Senterpartiets nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (i midten), Gro Anita Mykjåland og Sigbjørn Gjelsvik la torsdag fram utkast til nytt prinsipp- og handlingsprogram for stortingsperioden 2025-2029.

Senterpartiet med utkast til nytt partiprogram:

Droppet satsing på sivilsamfunn og utdanning i kriser

En rekke tidligere prioriterte utviklingspolitiske temaer hadde blitt borte da Senterpartiet torsdag presenterte sitt utkast til nytt partiprogram. – Bare et førsteutkast, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, som har ledet arbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Utkastet til nytt partiprogram har beholdt løfter om fortsatt å bruke minst én prosent av bruttonasjonalinntekt til bistand, og presiserer at pengene skal ha som mål å fremme økonomisk utvikling eller velferd i utviklingsland.

Den Tvinnereim-ledete programkomiteen ønsker også å videreføre satsinger på matsikkerhet, klimatilpassing, fornybar energi, helse, likestilling og bekjempelse av ulikhet i norsk bistand.

Derimot har man kastet ut tidligere viktige utviklingspolitiske markeringssaker som utdanning under humanitære kriser, støtte til sivilsamfunn og arbeid mot skadelige skikker. Også andre formuleringer om kvinnerettigheter er fjernet. 

Utelot punkt om utdanning

Her er noen av formuleringene som ikke lenger står i programmet:

  • Videreføre Norges ledende rolle globalt for å sikre tilgang til utdanning under humanitære kriser.
  • Arbeide for at kvinner og barn i hele verden får rett til å foreta egne valg og bestemme over sine egne kropper og eget liv. Det er særlig viktig å prioritere kvinner og barn i krisesituasjoner, siden de da er sårbare for overgrep og menneskehandel. 
  • Arbeide aktivt mot skadelige skikker som barne- og tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, mot seksuelle overgrep og menneskehandel.
  • Etablere en ordning for midlertidig opphold i Norge for menneskerettsaktivister som ikke kan oppholde seg i hjemlandet. 
  • Styrke støtten til sivilsamfunn og internasjonal fagbevegelse.

–  Bare et førsteutkast

– Dette er førsteutkastet til program, og i neste runde kommer flere setninger til å legges inn etter innspill i hele partiorganisasjonen. Derfor var det ønskelig å ha en kortere tekst i førsteutkastet. Ingen skal være i tvil om at for eksempel sivilsamfunnsstøtte fortsatt er sentralt for Senterpartiet, sier Tvinnereim.

De konkrete formuleringene skal imidlertid partiorganisasjonen få være med og lage i månedene som kommer, forklarer hun.

– Det er mye bra i dette programutkastet. Det har tydelige prioriteringer, selv om det er litt rundere formulert og det er positivt at de skriver at én prosent av BNI til bistand skal opprettholdes, sier generalsekretær i Redd Barna Henriette Westhrin i en kommentar.

Savner barneperspektiv

Samtidig viser Redd Barna-sjefen til at regjeringen i sine første tre år har uthulet én-prosentmålet ved at en enda større del av økningen på klimatiltak er blitt tatt innen rammen av én prosent.

– Vi håper det kommer en endring som sier at klimatiltak må tas fra Oljefondet, sier hun.

Generalsekretæren mener også det er svært positivt at de fortsatt vil satse på likestilling, demokrati og bekjempelse av ulikhet, sammen med en forventet og naturlig videreføring av matsikkerhet. Hun er også glad for at det påpekes at lokale aktører skal få mer makt og ressurser.

– Redd Barna savner imidlertid barneperspektivet i utkastet, og særlig savnes utdanning. Alle barn har rett på en god og uavbrutt utdanning, og det er synd at Sp ikke har videreført den globale lederrollen Norge har hatt her, sier Westhrin.

Powered by Labrador CMS