«Verden sliter med flere utfordringer enn på noe tidspunkt i mitt voksne liv», skriver Bill Gates i Gates-fondets siste rapport.

Bill Gates med klart budskap til verdens ledere før FNs generalforsamling:

– Underernæring er klodens verste helsekrise for barn

148 millioner barn var rammet av stunting i fjor, en tilstand der man ikke vokser til sitt fulle potensial. Med sin åttende Goalkeepers Report oppfordrer Gates Foundation verdensledere, som neste uke samles under FNs generalforsamling, om å forhindre at «enestående framskritt» innen global helse ikke reverseres.

Publisert Oppdatert

Med rapporten «A Race to Nourish a Warming World» anslår Gates Foundation at ytterligere 70 millioner barn vil rammes av underernæring innen 2050. En oppskalering av innsatsen kan forhindre dette, argumenterer rapportforfatterne, som også påpeker at dét vil bygge motstandskraft mot klimaendringer og bidra til økonomisk vekst. 

Gates Foundation ber derfor verdens ledere – som søndag samles til FNs høynivåuke i New York – om en kraftig økning i finansieringen til globale helsetiltak.

«Verden sliter med flere utfordringer enn på noe tidspunkt i mitt voksne liv: inflasjon, gjeld, nye kriger. Dessverre holder ikke bistanden tritt med alle behovene, spesielt på de stedene som trenger det mest», skriver Bill Gates i forordet til rapporten

Ber om påfylling av Child Nutrition Fund

Underernæring er «klodens verste helsekrise for barn», mener Microsoft-gründeren som ber om penger til det nyopprettede fondet Child Nutrition Fund, samt til Vaksinealliansen Gavi og Det globale fondet for bekjempelse av aids, malaria og tuberkulose.

«Hvis vi gjør disse tre tingene, vil vi ikke bare innlede en ny global helse-boom og redde millioner av liv – men vi vil også bevise at menneskeheten fortsatt kan reise seg for å møte en av vår tids største utfordringer», skriver Gates.

I 2023 estimerte Verdens helseorganisasjon at 148 millioner barn ble rammet av stunting eller wasting. Førstnevnte er en tilstand der barn ikke vokser til sitt fulle potensiale, mentalt eller fysisk, mens wasting betyr at barna er svake og utmagrede, som gir større risiko for utviklingsforsinkelser eller død. Dette er de mest alvorlige formene for kronisk og akutt underernæring, påpekes det fra Bill og Melinda Gates Foundation.

Rapporten retter også oppmerksomheten mot de økonomiske kostnadene ved underernæring. Ifølge Verdensbanken tilsvarer kostnadene for underernæring tre billioner dollar i produktivitetstap hvert år, fordi underernæring hemmer fysiske og kognitive evner. I lavinntektsland varierer dette tapet fra 3 til 16 prosent av BNP.

Redusert finansiering til global helse

Mellom år 2000 og 2020 falt barnedødeligheten i verden med 50 prosent, og forekomsten av verdens dødeligste infeksjonssykdommer ble også halvert, og helse-framskrittene skjedde i regioner der sykdomsbyrden hadde vært høyest – i Afrika og Asia.

Men den positive trenden snudde med koronapandemien, og samtidig har andelen av internasjonal bistand til Afrika gått ned, argumenterer rapportforfatterne: 

«I 2010 gikk 40 prosent av all internasjonal bistand til afrikanske land. Men tallet er nå nede på bare 25 prosent – den laveste prosentandelen på 20 år – til tross for at mer enn halvparten av alle barnedødsfall skjer i Afrika sør for Sahara», heter det.

Trenden etterlater ifølge Gates Foundation hundrevis av millioner av barn i alvorlig risiko for å dø eller lide av sykdommer som kan forebygges, og det «truer også den enestående fremgangen verden gjorde innen global helse i Afrika mellom 2000 og 2020».

«A Race to Nourish a Warming World» fremhever en rekke verktøy som vil hindre underernæring, bygge motstandskraft mot klimaendringer og redusere barnedødsfall.

«Den beste måten å bekjempe virkningene av klimaendringer er ved å investere i ernæring . Underernæring gjør hvert skritt vår art ønsker å ta tyngre og hardere. Men det motsatte er også sant. Hvis vi løser underernæring, gjør vi det lettere å løse alle andre problemer. Vi løser ekstrem fattigdom. Vaksiner blir mer effektive. Og dødelige sykdommer som malaria og lungebetennelse blir langt mindre dødelige», skriver Gates.

Powered by Labrador CMS