Etiopiske kvinner i Mai Mekden i Tigray-region, som preges av kamphandlinger, tørke og sult.

Kamper har drevet over 50.000 på flukt i Nord-Etiopia

Over 50.000 mennesker er de siste ukene drevet på flukt fra kamphandlinger i det nordlige Etiopia. Hjelpearbeidere melder om svært vanskelige forhold for de fordrevne.

Publisert

Kampene i Raya Alamata-området i Tigray-regionen brøt ut i midten av måneden og har resultert i masseflukt av sivile.

Den humanitære situasjonen er svært vanskelig, og tusenvis av kvinner og barn trenger omfattende humanitærhjelp for å overleve, ifølge FN.

– Ifølge offisielle tall er over én million mennesker drevet på flukt i Tigray-regionen og rundt 700.000 i Amhara-regionen, men vi vet at det er langt flere, sier nødhjelpssjef Ingunn Samdal Vikene i Plan International Norge.

Hun kom akkurat tilbake fra en reise til Tigray og andre deler av Etiopia.

– Flyktningene bor under kummerlige forhold der de ikke får dekket grunnleggende behov, men de tør heller ikke reise tilbake til områdene de flyktet fra. Det gjelder særlig dem som kom fra grenseområdene til Amhara, forteller hun til NTB.

Sult og tørke

– Det er enormt mange underernærte barn. I tillegg til konflikten er regionen rammet av den verste tørken på mange tiår, noe som gjør at det er mangel på mat. Barn mister skolegang, og mange kommer bort fra familiene sine i kaoset. Det er en desperat situasjon for veldig mange, sier Samdal Vikene.

De materielle ødeleggelsene er store, men dette er ikke det verste.

– Det er konsekvensene som en traumatisert befolkning må leve med. Det er så mange historier om kvinner og jenter som er blitt gjengvoldtatt av soldater og overlatt til seg selv, uten noe hjelpetilbud, sier hun.

Okkupert av milits

Raya Alamata sør i Tigray ble okkupert av en milits fra Amhara-regionen under den to år lange krigen mellom Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og etiopiske regjeringsstyrker.

Militsen kjempet på regjeringsstyrkenes side, men skulle i henhold til fredsavtalen som ble inngått i november 2022, trekke seg ut av området. Det har ikke skjedd.

Verken myndighetene i Tigray eller i hovedstaden Addis Abeba har svart på spørsmål om kampene, og det er svært vanskelig for journalister å få adgang til området.

Meldingene om kamphandlinger har vakt stor internasjonal bekymring, og flere land med USA, Storbritannia og Frankrike i spissen har oppfordret til dialog, nedtrapping og beskyttelse av sivilbefolkningen.

Skjerpet reiseråd

Amhara er Etiopias nest mest befolkede region, og også der har det vært harde kamper det siste året. De brøt ut da etiopiske regjeringsstyrker rykket inn for å oppløse militsen.

Militsen okkuperte under krigen i Tigray den vestlige delen av naboregionen, som de gjør krav på som en del av Amhara-regionen.

Norsk UD skjerpet nylig reiserådet for denne delen av Tigray-regionen og betegner sikkerhetssituasjonen der som uforutsigbar.

– Alle reiser til bestridte områder i vestlige og sørlige Tigray frarådes, heter det i de oppdaterte reiserådet.

Powered by Labrador CMS