En politibil kjører forbi Oslo tinghus, der den siktede ble begjært varetektsfengslet sist uke. Nå er han løslatt etter en ukes isolasjon, men politiet opprettholder siktelsen.

Kirkens Nødhjelp-ansatt løslatt fra varetekt, nekter fortsatt skyld 

Den ansatte, som er siktet for millionsvindel begått ved ett av Kirkens Nødhjelps landkontorer, er nå løslatt fra varetekt, opplyser politiet. Det er ikke kjent om mannen fortsatt befinner seg i Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Vi tar politiets beslutning om å avslutte varetektsfengslingen av en ansatt ved et av våre landkontor til etterretning, sier Arne Næss-Holm, utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp (KN).  

Arne Næss-Holm, utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp

Han opplyser at organisasjonen har iverksatt ulike tiltak for å sikre en god og etisk forsvarlig drift av landkontoret, herunder å få på plass en ny ledelse på stedet.

Det var tirsdag sist uke Økokrim siktet en ansatt i bistandsorganisasjonen for grov korrupsjon av bistands­midler. Beløpet ble anslått til hele 50 millioner kroner. Dersom dette blir endelig bekreftet gjennom en dom, vil det være et historisk stort svindelbeløp for en norsk bistandsorganisasjon.

Mannen, som i flere år har hatt en høytstående stilling ved ett av KNs landkontorer, ble pågrepet i Oslo dagen før siktelsen ble kjent. Siden da er han holdt i full isolasjon.

Nekter straffskyld

Den siktede hevder seg fortsatt uskyldig, opplyser hans forsvarer Brit Kjelleberg til Panorama Nyheter. Hun vil foreløpig ikke si noe mer om hva mannen har forklart i avhør hos politiet.

Førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim er også sparsom med opplysninger om etterforskningen.

«Status i saken er at den er under etterforskning. Vi er helt i starten av denne så det er for tidlig å si noe mer om detaljer i saken», skriver hun i en e-post.

Økokrim vil ikke kommentere om faren for bevisforspillelse nå er over, eller hvilke vilkår som er satt for løslatelsen.

Ekstern gjennomgang

Pågripelsen skjedde i kjølvannet av en ekstern gjennomgang av økonomiske og administrative forhold ved landkontoret. Den ble levert til Kirkens Nødhjelp 22. januar i år. 

Resultatet av gjennomgangen indikerte «en høy sannsynlighet for brudd på innkjøpsreglement og brudd på våre etiske retningslinjer», har Kirkens Nødhjelp tidligere opplyst i en pressemelding.

Bakgrunnen for pågripelsen og én uke varetektsfengsling med isolasjon var hensynet til etterforskningen og fare for bevisforspillelse, har Økokrim opplyst.

Kickback

Også kalt returprovisjon, er en illegal transaksjon der kjøper får en økonomisk godtgjørelse for å ha muliggjort en lønnsom forretning.

Kilde: Norsk akademisk ordbok

Ifølge siktelsen mener Økokrim at mannen over en periode fra januar 2022 og frem til januar i år «bisto andre ved å tilrettelegge for mottak av kickbacks for minimum 50 millioner norske kroner fra ulike leverandører som ble tildelt kontrakter i regi av Kirkens Nødhjelp».

– Innkjøp av varer og tjenester er et område som er utrolig sårbart, påpekte Norads fagdirektør for styresett Lise Stensrud i en kommentar til Panorama Nyheter sist uke. 

Les mer: – Overalt der vi gir bistand er det høy risiko for korrupsjon

Har satt inn ny, erfaren ledelse

– Kirkens Nødhjelp vil fortsette å samarbeide med og støtte opp om politiets arbeid med saken, sier Arne Næss Holm til Panorama. 

Han opplyser at KN, uavhengig av politiets håndtering av saken, har iverksatt flere tiltak for å sikre organisasjonen og det aktuelle landkontoret mot korrupsjon og brudd på KNs etiske retningslinjer. 

– Vi har stanset alle ikke-kritiske utbetalinger til landkontoret, og vi har også satt inn en ny og svært erfaren ledelse ved kontoret, sier Kirkens Nødhjelps utenlandssjef Arne Næss-Holm.

Han forsikrer at Kirkens Nødhjelp har nulltoleranse for korrupsjon, og at midlene organisasjonen forvalter effektivt skal gå til å redde liv, bygge lokalsamfunn og søke rettferdighet. 

Powered by Labrador CMS