Demonstranter løper forbi en butikk som står i brann i Dhaka. Statsministerens residens er mandag blitt stormet av demonstrantrer.

Statsministeren i Bangladesh har gått av – residensen er stormet av demonstranter

Statsminister Sheikh Hasina i Bangladesh har gått av, bekrefter landets forsvarssjef. Hasinas residens i hovedstaden Dhaka er stormet av demonstranter.

Publisert Oppdatert

I en tale mandag bekreftet forsvarssjef Waker-Uz-Zaman det en rekke kilder og medier hadde sagt: At Hasina har trukket seg.

En midlertidig regjering skal nå styre landet inntil videre.

Avisa Prothom Alo Daily melder at tusenvis av mennesker har tatt seg inn i statsministerens residens. Dette bekreftes av TV-bilder på kanalen Channel 24.

En kilde tett på Hasina sier til nyhetsbyrået AFP at hun har reist til India i et helikopter. Tidligere har byrået meldt at statsministeren og hennes søster har reist til «et tryggere sted».

Uker med protester

Titusener av mennesker har i flere uker fylt gatene i Dhaka og andre byer i Bangladesh med krav om at Hasina går av. Hundrevis er drept i sammenstøt mellom politiet og Hasinas tilhengere.

Statsminister Sheikh Hasina trakk seg mandag, etter 15 år ved makten i Bangladesh. Bildet av henne ble tatt i Paris i 2021.

Søndag ble 94 personer drept, ifølge tall fra AFP, noe som betyr at denne dagen ble den dødeligste hittil. Tallet er basert på opplysninger fra politi og sykehus. Minst 11.000 mennesker er pågrepet, og både skoler og universiteter er stengt.

Forsvarssjefen sier i sin tale at hæren har hatt samtaler med de største politiske partiene i Bangladesh om en midlertidig regjering.

Waker-Uz-Zaman ber borgerne om å stanse all voldsbruk. Han lover etterforskning av alle hendelser der folk er blitt drept de siste ukene.

Myndighetene i India opplyser at beredskapen er skjerpet langs landets grense mot Bangladesh.

Forskanset seg i residensen

Både bredbånd og mobildata-tjenester var kuttet i Bangladesh mandag. I tillegg var det innført portforbud på ubestemt tid.

Grunnen var at demonstrantene hadde planlagt et demonstrasjonstog med krav om statsministerens avgang.

Hasinas residens var barrikadert og tungt bevoktet av både politi og soldater. Idet demonstrantene nærmet seg, valgte hun likevel å forlate bygningen – og landet.

Demonstrantene startet opprinnelig med at studenter protesterte mot et kvotesystem som gir 30 prosent av jobbene i det offentlige til familiemedlemmer av veteraner i Bangladeshs uavhengighetskrig mot Pakistan i 1971.

Powered by Labrador CMS