19 år gamle Irfan Al Sayed er førsteårsstudent og en av flere tusen som har stått på barrikadene de siste ukene. – Vårt land, vår generasjon, ønsker oss Dr. Mohammad Yunus, sier Al Sayed til Panorama.

Studenter i Bangladesh jubler etter statsministerens avgang: – Vår generasjon vil ha fredsprisvinner Mohammad Yunus! 

Tusenvis av studenter har stått i frontlinjen for demonstrasjonene som førte til statsminister Sheikh Hasinas avgang. Vi har snakket med noen av dem om hvilke forventinger de har om et nytt Bangladesh etter revolusjonen.

Publisert Oppdatert

Etter 15 og et halvt år ved makten ble statsminister Sheikh Hasina, som av mange ble betraktet som en diktator, avsatt.  

Demonstrasjonene i Bangladesh startet opprinnelig med at studenter protesterte mot et kvotesystem som ga 30 prosent av jobbene i det offentlige til familiemedlemmer av veteraner i Bangladeshs uavhengighetskrig mot Pakistan. Planen var ikke å avsette regjeringen, studentene ønsket reform og rettferdige muligheter i jobbmarkedet. 

Mandag denne uken trakk likevel den upopulære statsministeren seg etter voldsomme og dødlige demonstrasjoner.

Nå jubler flere studenter Panorama har møtt i Bangladesh over at statsministeren  har gått av. 

En av dem er 23 år gamle Rupaiya Sreshtha Tanchangya.

Rupaiya Sreshtha Tanchangya (23) gråt av glede da statsminister Sheikh Hasina trakk seg den 5. august.

Rupaiya Sreshtha Tanchangya (23) er fjerdeårsstudent ved Institutt for Massekommunikasjon og Journalistikk ved Dhaka University. Hun har deltatt i demonstrasjonene, og nå har hun også vært med på å skrive historie. 

Fakta om Bangladesh:

  • Republikk innerst i Bengalbukta i Sør-Asia. Grenser mot India i vest, nord og øst, og mot Myanmar i sørøst.
  • Over 173 millioner innbyggere, ifølge et anslag fra 2023. Bangladesh er et av verdens tettest befolkede land.
  • Mye av landet består av det fruktbare deltaet til elvene Ganges og Brahmaputra. Disse lavtliggende områdene er utsatt for oversvømmelser, havnivåstigning og sykloner.
  • Bangladesh regnes som et av verdens minst utviklede land. En stor del av eksportinntektene kommer fra tekstilindustrien, som har vokst raskt det siste tiåret.
  • Et stort flertall av befolkningen er muslimer, mens rundt 10 prosent er hinduer.
  • Bangladesh ble et selvstendig land i 1971, etter en krig mot Pakistan. Området hadde inntil da vært den østlige delen av et todelt Pakistan.

– Vi hadde aldri trodd vi skulle starte et masseopprør etter 15 år med Sheikh Hasina ved makten. Kvotereformbevegelsen ble ledet av vanlige studenter, men regjeringsvennlige medlemmer fra Student League, fikk beskjed av Obaidul Quader (generalsekretær for Bangladesh Awami League) om å «svare på våre aktiviteter».

400 døde

Siden begynnelsen av juli har over 400 mennesker blitt drept i protestbølgen i Bangladesh. Bare mandag denne uken ble 109 personer drept, ifølge tall innhentet av nyhetsbyrået AFP.

I tillegg til mange demonstranter er også politifolk blitt drept. 

Situasjonen eskalerte voldsomt etter en pressekonferanse 14. juli, hvor Sheikh Hasina avviste studentenes krav og kalte dem kollaboratører. Dette provoserte studentene, og protestene tiltok i styrke og omfang. Regjeringen svarte med makt, som igjen førte til at flere hundre døde. Forsøk på å få kontroll over situasjonen med portforbud og utplassering av militære var mislykket. Studentene fortsatte å kreve regjeringens avgang etter all volden.

Tanchangya forteller at hverken hun eller andre hun kjenner tidligere har tatt det  statsministeren sier særlig seriøst. Men da hun henvendte seg til studentene i forbindelse med protestene, hadde ordene effekt.

– Da statsministeren kalte oss «Razakar» eller kollaboratør, burde hun ha forstått hvor upassende det var. Hvordan kunne hun kalle oss kollaboratører når det eneste vi ønsket var reform? Vi studenter er brødre, søstre og barn av noen. Ikke kollaboratører. Vi deltok i protestene for å bygge fremtiden, derfor rammet statsministerens ord ekstra hardt. Det mobiliserte også vanlige folk som tok til gatene, sier Tanchangya til Panorama.

Gledestårer

Søndag kveld holdt Sheikh Hasina flere krisemøter med egne ministre og tjenestemenn. Presset mot regjeringen fortsatte å øke, og mandag morgen denne uka ble det klart at de ikke lenger hadde kontroll. Sheikh Hasina bestemte seg for å trekke seg.

– Jeg gråt av glede da statsministeren trakk seg den 5. august. Jeg protesterte ved Bangla Motor i Dhaka dagen før, og mine familiemedlemmer ble angrepet av regjeringsvennlige Student League i Mohammadpur, forteller Tanchangya.

Tusener av demonstranter og sympatisører av opposisjonspartiet BNP i Dhaka 7. august. Den nye regjeringssjefen og tidligere nobelprisvinneren Muhammad Yunus har oppfordret folk til å bli med «å bygge landet» etter uker med dødelige protester, som til slutt førte til statsminister Sheikh Hasinas avgang.

Flere menneskerettighetsgrupper har anklaget Sheikh Hasina for å ha klamret seg til makten ved hjelp av vold, inkludert drap på aktivister og utenomrettslige fengslinger av opposisjonspolitikere.

Nå håper Tanchangya på endring.

– Vi må holde sammen og ikke slippe til destruktive krefter. De fleste studentene ønsker at Dr. Mohammad Yunus skal ta ledelsen. Han er en av de mest respekterte intellektuelle i landet, og han er også respektert internasjonalt. Jeg vil oppfordre folk til ikke å bli emosjonelle og hevngjerrige. Vi må holde oss til reglene og arbeide med verdighet, sier den unge studenten.

En annen som nå også setter sin lit til den nye regjeringssjefen i Bangladesh, er 19 år gamle Irfan Al Sayed. Også han har deltatt i demonstrasjonene.

– Vårt land, vår generasjon, ønsker Dr. Mohammad Yunus. Han er nobelprisvinner og for meg er han et av verdens klokeste og smarteste hoder. Han er ikke korrupt, han har ryggrad og skiller seg ut blant landets politikere og intellektuelle. Derfor vil vi at han skal lede landet vårt til nye høyder, inntil en bedre regjering er dannet som følge av et rettferdig valg.

Al Sayed har høye forventinger til landets fremtidige ledelse.

– Vi forventer at neste regjering hjelper oss med å opprettholde friheten vi har vunnet. At ytringsfriheten opprettholdes, at korrupsjon, bestikkelser og enhver form for urettferdighet utryddes. Den fremtidige regjeringen bør garantere for sikkerheten og rettigheter for minoriteter, samt forbedre rettighetene til majoriteten av befolkningen.

Al Sayed forteller til Panorama at det tok litt tid før han bestemte seg for å ta del i demonstrasjonene.

– Vi ønsker oss et anti-diskriminerende og sekulært land i fremtiden. Den eldre generasjonen i Bangladesh er velkommen til å styre oss dersom de har gode idealer.

Sanjida Yasmin Snigdha, 22

– Protestene var relativt beskjedne i begynnelsen, de var fredelige og legitime. Men da regjeringsvennlige aktivister begynte å angripe, og politiet begynte å drepe uskyldige, ubevæpnede studenter, kunne jeg ikke sitte hjemme lenger. Med livet som innsats gikk jeg ut for å slutte meg til medstudenter og landsmenn som ble forfulgt og skutt for å be om grunnleggende rettigheter. Jeg måtte bli med i kampen mot den onde diktatoren, sier han.

Bangladesh ble selvstendig i 1971, men har aldri hatt noen demokratisk regjering, understreker Al Sayed. 

– Vi fikk den ene undertrykkeren etter den andre. Våre politiske rettigheter ble tatt fra oss, vi ble plyndret. Derfor grep vi muligheten til å mobilisere i kampen for rettferdighet. Vi må sørge for at en ny regjering legger demokratiske prinsipper til grunn. Vi kan ikke la korrupsjon få fotfeste igjen. Vi må sørge for at rettferdighet skjer. Vi må sørge for at rettighetene til det bangladeshiske folket blir ivaretatt, sier han.

En isolert leder

I Bangladesh ble Sheikh Hasinas regjering stadig mer isolert. Etter lang tid ved makten skapte hun seg mange fiender. Korrupsjon, hvitvasking av penger og økonomiske nedgangstider førte til misnøye. Stort sett alle partier, bortsett fra 14-parti-alliansen ledet av Awami League, var etter hvert i opposisjon til regjeringen. Sheikh Hasina ble politisk isolert, noe som også ble tydelig under studentprotestene.

Sanjida Yasmin Snigdha er tredjeårsstudent ved engelskavdelingen ved Dhaka University. Hun var aktiv i protestene fra 16. juli til august. Statsministerens avgang omtales nå som Bangladeshs uavhengighet, forteller hun til Panorama.

Sanjida Yasmin Snigdha (22) er tredjeårsstudent ved engelskavdelingen ved Dhaka University. – Vi ønsker oss et anti-diskriminerende og sekulært land i fremtiden. Den eldre generasjonen er velkommen til å styre oss dersom de har gode idealer, sier hun til Panorama.

– Hundrevis av mennesker har blitt martyrer, og rettsakene i kjølvannet av dette starter snart. Mange politiske partier har deltatt i voldshandlinger og noen av dem vil ha borgerkrig, mener studenten.

Hun sier studenter fra ulke hold står sammen for å bidra i den spente situasjonen.  

– Muslimske madrassa-studenter vokter hindutemplene. Vi rengjør parlamentet. Siden det ikke er trafikkpoliti i gatene, er det nå studenter som dirigerer trafikken, sier hun. 

Nå håper hun og medstudenter at en ny regjering skal sikre minoriteter rettigheter og også menneskerettighetene til hver borger. 

– Vi ønsker oss et anti-diskriminerende og sekulært land i fremtiden. Den eldre generasjonen i Bangladesh er velkommen til å styre oss dersom de har gode idealer. 

Hun sier støtten til Dr. Mohammad Yunus er stor fordi han er blant de mest respekterte i landet. 

– Hvis du snakker med den yngre generasjonen, vil de fleste nevne ham som den foretrukne leder, sier Snigdha.

Muhammad Yunus ankom Bangladesh i dag. Som leder av overgangsregjeringen skal han stake ut kursen fram mot nyvalg i landet.

– Det er avgjørende at tilliten til myndighetene blir gjenopprettet raskt, sier Yunus (84) til Financial Times.

– Vi trenger ro, vi trenger et veikart fram not nyvalg, og vi må komme i gang med arbeidet når det gjelder å forberede landet på et nytt lederskap, sier han.

Yunus, som fikk Nobels fredspris i 2006, blir ikke statsminister, men har fått tittelen sjefrådgiver. Han vil heller ikke stille til valg eller ta på seg noe offentlig embete etter overgangsperioden, sier han til Financial Times.

Powered by Labrador CMS