Facebook tillot hets, mener tigrayere – krever milliarderstatning
Flere etiopiere har sluttet seg til et søksmål mot Facebook-eier Meta. De mener selskapet ikke gjorde nok for å fjerne hatefullt innhold om konflikten i Tigray. En av saksøkerne mener faren hans ble drept som følge av etnisk hets.
De som står bak gruppesøksmålet, ber retten opprette et fond på 200 milliarder kenyanske shilling – snaut 16 milliarder kroner. Det skal gå til erstatninger til ofre for vold og hat spredd på Facebook.
En av saksøkerne sier faren hans ble utsatt for rasistiske budskap før han ble drept i november i fjor og at Facebook ikke fjernet disse, tross klager.
– Dersom Facebook bare hadde stanset spredningen av hat og moderert innholdet skikkelig, kunne faren min fortsatt vært i live, sier tigrayiske Abrham Meareg.
Bosatt i Amhara-regionen
Hendelsene rundt farens død er tidligere omtalt i Bistandsaktuelt.
Professor i kjemi Meareg Amare, som var en kjent kommentator i amhariske medier, ble et symbol på hva som kan skje når mistenksomhet og etnisk hat blandes med hets i sosiale medier.
62-åringen var født i den hellige byen Axum i Tigray, men hadde gjort sitt akademiske arbeid i og til fordel for Amhara-regionen helt siden 1979. Han var gift med en amharisk kvinne.
– På denne tiden og gjennom hele krigen var det mange tigrayere bosatt utenfor Tigray-regionen som opplevde hets, mistenkeliggjøring og trakassering, sier professor og Etiopia-kjenner Kjetil Tronvoll.
Skulle pensjonere seg
Den 3. november i fjor reiste Meareg til universitetet i regionhovedstaden Bahir Dar, der han møtte universitetets nestleder og innleverte dokumenter i forbindelse med sin forestående pensjonstilværelse.
Men om ettermiddagen samme dag møtte folk fra sikkerhetsstyrkene opp foran huset hans i byen.
Der ble han henrettet. Trusler gjorde at ingen våget seg på å hente liket. Det ble liggende på bakken i sju timer.
Forut for henrettelsen var det blitt lagt ut ulike meldinger på facebook som baktalte faren hans, forteller sønnen til BBC. Det var også publisert opplysninger som identifiserte ham.
På tross av klager ble disse facebook-postene «liggende fram til det var altfor sent», ifølge sønnens forklaring til BBC.
Forsket på Amhara-Tigray
Professor Tronvoll forteller at han kjenner sønnen Abrham Meareg personlig fra sitt arbeid som veileder ved et universitet i Etiopia.
– Han er en svært ressurssterk person, og forsket nettopp på konflikten mellom Amhara og Tigray. Med sin familiebakgrunn – med foreldre fra begge regioner – var han i en unik posisjon til å forske på temaet, sier Tronvoll.
Etter at sønnen hadde gjort det han kunne for å gjøre hendelsene rundt faren kjent for omverdenen, fikk han trusler fra amharapartier og delstatsmyndigheter, forteller den norske professoren.
– På grunn av det så han seg nødt til å flykte fra Amhara. Han rømte først til et annet sted i Etiopia, deretter til Frankrike og videre til USA, der han studerer nå. Jeg bisto ham også personlig med dette, sier Tronvoll.
Avventer kommentar
Ifølge Tronvoll var Facebook populært og ble hyppig brukt som en plattform for å spre hat og etnisk hets under konflikten, særlig i urbane områder. Samtidig bidro politikere og opinionsledere til en legitimering av etnisk hets.
– Statlige medier og folk i kretsen rundt statsministeren brukte nedsettende ord og uttrykk om tigrayere. De mistenkeliggjorde dem for å være kollaboratører med fienden, TPLF. Statsministeren selv brukte ord som «ugras». Dette bidro til en legitimering av hets mot tigrayere også i lokalsamfunnene, sier Tronvoll.
En Facebook-talsmann sier til nyhetsbyrået AP at de ikke kan kommentere søksmålet fordi de ikke har mottatt det. I en generell kommentar sier imidlertid selskapet at hatprat og oppfordringer til vold er mot deres regler.
I en begjæring fra saksøkerne anklages Meta også for umenneskelige arbeidsforhold for moderatorene som jobber i Kenyas hovedstad Nairobi. De følger opp innhold for det østlige og sørlige Afrika, en region med rundt en halv milliard innbyggere.
Saksøkerne mener moderatorene er overarbeidet og at dette fører til systematisk diskriminering av afrikanske Facebook-brukere.
Les mer om Etiopia:
-
Oppfordrer Norge til å trå til: – En ny Trump-periode er dårlige nyheter for verdens kvinner
-
Etiopias mange uvenner kan få følger for Den afrikanske union
-
Sult er ikke en naturkatastrofe, det er politikk. Derfor er også nødhjelpen det
-
Gode økonomiske utsikter i Afrika sør for Sahara
-
Kamper har drevet over 50.000 på flukt i Nord-Etiopia
-
Hvorfor gjør en omstridt havneavtale at flere unge slutter seg til al-Shabaab?
-
Global vaksinetrygghet: Hvordan sikrer vi at de som trenger det mest, får vaksiner i tide?
-
- Hjerteskjærende forhold