Uchechi Deborah Uchenna fra organisasjonen ISWSC besøker en jenteskole i Imo i Nigeria. Med USAID-støtte jobber organisasjonen mot blant annet kjønnslemlestelse og kjønnsbasert vold. Nå frykter mange at Trump vil kutte støtten til slikt arbeid.

Dette er (noe av) bistanden Trump mener «ikke samsvarer med USAs interesser»

USA har vært verdens største bistandsgiver de fire siste årene. De neste månedene skal Trump-administrasjonen gjennomgå bruken av vel 60 milliarder dollar. I et såkalt «exit-memo» argumenterer utgående USAID-direktør Samantha Power for at den amerikanske bistanden blant annet har bidratt til «å løfte samfunn ut av fattigdom».

Publisert Sist oppdatert

At president Donald Trump har varslet gjennomgang av USAs bistand – og fryser alle utbetalinger til amerikanske samarbeidspartnere i 90 dager – har skapt reaksjoner.

I tillegg til bistandsfrysen, har Trump gjennom ulike presidentordre valgt å trekke USA ut av Parisavtalen og flagget at samarbeidet med Verdens helseorganisasjon skal avsluttes.

I en av presidentordrene, heter det at innrettingen av USAs bistand «ikke samsvarer med USAs interesser, og i mange tilfeller står i kontrast til amerikanske verdier».

USA er verdens desidert største bistandsgiver, og brukte i 2023 vel 64 milliarder dollar på bistand, ifølge ferske tall fra OECD’s utviklingskomité (DAC). Til sammenligning brukte norske myndigheter vel 5,5 milliarder dollar på bistand i samme periode.

Svarer på store utfordringer?

Den føderale etaten U.S. Agency for International Development (USAID) har ansvaret for brorparten av landets ikke-militære bistand. Ingen vet utfallet av Trumps varslede gjennomgang – men store endringer kan få alvorlige konsekvenser for fattige mennesker.

Utgående USAID-sjef Samanta Power.

I et såkalt «exit-memo» kommer avtroppende USAID-sjef Samantha Power med et sterkt forsvar for USAs utviklingssamarbeid med fattige land. Power, som også hadde viktige roller i Obama-perioden, lister i notatet opp resultater av bistanden de fire siste årene: 

«Vi har styrket demokratier, fremmet inkluderende økonomisk vekst, støttet kvinners rettigheter, bekjempet klimaendringer», håndtert humanitære kriser – og «spilt en sentral rolle (...) for å hjelpe det ukrainske folk til å motstå Putins urettferdige krig».

Powers mener også at amerikansk bistand er reformert i hennes periode som USAID-sjef, blant annet med økt bruk av evalueringer, samt ved kutt i administrasjonskostnader og byråkrati – alt «for å kanalisere amerikanske skattebetaleres penger mer effektivt».

Til stede i mer enn 100 land: «På vegne av det amerikanske folk, fremmer vi demokratiske verdier i utlandet og arbeider for en fri, fredelig og velstående verden», heter det fra USAID.

USAID er også i hennes periode blitt permanent medlem av USAs nasjonale sikkerhetsråd, og Powers mener det har bidratt til at «utviklings- og humanitære hensyn, samt perspektiver fra de samfunnene vi jobber, er brakt inn i regjeringens beslutningsprosesser».

I USAIDs rapport Fiscal Year 2024, pekes det på de lange linjene i USAs bistand. 

Siden etaten ble grunnlagt for mer enn 60 år siden, har USAID bidratt til å takle mange av vår tids største utfordringer, heter det: 

«Sammen med våre partnere, bidrar vi til å løfte samfunn ut av fattigdom, motarbeider undertrykkelse og sikrer fred etter konflikter», ifølge rapporten som i detalj beskriver hvordan USAID forvaltet amerikanske bistandsmidler i fjor.

Why USAID matters?

Under overskriften «Why USAID matters», pekes det blant annet på at USA har tatt en lederrolle for «å fremme innovative landbrukspraksiser», at man «hjelper samfunn med å tilpasse seg et skiftende klima», samt at USAID «utvider rekkevidden av vaksiner og livredde medisinske hjelp, samtidig som vi styrker helsevesenet». USAID bistår også partnere med å oppnå økonomisk vekst og støtter de som har minst, ifølge rapporten.

Bistand fra alle medlemsland i OECDs utviklingskomite (DAC) utgjorde 223,3 milliarder dollar i 2023. Med vel 64 milliarder dollar, sto USA for 29 prosent av bistanden fra DAC-landene. Til sammenligning var Tyskland, med 37,9 milliarder dollar, nest største giver.

USAs bistand til de minst utviklede landene (MUL) var i 2023 på 13,5 milliarder dollar, en nedgang fra 2021. Årsaken til nedgangen er en økning i bistand til Ukraina – det klart største enkelt-mottakerlandet av amerikansk bistand i 2023 (med 11,1 milliarder dollar). 

Selv om USA var den største giveren til Ukraina i DAC-oversikten, er dette bare én del av bildet: EU-landene gir nemlig mye av Ukraina-bistanden gjennom EU-institusjonene. Med vel 20 milliarder dollar, var EU den klart største giveren til Ukraina i 2023. 

Litt under halvparten av den amerikanske bistanden, vel 27 milliarder dollar, gikk i 2023 via multilaterale kanaler – som FN-systemet og de store utviklingsbankene. 

I USAIDs årsrapport for 2024, henvises det til U.S Strategy on Global Development. Nå er dokumentet ikke lenger tilgjengelig på nettsiden til Det hvite hus.

USAID har de siste fire årene innrettet bistanden etter følgende hovedkategorier:

Demokrati, menneskerettigheter og styring

Økonomisk vekst

Utdanning og sosiale tjenester

Humanitær hjelp

Helse

Programutvikling og tilsyn

 ● Fred og sikkerhet

USAID spiller, ifølge USAID, en helt sentral rolle i gjennomføringen av U.S. Strategy on Global Development (dokumentet er p.t ikke tilgjengelig på Det hvite hus sine nettsider; journ.anm) – og «ligger helt i front i den globale innsatsen (...) for å nå FNs bærekraftmål».

Her kan du lese rapporten for Fiscal Year 2024 – samt hele Samantha Powers «exit memo».

Powered by Labrador CMS