Washington:
Tusenvis protesterte mot nedleggelsen av USAID
Rundt 3000 demonstrerte mot nedleggelsen av USAID i Washington i går. Demonstrasjonen skjedde dagen etter beskjeden om at nesten alle fast ansatte permitteres.
Tusenvis samlet seg utenfor den amerikanske Kongressen onsdag for å protestere mot nedleggelsen av U.S. Agency for International Development (USAID) – en organisasjon som for bare tre uker siden var verdens største bistandsgiver, melder nettstedet Devex.
De siste ukene har president Trump og hans rådgiver Elon Musk jobbet hardt for å avvikle USAID. Mange av de 10 000 ansatte i USAID har blitt sagt opp allerede, og mange tusen er sendt på ufrivillig permisjon.
– Vil koste liv
– Forsøkene på å avvikle USAID vil koste liv. De vil ta livet av mennesker som Amerika har forpliktet seg til å redde, sa Jeremy Konyndyk, en tidligere høytstående tjenestemann i USAID. Han jobber nå i organisasjonen Refugees International.
Allerede rapporteres det at Trumps ordre om å fryse store deler av bistanden fra USAID har rammet utsatte grupper verden over, samt arbeidet til organisasjoner som gir livsviktig hjelp.
Konyndyk sto på talerstolen sammen med 18 demokratiske medlemmer av Kongressen og fire ledere fra USAID. Det var Friends of Foreign Aid, en grasrotbevegelse bestående av blant annet utenrikstjenestemenn, USAID-ansatte og andre støttespillere, som hadde tatt initiativ til demonstrasjonen.
«La dem jobbe», ropte de 3 000 demonstrantene, mange av dem USAID-ansatte som var suspendert, permittert eller satt i administrativ permisjon.
Senator Cory Booker, en demokrat fra New Jersey, sa at han og flere vil støtte senator Brian Schatz som har gjort det klart at han vil blokkere president Trumps nominasjoner til stillinger i Utenriksdepartementet – i protest mot USAID-nedleggelsen.
– Skal kjempe
Booker sa at han og hans demokratiske kolleger ikke vil samarbeide om nominasjonene fra Trump, og at de vil motarbeide USAIDs innlemmelse i Utenriksdepartementet «på alle mulige måter».
– Vi vil kjempe juridisk, vi vil kjempe mot prosessen, og vi vil også kjempe lovgivningsmessig, sa Booker.
Sara Jacobs, en demokrat fra California, sa at hun denne uken ville fremme lovgivning for å «motsette seg Elon Musks ulovlige overtakelse» av USAID.
– La oss være tydelige: Dette er ulovlig, og det er et kupp, sa Jacobs til folkemengden.
Trumps ordre om å stoppe USAID arbeid har allerede hatt store ringvirkninger også i USA. Mange hjelpeorganisasjoner og innleide firmaer og personer jobber med USAID som sin viktigste oppdragsgiver.
Friends of Foreign Aid anslår at nesten 52 000 amerikanske jobber og mer enn 100 000 globale jobber vil gå tapt som følge av dette.
Ulovlig?
Mandag fortalte utenriksminister Rubio – som for øyeblikket fungerer som både utenriksminister og fungerende administrator for USAID – Kongressen at byrået kan «flytte, omorganisere og integrere visse oppdrag, avdelinger og kontorer» inn i Utenriksdepartementet, mens «resten av USAID kan avvikles i samsvar med gjeldende lov».
Demonstrantene gjentok flere ganger at et slikt grep var ulovlig, og at siden Kongressen opprettet USAID i 1961, var det kun Kongressen som hadde myndighet til å oppløse byrået. Til tross for dette har Trump-administrasjonen fortsatt å skjære bort deler av byrået, kutte i ansatte, programmer og operasjoner dag for dag.
– Vårt demokrati, og jeg håper dere alle er enige med meg, er på respirator, sa Lateefah Simon, en demokrat fra California.
Les også:
-
Nesten alle USAID-ansatte kan miste jobben – fagforeninger til søksmål
-
Trump permitterer amerikanske bistandsansatte over hele verden
-
USA skal vinne, ikke inspirere
-
Har vi nådd «peak aid»?
-
Musk om USAID: – Kan ikke fikses og må legges ned
-
Haitiere lever i frykt etter Trumps presidentordre om utvisning
-
Kan Trump stoppe krigen i Sudan?