Flere får malaria i Etiopia: – Et tiår med fremskritt er borte
Den dødelige sykdommen malaria sprer seg raskt i Etiopia, også til områder som har vært regnet som helt malariafrie. Forskere peker på klimaendringer, konflikter og resistens mot insektmidler og medisiner som mulige årsaker.
7,3 millioner malariatilfeller og 1157 dødsfall ble rapportert i Etiopia i løpet av årets første ti måneder. Det er det høyeste antallet på sju år, ifølge Verdens helseorganisasjon.
– Utviklingen går raskt i feil retning – vi har mistet et helt tiår, sier forskeren Fitsum Tadesse, som overvåker malariaprogrammet til Armauer Hansen Research Institute i Etiopias hovedstad Addis Abeba, til New York Times.
Etiopia har nemlig tidligere hatt fremgang i bekjempelsen av sykdommen, som har feber oppkast og diaré som vanlige symptomer og er årsak til opptil 20 prosent av dødsfall blant barn under fem år i Etiopia.
Nå har imidlertid trenden snudd.
Det kan skyldes klimaendringer, pågående interne konflikter som svekker helsesystemet og fordriver mennesker samt resistens mot insektmidler og medisiner, ifølge New York Times-artikkelen.
Forskeren Tadesse sier til avisen at økningen i Etiopia bør være et forvarsel for andre land i regionen som står overfor flere av de samme utfordringene.
– Verst på landsbygda
Malaria er nå utbredt i 75 prosent av Etiopias landareal – og sprer seg særlig raskt i Oromia-regionen. Malariamyggen trives også i høyere områder enn før, deriblant i områder over 2000 høydemeter som tidligere har vært regnet som malariafrie.
– Malariasituasjonen har forverret seg de siste årene, og særlig på landsbygda der helsetilstanden og de sanitære forholdene ikke har blitt forbedret, sier Getayawkal Abraham til Panorama.
Han er bosatt i Addis Abeba, men forteller at flere familiemedlemmer på hjemplassen Jinka, sørvest i Etiopia, har fått malaria den siste tiden.
Det tror han det er flere grunner til.
– Global oppvarming har endret vanlige værforhold og hovedsakelig skapt høyere temperaturer, noe som igjen har ført til større utbredelse og utvidelse av malariaområdet.
Etiopieren får støtte fra Verdens helseorganisasjon som peker på ekstremvær forårsaket av klimaendringer som en av flere grunner til at malaria er på fremmarsj i det østafrikanske landet.
– Det er også mangel på bevisstgjøringsarbeid i samfunnet som kunne bidratt til å forhindre malaria, mener Getayawkal.
Han tror at om man hadde lykkes med å forbedre sanitærforholdene, ville det løst mye.
– Den andre løsningen bør være proaktive tiltak som å sikre tilstrekkelig med medisiner og distribusjon av kvalitetsmedisiner, verifisert av Verdens helseorganisasjon, til pasienter.
Globale trender
Som i Etiopia, ser utviklingen ut til å ha snudd globalt – der antallet malariatilfeller ble redusert med 47 prosent og antallet dødsfall med 60 prosent fra årtusenskiftet før tallene nå øker igjen.
I 2023 ble det registrert cirka 263 millioner malariatilfeller og 597.000 dødsfall globalt, noe som var en økning på elleve millioner fra året før, ifølge Verdens helseorganisasjons nye rapport «World malaria report 2024».
Afrika var hjemsted for 94 prosent av disse malariatilfellene og 95 prosent av dødsfallene. Og barn under fem år utgjorde omtrent 76 prosent av alle malariadødsfall i verdensregionen.
Landene med det høyeste antallet malariatilfeller i 2023 var Nigeria (26 prosent), Den demokratiske republikken Kongo (13 prosent), Uganda (5 prosent), Etiopia (4 prosent) og Mosambik (4 prosent), ifølge rapporten.
Selv om Verdens helseorganisasjon peker på befolkningsvekst som en del av årsaken til økt global malariaforekomst, forklarer det ikke alt. Klimaendringer, konflikt, fordriving, resistens mot lege- og insektmidler og manglende finansiering, pekes også ut som viktige årsaker.
Høsten 2021 skjedde det imidlertid et historisk fremskritt i kampen mot malaria, da Verdens helseorganisasjon anbefalte bruk av vaksinen RTS,S/AS01 (RTS,S) i områder der det er moderat og høy fare for smitte. Det har imidlertid vært flere utfordringer med å distribuere vaksinen i afrikanske land.
Les også:
-
Oppfordrer Norge til å trå til: – En ny Trump-periode er dårlige nyheter for verdens kvinner
-
Etiopias mange uvenner kan få følger for Den afrikanske union
-
Sult er ikke en naturkatastrofe, det er politikk. Derfor er også nødhjelpen det
-
Gode økonomiske utsikter i Afrika sør for Sahara
-
Kamper har drevet over 50.000 på flukt i Nord-Etiopia
-
Hvorfor gjør en omstridt havneavtale at flere unge slutter seg til al-Shabaab?
-
Global vaksinetrygghet: Hvordan sikrer vi at de som trenger det mest, får vaksiner i tide?