Protestene fortsetter i Mosambik
De siste ukene har tusenvis av unge demonstranter tatt til gatene i Mosambik med krav om at regjeringspartiet Frelimo går av. Flere titalls er drept og tusenvis er såret, i følge offisielle kilder.
Protestene kommer etter omfattende anklager om valgfusk i presidentvalget i oktober, som Frelimo hevder å ha vunnet med 80 prosent av stemmene, mens partiet Podemos’ kandidat, Venancio Mondlane, mener han er den egentlige vinneren. EU og flere internasjonale organisasjoner stiller spørsmål om opptellingen av stemmene har gått riktig for seg og har bedt om en uavhengig gransking av stemmene.
Ifølge offisielle kilder er over 50 drept og tusenvis såret etter at politiet har brukt tåregass, gummikuler og skarp ammunisjon mot fredelige demonstranter. Store protester finner nå sted over hele landet og mange krever at Venacio Mondlaneblir anerkjent som vinner av valget.
Frelimo og landets politiske historie
Frelimo har sittet ved makten i Mosambik siden landet ble uavhengig fra kolonimakten Portugal i 1975. Partiet begynte som en frigjøringsbevegelse mot kolonistyret, og som andre frigjøringsbevegelser i Afrika var det inspirert av sosialistiske idealer. Etter uavhengigheten fikk Frelimo regjerinsmakt men møtte raskt motstand fra Renamo, en geriljabevegelse og et politisk parti støttet av USA og apartheid-regimet i Sør-Afrika. Dette utløste en blodig borgerkrig som varte frem til 1992.
Gjennom 1990- og 2000-tallet forsøkte Frelimo å bygge opp landet, men til tross for rike naturressurser, inkludert store gassfunn i nord, har utviklingsgevinster i liten grad kommet befolkningen til gode. En massiv korrupsjonsskandale på 2010-tallet, der flere toppledere i Frelimo var involvert, har forsterket den folkelige misnøyen. Etter 49 år ved makten føler mange nå at Frelimo har mistet sin legitimitet.
Fra politisk rap til folkebevegelse
Minnene om den brutale borgerkrigen har gjort at mange mosambikanere lenge har kviet seg for politisk aktivisme. På starten av 2000-tallet banet imidlertid rapperen Azagaia vei for en ny form for politisk debatt via musikk. Azagaia rappet om sosiale problemer, korrupsjon og maktmisbruk, og hans sanger - som ‘Povo no poder’ (folket ved makta) - ble politiske hymner for en voksende motstandsbevegelse mot Frelimo. ‘Rodrigo’, en bekjent fra et fattig nabolag utenfor Maputo, forteller om hvordan Azagaias musikk ga han og andre tro på egen deltakelse:
‘Det var Azagaia sin musikk som startet denne folkebevegelsen. Han lærte oss at vi kan tenke kritisk, at vi også er en del av Mosambik og at våre stemmer teller.. […]. Særlig låta ‘Povo no Poder’ ble populær, […] og denne inspirerte andre sanger, som ‘Resgatar Maputo Povo no Poder’,( ‘Vi må redde Maputo folket ved makta’). […].Det ble på mange måter hymnen, et felles kamprop for alle oss som var lei av Frelimo og ønsket politisk endring(Intervju med ‘ Rodrigo’ 18 januar, 2024, Maputo)
Sangen ‘Resgatar Maputo, Povo no Poder’ gikk viralt under valget i 2023, da Venancio Mondlane var ordførerkandidat i Maputo. På tross av anerkjennelse fra uavhengige observatører om at Mondlane hadde vunnet, tok Frelimos kandidat seieren. I 2024 representerte Mondlane partiet Podemos som presidentkandidat, og historien gjentok seg: også dette valget hevder han å ha vunnet, uten annerkjennelse.
Protester eskalerer ettter drap
Den 19. oktober, et par dager før de ofisielle valgresultatene ble offentliggjort, ble to av Mondlanes nærmeste støttespillere, advokaten Elvino Dias og Podemos nestleder Paulo Guambe, drept på åpen gate. Drapene ble en katalysator for opprøret som nå mobiliserer hundretusenvis til gatene og via sosiale medier, akkompagnert av musikken til Azagaia. Demonstrasjonene er de største i landets nyere historie og Mondlane har blitt et symbol på ungdommens håp om endring og urettferdigheten i de siste valgene.
De største politiske opptøyene på flere tiår
På grunn av trusler mot hans eget liv, leder nå Mondlane protestbevegelsen fra utlandet via direktesendinger på sosiale medier som Facebook, YouTube og WhatsApp. I sendingene forteller Mondlane, som er pastor, at ‘Gud er med dem i kampen mot Frelimo’ og oppfordrer til fredlige demonstrasjoner og generalstreik for å få offentliggjort valgresultatene han mener viser Podemos og han selv som valgvinner.
Som svar har Frelimo-regjeringen stengt internett og satt inn væpnet politi og militære i gatene. Situasjonen er spent, med flere titalls døde, og en venn skriver på melding ‘ikke gå ut i gatene [….] politi har fått ordre om å skyte alle som er ute, vær forsiktig’.
Lyden av motstand
Hver kveld den siste uken har mosambikanere som ikke tør å delta i gatedemonstrasjonene samlet seg til protest ved å slå på kjeler og kasseroller fra vinduene og balkongene sine. Dette ‘folkeorkesteret’ av klingende metall gir en klar beskjed: Vi krever å bli hørt.
Mandag 11. november oppfordret Venacio Mondlane mosambikanerne til å fortsette demonstrasjonene de kommende dagene, i den han kalte opprørets fjerde fase. Han oppfordret også arbeidere til å blokkere grenseoverganger og havner for å lamme landets økonomi. Hva utfallet blir – blodbad, politisk endring eller videreføring av dagens status quo – gjenstår å se.
Les også:
-
COP29: Norge må kreve at «økofanger» løslates
-
Demokratibistand – virker det?
-
Fengslet Raftopris-vinner ble feiret i Bergen
-
Moldovas president vant valgthriller og får ny periode
-
Har norsk næringsliv råd til at Afrika ignoreres?
-
Innovasjon Norge legger ned i Afrika, skalerer opp i oljehovedstad
-
Maktskifte for første gang på nær 60 år
-
FN-organisasjonen Israel har forbudt, er større enn alle andre hjelpeorganisasjoner – til sammen
-
Et forbilde med synkende troverdighet
-
Slik kan KI manipulere og bløffe velgere