppfører han seg veldig merkelig. Vi trenger ikke en president som bare vil prioritere sitt eget land, siden USAs president har mange oppgaver i verden.
Les også:
-
Globaliseringens lenge varslede død?
-
Antall kvinnelige journalister mer enn halvert under Taliban
-
Vil afrikanere flest ha liberalt demokrati?
-
En afrikansk vår i vente?
-
Trumps migrasjonspolitikk: En varslet katastrofe
-
USA-valget vil få konsekvenser for kvinner og skeive i utviklingsland
-
Valget mellom saft og sprit