Oppfordrer Norge til å trå til: – En ny Trump-periode er dårlige nyheter for verdens kvinner
Norge bør gå i bresjen, mener IPPF-styremedlem Jon Lomøy. Nå rigger organisasjoner som jobber med seksuell og reproduktiv helse seg for hvordan de skal kunne fortsette å hjelpe kvinner og familier hvis støtte fra USA blir kuttet.
Under sin første periode i 2017 gjeninnførte Donald Trump «Mexico City Policy», også kalt «munnkurvregelen», som forbyr støtte til organisasjoner og andre som informerer eller utfører abort.
Denne regelen har blitt innført hver gang republikanerne har hatt makten i USA siden 1985, men Trump utvidet den til å gjelde all helsebistand, ikke bare bistandsmidler øremerket familieplanlegging.
Nå blir regelen trolig gjeninnført, og dokumentet «Project 2025», ført i pennen av den konservative tankesmia Heritage Foundation, foreslår også å ytterligere utvide regelen til å gjelde all amerikansk bistand, inkludert i humanitære situasjoner.
– Nå må Norge ta lederskap internasjonalt og få med seg andre land til å kompensere for bortfallet av finansieringen fra USA, sier Jon Lomøy, som er medlem i det globale styret i International Planned Parenthood Federation (IPPF), en av verdens største organisasjoner for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.
USA står for den største helsebistanden globalt med et budsjett til SRHR på 9,3 milliarder amerikanske dollar i fjor.
– Det vil etterlate et gap, fordi USA historisk sett har vært en viktig bidragsyter finansielt, spesielt på området prevensjon og kvinnehelse, sier Lomøy.
Nesten to millioner usikre aborter
Blant annet har Human Rights Watch rapportert om de store konsekvensene utvidelsen av «munnkurvregelen» hadde for kvinner og jenter over hele verden etter 2017.
Tilgang på seksualundervisning og bistand knyttet til hiv-bekjempelse, prevensjon og generell mødrehelse ble dårligere – fordi organisasjoner som jobber med abort, ofte jobber med disse temaene også.
MSI Reproductive Choices i Etiopia forteller at de mistet 120 millioner amerikanske dollar i støtte da Trump sist kom til makten. Penger de estimerer kunne hjulpet åtte millioner kvinner med familieplanlegging, som kunne forhindret seks millioner uønskede graviditeter, 1,8 millioner usikre aborter og forhindret at 20.000 kvinner døde i forbindelse med fødsel.
– Nå må vi anstrenge oss for å opprettholde reproduktive rettigheter. MSI har mulighet til å fylle hullene, men det vil kreve finansiering, sier landdirektør i Etiopia Abebe Shibru til Panorama Nyheter.
Kvinner trakasseres
I Etiopia har abort vært lovlig under en rekke omstendigheter i snart 20 år. Men Shibru forteller at etter at høyesterettskjennelsen Roe v. Wade, som stadfestet den føderale retten til selvbestemt abort i USA, ble opphevet i 2022, har anti-abort-grupper i Etiopia også begynt å oppfordre regjeringen til å følge USAs eksempel og kriminalisere abort.
– Beslutninger tatt i USA har innvirkning langt utenfor landets grenser, sier han og forteller at amerikansk-finansierte anti-abort-grupper trakasserer kvinner utenfor klinikkene til MSI.
– Men selv om Trumps gjenvalg kan styrke denne bevegelsen rundt om i verden, vil vi ikke trekke oss tilbake. Kampen for kvinners reproduktive rettigheter er ikke til forhandling, og MSI står ved vår forpliktelse. Vi vil ikke la politiske krefter diktere fremtiden til kvinner og jenter over hele verden.
Også Lomøy bekrefter at IPPF og andre internasjonale helsebistandsorganisasjoner vil stilles ovenfor vanskelige valg hvis «munnkurv-regelen» gjeninnføres. Skal man følge politikken, eller gi avkall på amerikansk finansiering? Selv er han klar på IPPF ikke kommer til å bøye seg.
– For oss som rettighetsorganisasjon er det ikke mulig å følge den. Da må vi heller gi avkall på amerikansk finansiering, selv om den er viktig for budsjettet vårt, sier han.
– Dette er dårlige nyheter for verdens kvinner, og retten deres til å bestemme over egen kropp.
Må kompensere
– Foreløpig vet vi ikke hvordan et presidentskifte vil slå ut, men vi vet hva som skjedde sist, sier statssekretær i Utenriksdepartementet Bjørg Sandkjær.
Sp-politikeren, som tidligere har jobbet med nettopp dette feltet i Norad, viser til at USA er en stor bistandsgiver innen SRHR, og har blant annet finansiert store innkjøp av prevensjonsmidler.
– Dette er svært viktig for å hindre uønskede graviditeter blant unge jenter i mange land i Sør.
Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter er en politisk prioritering for Norge, og regjeringen har forpliktet seg til å bidra med 9,6 milliarder kroner til innsats for SRHR i perioden 2020–2025. For å nå målet foreslår de å bruke 30 millioner mer i neste års statsbudsjett.
Jon Lomøy mener at konsekvensene av en ny Trump-periode vil avhenge av i hvor stor grad Norge og andre land stiller opp og kompenserer for bortfallet av den amerikanske støtten.
– At Trump blir USAS president er en bekymring, men det er også en oppfordring til å handle for Norge og andre støttespillere, sier han.
– Vi noterer oss oppfordringen og SRHR er svært viktig for Norge. Vi holder den fanen høyt både politisk og med finansiering. Når det gjelder akkurat dette må vi se konkret hva en Trump-administrasjon foreslår når den er på plass og så ta stilling til hva vi skal gjøre, sier Sandkjær.