
Svarer på bistandskutt – vil gi mer til mennesker i krise og konflikt
Som svar på finansieringskrisen i internasjonal bistand, setter Norge nå av 300 millioner kroner til humanitært arbeid. – Vi vil bidra med ekstra midler for at de med størst behov skal få rask hjelp, sier utviklingsministeren.
– Internasjonal humanitær innsats med FN i spissen har reddet millioner av liv. Dette er et system som raskt mobiliserer store nødhjelpsoperasjoner for å redde liv og beskytte mot vold og overgrep i krig og krise, sier utviklingsminister Åsmund Aukrust.
I en pressemelding påpeker han at de store norske organisasjonene er viktige brikker i dette arbeidet, men at de må redusere innsatsen som følge av USAs bistandskutt.
– Norge vil derfor bidra med ekstra midler for at de med aller størst behov fortsatt skal få rask og riktig hjelp, sier utviklingsministeren.
I februar ble det klart at den humanitære sektoren vil bli svært hardt rammet av USAs bistandskutt. Globalt har USA stått for om lag 40 prosent av finansieringen av humanitær innsats. I tillegg har andre viktige givere redusert eller signalisert at de vil redusere sine budsjetter. Konsekvensene for mennesker som er avhengige av nødhjelp, er dramatiske.
– En suksesshistorie
– Vi må ikke miste av synet at det internasjonale humanitære systemet har vært en suksesshistorie. Millioner av menneskeliv har blitt reddet, blant annet som følge av amerikansk finansiering og politisk lederskap. Vi kan ikke akseptere fortellingen om at dette er bortkastede penger, sier Aukrust.
Minst 220 millioner kroner vil lyses ut til norske strategiske partnerorganisasjoner med aktiviteter rammet av den amerikanske frysen. Disse midlene skal blant annet gå til beskyttelse for folk på flukt, barn og unge og vern mot landminer og andre eksplosiver.
40 millioner kroner gis til internasjonal innsats for å bekjempe seksualisert og kjønnsbasert vold og tilgang til seksuell og reproduktive helsetjenester i humanitære kriser. Dette kommer i tillegg til allerede planlagt norsk støtte til dette formålet.
Ytterligere 40 millioner kroner vil, ifølge pressemeldingen, fordeles til fellestjenester i det humanitære systemet. Dette kan eksempelvis være logistikk, datainnsamling og analysekapasitet som er viktige for at de med størst behov skal få rask hjelp.